Ana SayfaYazarlarMutsuzlar, çünkü; deliler ve kimse onları anlamıyor...

Mutsuzlar, çünkü; deliler ve kimse onları anlamıyor…

 

Terk edilmiş bir akıl hastanesi. Yok. Aslında bir manastır ya da manastırdan bozma bir hastane…

 

– Kendisinin böcek kadar küçük olduğuna inanan ve insanların üzerine basmasından korktuğu için elinde fenerle dolaşan bir genç kız.

– Çehov'un Martısı olduğuna inanan bir oyuncu.

– Yıllardır hiç konuşmayan bir adam.

– Bulduğu her fırsatta biber gazıyla intihar etmeye çalışan bir çingene.

– Gördüğü her şeyi çalan bir hırsız.

– Günahlarından arınmak için manastırda rahibe olduğuna inanan bir eşcinsel.

– Sahte doktor diplomasıyla ilaçlara kolay ulaşmayı keşfetmiş bir bağımlı.

 

Terk edilmek, yok sayılmak, umutsuzluk, vazgeçmek, değersiz hissetmek… Yalnızlığa dair her şeyi yaşayan bu 6 hasta ve bir bağımlı, savaşın ortasında, gözlerden uzak bir manastırda, unutulmuşluklarıyla baş başa yaşarken, yiyecek yemek bile bulamadıkları terk edilmiş binalarının önünde, Birleşmiş Milletler'den gelen kargo paketlerini bulduklarında, hayatlarının tamamen değişeceğinden tabii ki habersizlerdi…

 

"Her ordu asker sırasına dayalıdır, sıra dağılırsa ordu da dağılır" diyerek düzen kurmaya çalışan komutan, askerleri, yani hastaları disiplinle tedavi ederken, her birinin hayranlığını kazandığının farkında değildi, oysaki bu hayranlık, hepsinin hayatında büyük bir etkiye sahip olmak üzereydi…

 

Yaptıkları oylama sonucu, kendilerini Birleşmiş Milletler’in Askeri Birliği olarak ilan eden bu çılgın insanlar, belki de tek ihtiyaç duydukları şeyin, işe yarar hissetmek olduğunu, birlikte hareket ederek keşfediyorlardı…

Bulgar yazar Hristo Boytchev'in yazdığı trajikomik "Manastır" oyunu, ülkemizde ilk kez bu sezon, Asmalı Sahne tarafından sahneleniyor.

 

Politik oyunlarıyla bilinen Boytchev, "Manastır"da, askeriye, dünya siyaseti, insanların içsel yalnızlığı, mutsuzluk, umut, birlikte hareket etmek, disiplin, istikrar gibi konuları deliler üzerinden keyifli bir şekilde izleyiciyle buluşturuyor…

 

Yönetmenliğini aynı zamanda oyuncu kadrosunda yer alan Muharrem Uğurlu'nun üstlendiği oyunun kadrosunda; Arzu Yanardağ, Aydoğan Temel, Emel Çetin, İlayda Fidanlık, Osman Ataseven, Sevcan Başaydın, Muharrem Uğurlu yer alıyor.

 

Aralarındaki uyum, hepsinin bireysel ve grup halindeki performansı, karakterlerine başarıyla bürünmeleri etkileyiciydi… Güzel bir metin ve iyi oyunculukları bizimle buluşturdukları için tüm ekibi gönülden kutluyorum.

 

Bu dünyada bizim içinde bir yer var diyenlerin, aramaktan ve umut etmekten vazgeçmeyenlerin, birleştiren gücü bulduklarında istikrarla devam edenlerin dünyasında biraz vakit geçirip, kendinize keyifli zamanlar armağan etmek isterseniz "Manastır"daki 6 hasta ve bir bağımlı sizi bekliyor, bilginiz olsun.

 

Son olarak, komutanın askerlere dediği bir cümleyle bitiriyorum. "Siz deli değilsiniz, sadece diğerlerinden farklısınız o kadar, dünya birbirinin aynı insanlarla dolu"

Birbirinin aynı insanlardan olmamak dileğiyle…

- Advertisment -