Ana SayfaDış Haberİsrail'den ünlü Amerikan haber ajansı AP’ye sansür: Ekipmanlarına el kondu

İsrail’den ünlü Amerikan haber ajansı AP’ye sansür: Ekipmanlarına el kondu

İsrailli yetkililer, New York merkezli dünyanın en büyük haber ajanslarından Associated Press’in (AP) ekipmanına el koydu. Ajansın Kuzey Gazze’den yaptığı canlı yayını engelledi. AP Gazze’den canlı yayınlarla son durumu aktarıyordu

İsrailli yetkililer yeni medya yasasını gerekçe göstererek Associated Press (AP) haber ajansı ekipmanına el koydu. Yetkililer Kuzey Gazze’nin canlı görüntüsünü de kaldırdı. AP Gazze’den canlı yayınlarla son durumu tüm dünya kamuoyuna aktarıyor.

AP sansür kararını şöyle duyurdu:

“İsrailli yetkililer Salı günü İsrail’in güneyinde Associated Press’e ait bir kamera ve yayın ekipmanına el koyarak, haber kuruluşunu ülkenin Al Jazeera’ye yönelik yeni yasağını ihlal etmekle suçladı.

Katar uydu kanalı, AP ve diğer haber kuruluşlarından canlı video yayınları alan binlerce müşteri arasında yer alıyor. AP bu hareketi kınadı.

Haber kuruluşunun kurumsal iletişimden sorumlu başkan yardımcısı Lauren Easton, “Associated Press, İsrail hükümetinin uzun süredir devam eden Gazze manzarasını gösteren canlı yayınımızı kapatma ve AP ekipmanlarına el koyma yönündeki eylemlerini en güçlü ifadelerle kınamaktadır” dedi.
“Kapatma, yayının içeriğinden değil, İsrail hükümetinin ülkenin yeni yabancı yayıncılık yasasını kötüye kullanmasına dayanıyordu. İsrail yetkililerini ekipmanlarımızı iade etmeye ve canlı yayınımızı derhal eski durumuna döndürmeye çağırıyoruz, böylece bu önemli görsel gazeteciliği dünya çapındaki binlerce medya kuruluşuna sunmaya devam edebiliriz.

İsrail İletişim Bakanlığı yetkilileri Salı günü öğleden sonra güneydeki Sderot kasabasındaki AP lokasyonuna geldi ve ekipmanlara el koydu. AP’ye, Haberleşme Bakanı Shlomo Karhi tarafından imzalanan ve bunun ülkenin yeni yabancı yayıncılar yasasını ihlal ettiğini iddia eden bir belge gösterdiler.

Ekipman ele geçirilmeden kısa bir süre önce, kuzey Gazze’nin genel bir görüntüsünü yayınlıyordu .


AP, asker hareketleri gibi askerleri tehlikeye atabilecek ayrıntıların yayınlanmasını yasaklayan İsrail’in askeri sansür kurallarına uyuyor. Canlı çekimde genellikle bölgede dumanların yükseldiği görülüyor. El koyma, Perşembe günü canlı yayının durdurulması yönünde verilen sözlü emrin ardından gerçekleşti; haber kuruluşu bunu yapmayı reddetti. Tel Aviv yönetimi daha önce de Katar merkezli Al Jazeera TV’nin yayınlarını engellemiş, Anadolu Ajansı muhabirlerinin çalışmalarına da engeller çıkartmıştı. Son iki yılda İsrail güçleri 147 gazeteciyi öldürdü.

İsrail muhalefet liderinden tepki

İsrailli muhalefet lideri Yair Lapid, AP’nin ekipmanına el konmasına tepki gösterdi “Dünyanın en büyük haber ajansı olan AP’nin ekipmanlarına İletişim Bakanı Shlomo Karhi’nin adamları tarafından el konulması bir çılgınlıktır. Burası El Cezire değil, burası bir Amerikan medya kuruluşu. 53 Pulitzer ödülleri var. Bu hükümet sanki ne pahasına olursa olsun İsrail’in dünyanın her yerinde parya olmasını sağlamaya karar vermiş gibi davranıyor.

- Advertisment -