Ana SayfaGÜNÜN YAZILARIİstanbul 'Üçüncü bölge' kampüse döndü: 16 vakıf, bir devlet üniversitesi var

İstanbul ‘Üçüncü bölge’ kampüse döndü: 16 vakıf, bir devlet üniversitesi var

İstanbul’un Bakırköy’den Çatalca-Silivri’ye kadar uzanan ve 3. Bölge olarak adlandırılan Batı yakasında vakıf üniversitelerinin sayısı dikkat çekiyor. Bölgede devlet üniversitesi olarak İstanbul Üniversitesi’nden ayrılan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa dışında 16 vakıf üniversitesi bulunuyor.

Toplamda 13 devlet, 44 vakıf üniversitesi olmak üzere 57 üniversiteye sahip olan ve bu alanda Türkiye’nin diğer tüm şehirlerine açık ara fark atan İstanbul, tüm Türkiye’deki öğrencilerin üniversite hayatları için hayallerinin ve hedeflerinin başında geliyor. İstanbul’un en Batı yakası olarak konumlanan 3. bölge ise Beylikdüzü ve Esenyurt gibi nüfusu milyonlara varan ilçeleri ile İstanbul’un cazibe merkezlerinden biri. Ancak İstanbul’daki 13 devlet üniversitesinden sadece biri 3. Bölge’de kampüse sahip. Bölge vakıf üniversitelerinin gözdesi durumunda.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ CERRAHPAŞA

15 Temmuz’dan sonra İstanbul Üniversitesi’nden ayrılan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa’nın en büyüğü Avcılar’da olmak üzere 3. Bölge’de birçok kampüsü ve binası bulunuyor. Bölgedeki tek devlet üniversitesi de bu. Avcılar’daki kampüste İşletme, Mühendislik, Veteriner, Ulaştırma ve Lojistik fakülteleri yer alırken, İşletme İktisadı Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Sağlık Yüksekokulu ile Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu da burada yer alıyor. Ayrıca birçok devlet ve özel yurt ile sosyal tesis de kampüs ve çevresinde konuşlanmış durumda. Üniversitenin Bakırköy ve Büyükçekmece’de de kampüsleri var.

ACIBADEM MEHMET ALİ AYDINLAR ÜNİVERSİTESİ

Türkiye’nin en büyük özel hastane zincirlerinden olan Acıbadem Hastaneleri’ne ait Acıbadem Sağlık ve Eğitim Vakfı’na bağlı Acıbadem Üniversitesi’nin yerleşkelerinden biri Halkalı’da bulunuyor. 

ALTINBAŞ ÜNİVERSİTESİ

Mehmet Altınbaş Eğitim ve Kültür Vakfı’na bağlı Altınbaş Üniversitesi’nin başta Hukuk Fakültesi olmak üzere bazı bölümleri Bakırköy’de yer alıyor.

BEYKENT ÜNİVERSİTESİ

Adem Çelik-Beykent Eğitim Vakfı tarafından 1997 yılında kurulan ve Türkiye’nin ilk vakıf üniversitelerinden de biri olan Beykent Üniversitesi’nin ana kampüsü, ismini aldığı Büyükçekmece’nin Beykent Mahallesi’nde bulunuyor. 

BİRUNİ ÜNİVERSİTESİ

Dünya Eğitim Vakfı’na bağlı olarak 2014 yılında kurulan üniversitenin tek kampüsü Zeytinburnu’nda yer alıyor.

İBN HALDUN ÜNİVERSİTESİ

2015 yılında Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV) tarafından kurulan üniversitenin iki yerleşkesi Başakşehir ve Bakırıköy’de yer alıyor.

AREL ÜNİVERSİTESİ

Kemal Gözükara Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından kurulan Arel Üniversitesi kampüsleri Büyükçekmece Tepekent Mahallesi ve Sefaköy’de yer alıyor.

İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ

Anadolu Eğitim ve Kültür Vakfı’na bağlı üniversitenin Bahçelievler ve Florya’da kampüsleri yer alıyor.

İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ

Gelişim Eğitim Kültür Sağlık ve Sosyal Hizmetler Vakfı tarafından kurulan üniversitenin tek kampüsü ve tüm idari binaları Avcılar’da bulunuyor.

İSTANBUL ESENYURT ÜNİVERSİTESİ

İsmini bulunduğu Esenyurt ilçesinden alan Üniversite, daha önce kurucularından olan eski Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu’nun ismini taşıyordu. Yeşilköy 2001 Eğitim Sağlık Kültür Vakfı tarafından 2013 yılında kurulan üniversitenin tüm kampüs ve idari binaları da Esenyurt’ta.

FENERBAHÇE ÜNİVERSİTESİ

Fenerbahçe Spor Kulübü’ne ait Fenerbahçe Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı tarafından işletilen üniversitenin kampüslerinden biri Silivri’de yer alıyor.

İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ

Türkiye’nin en büyük ve yaygın özel okullarından biri olan Kültür Kolejleri’ne ait Eğitim Vakfı tarafından kurulan ve böylece anaokulundan üniversiteye kadar kesintisiz bir eğitim sunan üniversitenin kampüsleri Şirinevler, Ataköy Yenibosna ve Bakırköy İncirli’de yer alıyor.

RUMELİ ÜNİVERSİTESİ

Balcı Vakfı tarafından 2015 yılında kurulan üniversitenin merkezi ve tek kampüsü İstanbul’un en Batı’daki ilçesi Silivri’de yer alıyor.

İSTANBUL SEBAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ

İlim Yayma Vakfı tarafından kurulan İstanbul Sebahattin Zaim Üniversitesi (İZÜ), Halkalı ve Küçükçekmece kampüslerinde eğitim veriyor.

İSTANBUL TOPKAPI ÜNİVERSİTESİ

Plato Vakfı tarafından 2016 yılında kurulan üniversite’nin kampüslerinden biri Yenibosna’da yer alıyor.

İSTİNYE ÜNİVERSİTESİ

21. Yüzyıl Anadolu Vakfı tarafından kurulan üniversitenin bir kampüsü de Zeytinburnu’nda.

KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ

Kadir Has Vakfı tarafından kurulan üniversitenin bir kampüsü İstanbul Silivri’de bulunuyor ancak bu kampüs şu an üniversite tarafından kullanılmıyor ve binası çeşitli sosyal faaliyetler için, bahçesi ise otopark olarak kullanılmak üzere Silivri Belediyesi’ne tahsis edilmiş durumda.

- Advertisment -