Ana SayfaÖZEL HABERSERBEST ZAMANLAR I Çay, kahve, cola ve caz var

SERBEST ZAMANLAR I Çay, kahve, cola ve caz var

Tahsin Saruhan tam bir caz tutkunu. 1968 yılında kasetçilik yapmaya başlamış. Arabeskin popüler olduğu yıllarda dükkanına bu kasetleri sokmadığı; caz kasetleri, Pink Floyd kasetleri satmaya çalıştığı için iflas etmiş. 13 yıldır Kadıköy’de Oza Jazz’ı işletiyor. Ama gitmeden önce mekanla ilgili bilmeniz gerekenler var: Bu kulüpte sadece çay-kahve ve kutu içecek var. Mekan, Saruhan’ın canı istediği zaman açılıyor. Bazen akşam 6’da, bazen sabah 10’da, bazen de hiç açılmıyor. Şansınızı deneyin. Zaten İstanbul’daki caz severler için ihtimaller çok değil. İstanbul’un zayıf ama kaliteli caz hayatını araştırdık.

İstanbul’da caz severlerin gitmekten keyif alacakları mekanların sayısı bir elin parmaklarından fazla değil. Olan mekanlar da İstanbul’un kültür-sanat hayatının en canlı olduğu Beyoğlu ve Kadıköy’de kümelenmiş durumda.

  • Oza Jazz Cafe (Kadıköy)

Oza Jazz Cafe, Kadıköy’de, Süreyya Operası’nın yan sokağında. İlk anda fark edilmesi zor, küçük bir kapıdan ve ince bir bahçeden geçerek iki katlı mekanın bahçesine ve giriş kapısına ulaşabiliyorsunuz.

Mekanın sahibi ve işletmecisi Tahsin Saruhan tam bir caz tutkunu. İki katlı mekanın her bir odasını, her bir duvarını caz tabloları, kasetleri, afişleri ve heykelleri ile süslemiş. Mekanın en güzel yanı elbette mekanda çalınan birbirinden güzel ve özenle seçilmiş eserler.

1968 yılında kasetçilik yapmaya başlayan Tahsin Saruhan, arabeskin popüler olduğu dönemde dükkanına bu kasetleri sokmadığı; caz kasetleri, Pink Floyd kasetleri satmaya çalıştığı için iflas ettiğini anlatıyor.

13 yıl önce Kadıköy’de başka bir yerde Oza Jazz’ı açtığını söyleyen Saruhan, 6 yıldır ise şu anda oldukları binada bulunduklarını söylüyor.

Mekanla ilgili gitmeden önce bilmeniz gereken bazı şeyler var. Öncelikle sadece çay-kahve ve kutu içecek var.

Mekan, Saruhan’ın canı istediği zaman açılıyor. Bazen akşam 6’da, bazen sabah 10’da, bazen de hiç açılmıyor. Şansınızı deneyin.

Mekandaki yüzlerce kaset, plak ve CD ise maalesef satılık değil. Satın almak için teklifte bulunmayın. Alacağınız cevap, ‘Burada sadece çay-kahve satılır’ olacak.

Gitmişken mutlaka Tahsin ağabey ile hayat üzerine, caz üzerine, müzik ve sanat üzerine kısa da olsa bir sohbet etmeyi ihmal etmeyin.

Eğer caz müzik dinlemek sizin de ruhunuza iyi geliyorsa, bu mekan size kendinizi evinizde hissettirecek.

Nerede?

Osman Ağa Mah., Kalfaoğlu Sk. No:21, 34714 Kadıköy/İstanbul

  • Nardis Jazz Kulübü (Beyoğlu)

2002’de açıldığı ilk günden itibaren şehrin caz duraklarından biri olan, haftanın 6 günü farklı caz topluluklarına sahnesini açan Nardis Jazz Club, 2022’de 20. kuruluş yılını İstanbul Caz Festivali kapsamında düzenlenen etkinlikle kutladı.

Yıllar içinde Dianne Reeves, Dee Dee Bridgewater, Roy Hargrove, Ron Carter gibi birçok caz yıldızıyla renklendirdiği sahnesinde ağırlıklı olarak yerli müzisyenlere fırsat tanıyan köklü kulüp ismini Miles Davis’in klasikleşmiş bir bestesinden alıyor.

İstanbul’un en iyi caz mekanlarından biri olan Nardis, Amerikan caz dergisi Downbeat’in yıllık uluslararası caz kulüpleri kılavuzunda da yer alıyor.

Nardis’in kapısından içeri girdiğiniz anda mekanın samimiyetini hissediyorsunuz.

Nerede?

Bereketzade Mahallesi, Galata Kulesi Sokak No: 8, Beyoğlu/İstanbul

  • Noasis Jazz Kulübü (Kadıköy)

Noasis Jazz Kulübü, Kadıköy’de, Bahariye Caddesi üzerindeki Nail Bey Sokak’ta yer alıyor. Mekanın en önemli özelliği her gece 21.00’den sonra amatör ve yarı profesyonel grupların sahne alıyor olması.

Güzel caz müzikleri dinlemek için ya da eğer yapabiliyorsanız caz müzik yapmak için açık sahne konseptinin olduğu bu mekanı seveceğinize eminim.

Siz de sahneye çıkarak bir esere ister vokal olarak ister de enstrüman çalarak eşlik edebilirsiniz.

Güler yüzlü çalışanları ile Noasis Jazz Kulübü, gerek İstanbulluların gerek de turistlerin sıkça ziyaret ettiği bir mekan.

Ayrıca sabah 6’ya kadar açık olduğunu, gece 1’den sonra ise fiyatların yarı yarıya indiğini belirtmekte fayda var.

Nerede?

Caferağa Mahallesi, Nail Bey Sokak. No:7/c, Kadıköy/İstanbul

  • Bova Jazz Kulübü (Beyoğlu)

Bova, Taksim’in merkezinde her gece Türkiye’nin önde gelen caz müzisyenleri ile canlı caz müziğini uygun fiyat ve samimi ortamda caz severlere sunuyor. Aynı zamanda gönüllü müzisyenleri de jam session gecelerinde sahnede ağırlıyor.

Hafta içi her akşam canlı caz müzik performanslarının gerçekleştiği Bova’da, hafta sonları ise daha çok soul ve folk-rock esintileri bulunuyor.

Nerede?

Şehit Muhtar, Mis Sokak, No:17, Beyoğlu/İstanbul

  • Divine Brasserie & Jazz Club (Nişantaşı)

Nişantaşı Topağacı’ndaki Divine Brasserie& Jazz Club, son derece  samimi bir brasserie. 40 kişilik oturma kapasitesine sahip olan mekan oldukça geniş bir yiyecek-içecek menüsüne sahip.

Özel bir günü kutlamak ya da özel bir akşam yemeği için ideal bir mekan.

Nerede?

Topağacı Mahallesi, Nişantaşı Ihlamur Yolu Sokak, Sokullu Apartmanı. 34/B, Şişli/İstanbul

Festivaller:

  • İstanbul Caz Festivali

29. İstanbul Caz Festivali’ni maalesef bu yıl da kaçırdınız.  25 Haziran – 7 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşti.  Ama merak etmeyin, 1994’den beri kesintisiz yapılıyor.

Neler kaçırdınız peki?

Beşiktaş’taki Sanatçılar Parkı’nda, Beylikdüzü’ndeki Yaşam Vadisi’nde, Şişli’deki Habitat Parkı’nda, Kadıköy’deki Özgürlük Parkı’nda ve Küçükçekmece’deki Göl Kenarı Amfi Tiyatro’da  ‘Parklarda Caz’ı mesela.

Benim de 5 Temmuz’da Kadıköy’deki Göztepe Özgürlük Parkı’nda katıldığım New Orleanslı caz grubu Tuba Skinny’nin performansı bütün katılımcılar tarafından ayakta alkışlandı.

Tuba Skinny’nin konser esnasında kaydını aldığım ‘Going Back Home’ isimli parçasını da buraya bırakıyorum.

Festival kapsamında bu yıl Enrico Pieranunzi Trio, John McLaughlin, Dianne Reeves, Melody Gardot gibi isimler de sanatseverler ile buluştu.

Bu köşede bu hafta Harun İzer ile festivalin ardından yapma girişiminde bulunduğum röportaja yer verecektim. Fakat İzer’in yoğun programı dolayısıyla sorulara cevap verememesi sebebiyle röportajı yetiştiremedik. Seneye herhalde cevap verir.

  • Akbank Caz Festivali    

Akbank Caz Festivali’ni ise kaçırmadınız.  Bu yıl 32. kez düzenlenecek olan festivalin ayrıntıları henüz kesinleşmiş değil. Önümüzdeki günlerde etkinlik programı kesinleştiğinde ayrıntıları burada, SERBEST ZAMANLAR’da bulabilirsiniz.

- Advertisment -