Ana SayfaÖZEL HABERSümela’daki ayin yarın yapılacak. Laki Vingas: “15 Ağustos sadece Sümela’da değil, Edirne’den...

Sümela’daki ayin yarın yapılacak. Laki Vingas: “15 Ağustos sadece Sümela’da değil, Edirne’den Şırnak’a tüm kiliselerde binlerce yıldır kutlanıyor”

Hristiyanların "Meryem Ana'nın göğe yükseliş günü" olarak kutladığı 15 Ağustostalarda 2010 yılından beri bir günlüğüne ayin izni verilen Sümela Manastırı’ndaki ayini iptal çabaları sonuçsuz kaldı. Patrik Bartholomeos’ın yöneteceği ayin yarın yapılacak. Vakıflar Meclisi’nde azınlık vakıfları temsilcisi olan Laki Vingas, tartışmaları Serbestiyet’e değerlendirdi: “15 Ağustos sanki yeni keşfedilmiş bir tarih gibi gösteriliyor. Fakat öyle değil, biz Hristiyanlar tarafından asırlardır kutlanan kutsal bir gün. 1 Ağustos’tan 15’ine kadar 15 gün oruç tutulur, Meryem Ana için dualar edilir. Türkiye’de Edirne’den Şırnak’a neredeyse tüm faal kiliselerde kutlanır 15 Ağustos. Katolikler tarafından da kutlanır hem Türkiye’de hem dünyada”, “2010’da ilk gittiğimizde Maçka’da gençlerle sohbet ederken herkeste bir sorgulama vardı. 2022’de çok daha farklı bir Trabzon vardı. Özgüvenli, rahatlamış, turizmden dolayı kozmopolit bir Trabzon vardı. Bu açıdan, şu anda yaratılan ortamı anlamakta güçlük çekiyorum.”

Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesindeki Vakıflar Meclisi’nde azınlık vakıfları temsilcisi, iş insanı Laki Vingas; Sümela Manastırı’nda yapılması engellenmek istenen ayinle ilgili Serbestiyet’e konuştu.

Diğer kiliselerde olduğu gibi Sümela’da da yarın (15 Ağustos) Meryem Ana’nın göğe yükseliş gününün kutlanacağını söyleyen Vingas şunları söyledi:

“15 Ağustos Hristiyanların binlerce yıldır kutladığı bir tarih”

“Meryem Ana’nın göğe yükseliş günü olan 15 Ağustos yüzlerce, binlerce yıldan beri Hristiyanlar tarafından kutlanıyor. 15 Ağustos sanki yeni keşfedilmiş bir tarih gibi gösteriliyor. Fakat öyle değil, biz Hristiyanlar tarafından asırlardır kutlanan kutsal bir gün. 1 Ağustos’tan 15’ine kadar 15 gün oruç tutulur, Meryem Ana için dualar edilir. Türkiye’de Edirne’den Şırnak’a neredeyse tüm faal kiliselerde kutlanır 15 Ağustos. Katolikler tarafından da kutlanır hem Türkiye’de hem dünyada.

“Sümela’da 2010’daki ilk ayinden bu yana Trabzon’da anlayış çok gelişti”

“Sümela Manastırı’nda ilk kez 15 Ağustos’ta Meryem Ana’nın göğe yükseliş günü için ayin yapıldı. Ben o sene de Trabzon’daydım, geçen sene yapılan ayinde de oradaydım. Trabzon’da 12 yılda gelişen anlayışa bizzat şahit oldum. Ben her gittiğim yerde insanlarla birlikte olmaya, sohbet etmeye gayret ediyorum. 2010’da gittiğimizde Maçka’da gençlerle sohbet ederken herkeste bir sorgulama vardı; ne yapıldığını, neden yapıldığını insanlar bilmediği için. Geçen sene geldiğimizde, 2022’de çok daha farklı bir Trabzon vardı.  Özgüvenli, rahatlamış, turizmden dolayı kozmopolit, yurtdışından gelen turistlerle dolmuş taşmış, insanların işleri güçlerinde, ekonomik açıdan mutlu oldukları bir Trabzon vardı. Bu açıdan, şu anda yaratılan ortamı anlamakta güçlük çekiyorum.”

“Umarım bu hava değişir ve bu tartışmalar sona erer. Muhtemelen yanlış bir algı var. Ama eğer kasıtlıysa üzüntü verici ve düşündürücü…”

- Advertisment -