Ana SayfaVİDEO HABERAhmet Vehbi’nin İstanbul Notları

Ahmet Vehbi’nin İstanbul Notları

Ahmet Vehbi’nin İstanbul Notları’nda bu hafta; İstanbul’da yaşanan midye çılgınlığı, Galata Kulesi’nde yerli ve yabancı bilet farkı, resmi kutlamalarda nihayet yolların kapatılmaması, Havaist’in online bilet meselesi, kafelerde masalarda uzun oturanlardan para alınması var.

Müzelerde yerli yabancı farkı

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:SP_bfc605ad-2e58-4dd1-9eb3-a4a5256501a2.jpg

Galata Kulesi’ne çıkma ücretinin 100 liraya yükseltildiği haberi infial yarattı. Daha sonra ise bunun yabancı turist tarifesi olduğu ortaya çıktı. Yerli turist yıllık 60 liralık müze kartla sınırsız girebilecekmiş. Müzelerde yerli yabancı farklı ücret uygulaması maalesef dünyanın birçok ülkesinde var, yani ilk bizim koyduğumuz bir şey değil. Aslında yapılması gereken ise yerli yabancı tek ücret belirlenmesi, kuyruk beklemek istemeyenler için yine yerli yabancı ayırt etmeden 3-4 kat ücrete öncelikli geçiş sağlanması. Bu arada onlarca yıldır İBB’de olan Galata Kulesi’nin son seçimden sonra İBB’den alınıp Vakıflar’a verilmesi de ayrı bir garabetti tabii.

Resmi törenlerde yol kesilmemeli

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:15-temmuz-sehitler-koprusu-bogazici-istanbul-milli-birlik-yuruyusu.jpg

15 Temmuz’un ilk birkaç yıldönümünde köprü girişinde sahne kurulmuş ve tören düzenlenmişti, trafik saatlerce felç olmuştu. Son yıllarda ise bundan vazgeçildi ve iyi oldu. Bu yıl da köprüde etkinlik yapılmadı, trafik aksamadı. 29 Ekim, 23 Nisan, 19 Mayıs, 15 Temmuz, 30 Ağustos gibi törenlerin hepsi mümkün mertebe ana arterler kesilmeden gerçekleştirilmeli.

Midye Çılgınlığı

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:LEF-İstanbul-Reklam-Ajansı-Tasarım-2-2.jpg

Senelerdir sokaklarda seyyar satıcıların sattığı midye dolma artık zincir dükkânlarda satılmaya başladı. Çengelköy, Beşiktaş, Kadıköy gibi yerlerde başlayan dükkânlar farklı semtlere hatta şehirlere şube açmaya başladı. Bu arada yemeye çekinenler için belirtelim; midye dolma, baharatlı pirinç pilavının midyenin içine doldurulmasından başka bir şey değil. Meşhur midyeciler tanesini 2 liraya satıyor ve aç bir kişi 15-20 tane bile yiyebiliyor.

Ukome online bileti zorunlu tutmalı 

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:Havaist_havalimanı_otobüs_001.jpg

3. Havalimanı’nı şehre bağlayan iki toplu taşıma sisteminden biri olan Havaist, biletlere zam yapmış. 3. Havalimanı’na sefer yapan, İETT’den farklı olarak şehirler arası otobüs formatında ve lüks araçlarla hizmet veren Havaist’e yönelik en büyük şikâyet ise kredi kartıyla web sitesi üzerinden online bilet satışı olmaması. Ara duraklardan binecek kişiler otobüs dolu geldiğinde mağdur oluyor. Bu sıkıntı Sabiha Gökçen’e ulaşımı sağlayan Havabüs’te de var. Keza şehirler arası otobüslerle hizmet veren Üsküdar-Şile hattında da online bilet alma imkânı yok. Bu üç hat için de İstanbul Ulaşım Koordinasyon Kurulu (Ukome) online bileti dayatmalı. Vatandaş istediği gün ve saate önceden koltuk alabilmeli. 

Kafede masa ücreti

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:d4b223ecf7563eade148b553bf36e8bb.jpg

Nişantaşı’nda bir kafede masadaki “Her yarım saatte bir 40 liralık sipariş verilmeli” yazısını okuyunca şaşırdım ama hak da verdim. Sonuçta bazı kafelerin dükkân önünde sadece birkaç masası var ve bu masaları kapıp saatlerce oturanların da bir şekilde kaldırılması ve daha çok kişiye hizmet verilmesi gerek. Bu arada bu uyarı yabancı dilde de yazılmıştı, yani herkese eşit muamele. 

- Advertisment -