Ana SayfaÖZEL HABERPORTRE | A Milli Futbol Takımı’nın “küçük uçağı”: Vincenzo Montella

PORTRE | A Milli Futbol Takımı’nın “küçük uçağı”: Vincenzo Montella

Futbolculuk yıllarında Roma’nın ve İtalya Milli Takımı’nın golcüsüydü. Lakabı “aereoplanino” yani ‘küçük uçak’tı. Teknik direktörlük kariyerinde Roma, Fiorentina, Milan ve Sevilla gibi takımları çalıştırsa da hedeflediği başarıyı Adana Demirspor’da buldu. Başına geçtiği kulübü ilk sezonda lig 9.’su, ikinci sezonda ise lig 4.’sü yaptı ve Adana Demirspor kulüp tarihinde ilk kez Avrupa Kupaları’na katılma hakkı kazandı. 21 Eylül’de Alman teknik adam Stefan Kuntz’dan boşalan koltuğa gelen Vincenzo Montella; A Milli Takım’ın başına geçip 2’de 2 yaparak Türkiye’nin EURO 2024’e katılmasını garantiledi.

1974’te işçi bir baba ve ev hanımı bir annenin çocuğu olarak doğan Vincenzo Montella, futbolculuk kariyerine 13 yaşında, o dönem İtalya 3. Ligi’nde mücadele eden Empoli’de başladı.

1996’da Serie B’de mücadele eden Genoa’ya transfer oldu. Genoa’daki ilk sezonunda tam 21 gol atmayı başardı ve dikkatleri üzerine çekti.

Roma ve İtalya Milli Takımı’nda golleriyle tarihe geçti

Genoa’dan sonraki adresi Serie A temsilcilerinden Sampdoria oldu. 1999’da Sampdoria küme düşünce yeni adresi Serie A’nın en güçlü ekiplerinden Roma oldu.

İlk İtalya Milli Takımı formasını da aynı sezon giydi. İtalya’nın 2000 Avrupa Futbol Şampiyonası ve 2002 FIFA Dünya Kupası kadrolarında yer aldı.

2001 yılında AS Roma’nın Serie A’yı kazanmasında rol oynadı.

1999’dan 2006’ya kadar 7 sezon Roma forması giydi ve 194 maçta 83 gol attı.

Lakabı: Küçük Uçak

İtalya’da forvet olarak oynarken gol attığında yaptığı kutlama jesti nedeniyle ‘’küçük uçak’’ (aereoplanino) lakabını aldı.

2 Temmuz 2009’da kulüp ve milli takımlar resmi maçlarında 237 gol attıktan sonra futbolu bıraktı.

İnişli çıkışlı bir antrenörlük kariyeri

Futbolu bıraktıktan hemen sonra teknik direktörlüğe başladı. İlk görev yeri; evi, Roma’ydı. Roma’nınç genç takımının başına geçti ve ilk sezonunda Viareggio Junior Cup’ı kazandı.

21 Şubat 2011’de Claudio Ranieri’nin Roma teknik direktörlüğünden istifasının ardından A takımın başına geçti.

36 yaşında Roma’nın başına geçen Montella, Serie A tarihinin en genç teknik direktörü oldu.  Fakat Roma sezon sonunda onun yerine Luis Enrique’yi getirdi.

Montella’nın teknik direktör olarak ikinci durağı ise yine bir Serie A ekibi, Catania’ydı.

Ligi 48 puanla ve Catania tarihinin en iyi sıralaması olan 11. sırada bitirdi fakat buna rağmen sezon sonunda sözleşme karşılıklı olarak feshedildi. Çünkü Montella’ya Fiorentina’dan teklif vardı.

Fiorentina ile ilk döneminde başarıyı yakaladı ama sözleşmesiyle ilgili yaptığı açıklamalar sebebiyle görevden alındı

11 Haziran 2012’de Floransa temsilcisi Fiorentina’nın teknik direktörü oldu.

Serie A’nın en sıkı takımlarından birini kuran Montella, sezonu 70 puanla 4. sırada bitirmeyi başardı.

Fiorentina başındaki ikinci sezonunda da ligi 4. bitirdi, Avrupa Ligi’nde yarı final oynadı, İtalya Kupası’nda ise Juventus’a elendi.

Fiorentina, 8 Haziran 2015’te resmi internet sitesinde yaptığı açıklamada, antrenörün sözleşme hükümlerine ilişkin kulübe karşı yaptığı bazı açıklamaların ardından davranışlarından dolayı onu görevden aldığını açıkladı.

Kısa süreli Sampdoria süreci

Fiorentina’da başarılı geçen iki yılın ardından Montella yeni takımı Sampdoria’da aynı başarıyı sürdüremedi ve sezon sonunu göremeden takımdan ayrıldı.

Milan’da beklenen başarıyı sağlayamadı

30 Haziran 2016’da ise Montella için yeni bir sayfa açılıyordu. Genç teknik adamın yeni kulübü İtalyan devi Milan’dı. Milan’da ilk sezonunda %46,34 ikinci sezonunda ise %56,52’lik bir galibiyet oranı yakalasa da kulüp beklentilerin altında kalıp 7. sıraya düştüğü için görevden alındı.

Motello, Aralık 2017’den Nisan 2018’e kadar bu kez bir İspanyol ekibini, Sevilla’yı çalıştırdı. Montella liderliğindeki Sevilla 28 maçta sadece 11 galibiyet alırken, 10 mağlubiyet ve 7 beraberlik yaşadı.

İkinci Fiorentina dönemi hayal kırıklığı oldu

Sevilla macerasının ardından tekrar ülkesine dönen Montella’nın ikinci Fiorentina dönemi başladı. Fakat ilk dönemin aksine ikinci Fiorentina dönemi kısa sürdü ve 9 ay sonra yollar ayrıldı.

Montella’nın hayatında bir dönüm noktası: Adana Demirspor

2020-2021 sezonunu boş geçiren Montella’nın 2021-2022 sezonundaki adresi ise Türkiye’den Adana Demirspor kulübü olacaktı.

31 Ağustos 2021’de Adana’ya gelen Montella, Adana Demirspor Başkanı Murat Sancak’ın futbol projesinin bir parçasıydı.

İlk sezonda takıma Jonas Svensson, Younes Belhanda, Gökhan İnler, Yunus Akgün, Hubert Rémy ve Mario Balotelli gibi başarılı oyuncular katıldı.

Montella’nın başında olduğu Adana Demirspor, 2022-2023 sezonunda ise kadrosunu Ndiaye, Stambouli, Emre Akbaba, Morel Barrios, Yusuf Erdoğan, Cherif Ndiaye, Onyekuru, Akintola, Yusuf Sarı gibi isimlerle güçlendirdi.

Montellalı ilk sezonunda Adana Demirspor ligi 9. bitirirken ikinci sezonunda ise kulüp tarihinin en büyük başarısı gerçekleşti ve Adana Demirspor ligi 4. sırada tamamladı.

6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli büyük depremden en çok etkilenen illerden biri olan Adana’da depreme yakalandı.

Depremden bir gün sonra twitter hesabından şu notu paylaştı:

“İnsanlara iyi olduğuma dair güvence vermek istedim. Adana Demirspor takımı da iyi. Pek çok futbolcumuzun ailesi etkilenmiş durumda. Neyse ki kulüp, hepimizi ailelerimizle beraber başka bir şehre transfer ediyor. Bunlar gerçekten zor zamanlar. Bu hadiseden etkilenen insanlara yakınlığımı belirtmek isterim. Bu gerçekten üst düzey bir drama. Gerçeküstü bir durum. Bundan etkilenen tüm aileler için dua ediyorum.”

Montella’nın depreme rağmen takımı ve şehri bırakmaması kamuoyunda büyük takdir ve sempati topladı.

Murat Sancak’la maddi konularda anlaşamadı

Fakat 2022-2023 sezonunun sonunda Montella ile yollar ayrıldı. Kulüp başkanı Ethem Sancak, Montella’ya 1 milyon 850 bin euro ödediklerini, kendisinin yeni sözleşme için 2 milyon 750 bin euro istediğini söyledi ve yolların ayrıldığını açıkladı.

Milli Takım’da Kuntz’un koltuğu boşaldı

Aynı dönemde Türkiye A Milli Futbol Takımı da zor bir dönemden geçiyordu. Şenol Güneş’in başında olduğu Milli Takım EURO 2020 gruplarında 0 çektikten sonra Güneş ile yollar ayrılmış ve yerine Alman teknik direktör Stefan Kuntz getirilmişti.

Milli Takım’da tam 2 yıl görev yapan Kuntz, 20 maça çıktı. Bu maçların 12’sini A Milli Futbol Takımı kazanırken 5’ini ise kaybetti. 3 maç da berabere bitti.

Kuntz döneminde oyuncular ile teknik heyet arasında yaşanan krizler, kötü oyun ve alınan sonuçlar çokça eleştiri konusu oldu.

Kuntz en son Türkiye’nin Japonya ile oynadığı hazırlık maçını 4-2 kaybetmesinin ardından görevden alındı.

Stefan Kuntz’un yerine gelen isim ise birçok kişi için sürpriz oldu: Vinconze Montella.

Adana Demirspor’daki başarılarının ardından Milli Takım Teknik Direktörü olarak atanan Montella’nın bu, kariyerindeki ilk milli takım tecrübesiydi.

Türkiye’de ise 57 yıl sonra bir İtalyan teknik adam A Milli Takım’ın başına geçiyordu.

Montella, vatandaşları Sandro Puppo, Giovanni Varglien ve Leandro Remondini’nin ardından ay-yıldızlı ekipte görev alacak dördüncü İtalyan çalıştırıcı olarak kayıtlara geçti.

Şimdiye kadar A Milli Futbol Takımı’nı 46 farklı teknik direktör çalıştırmıştı ve bunlardan 20’si yabancıydı.

Göreve geldikten sonra ilk maç Türkiye Milli Takımı ile Hırvatistan Milli Takımı arasında deplasmanda oynandı ve Türkiye bu maçı 1-0 kazanmayı başardı.

4 gün sonra, Konya’da oynanan Letonya mücadelesini de 4-0 kazanan A Milli Takım, Stefan Kuntz döneminde umutların tükendiği EURO 2024’e katılma planını gerçekleştirmiş oldu.

Oynattığı etkili hücum futbolu, takımdaki oyuncular ile kurduğu iletişim ve kamuoyunda sağladığı sempatisi ile Montella’dan Milli Takım’da beklenti büyük.

- Advertisment -