Ana SayfaDış HaberRoblox’un kapatılmasına çocuklar tepkili: “Ben o oyunu iki yıldır oynuyorum, lütfen açın.”...

Roblox’un kapatılmasına çocuklar tepkili: “Ben o oyunu iki yıldır oynuyorum, lütfen açın.” Peki, Roblox dünyasında neler var?

Özellikle 9-12 yaş arası çocuklar arasında popüler olan oyun platformu Roblox, BTK kararıyla Türkiye'de erişime kapatıldı.Adalet Bakanı Tunç kapatma gerekçesi olarak "Çocukların istismarına neden olacak içerikler barındırması”nı gösterdi. Karara çocuklardan tepkiler var. Yaratıcılığın sınırsız olduğu platformda "Condo" adı verilen haritalarda cinsel içerikli oyunların yer alıyor. Oyunda Nazi toplantıları, striptiz kulüpler, Diyarbakır Cezaevi canlandırmaları bile yapılıyor.

Popüler oyun platformu Roblox, dün gece Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) kararı ile erişime kapatıldı.

Özellikle 9-12 yaş arasında çok popüler olduğu bilinen oyunun kapatılma haberlerinin ardından, çocuklardan tepkiler yükseliyor:

“Instagramı kapattınız, Roblox’u yedirmeyiz”

“Ben o oyunu iki yıldır oynuyorum, lütfen açın”

“Bizi susturamazsınız!”

“Biz maraba mıyız, köle miyiz?”

Fakat oyunun kapatılma sebebi, kapatılmasına gösterilen tepkiler kadar masum değil.

Platformda “Condo” adında açılan maplerin genellikle seks içerikli oyunlar olduğu bilinmekte, kullanıcıların sunucular arasında rahatça geçebileceği bir platformda, reşit olmayan çocukların da bu içeriklere ulaşabileceğini göstermektedir.

Gece kulübü rolü yapılan bir kesit:

Bu dijital dünyada yapılabilecek rollerin, üretilebilecek haritaların herhangi bir sınırı yok.

Örneğin Avustralya sunucusuna ait olan bu haritada Nazi destekçisi rolü yapan bir grup oyuncu, ellerinde bayraklar ile etkinlik yapıyor.

Diyarbakır Cezaevi’ni tasarlayıp diğer oyuncularla birlikte orada canlandırma yapabiliyorlar. Hatta Esat Oktay Yıldıran kostümleri tasarlanıyor.

Tunç: “Çocukların istismarına neden olacak içeriklerden dolayı kapattık”

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Roblox’un kapatılmasıyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Çocukların istismarına neden olacak içerikler barındırması sebebiyle Roblox isimli oyun platformuna ve uygulama marketlerindeki linklerine, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında ‘İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’da belirtilen hususlar çerçevesinde Adana 6. Sulh Ceza Hakimliğince erişim engeli getirilmiştir.

Unutulmamalıdır ki Türkiye Cumhuriyeti, bir hukuk devletidir. Devletimiz, Anayasamıza göre çocuklarımızın korunmasını sağlamak için gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür. Geleceğimizin teminatı çocuklarımızın üstün yararının gözetilmesi, onların korunması ve desteklenmesi herkesin görevidir.

Türkiye, dünyadaki gelişmeleri yakından takip eden, teknolojiyi en iyi şekilde kullanan ülkelerin başında gelmektedir. Ancak teknolojinin olumsuz yönde kullanılması asla kabul edilemez. Ülkemizin ve milletimizin geleceğini düşünen, sorumluluk makamında bulunan herkesin çocuklarımızı hedef alan bu tür durumlara karşı hassasiyetle yaklaşması, popülist ve sorumsuz söylemlerden uzak durması gerekir. Toplumsal yapımıza dinamit koymaya yönelik girişimlere, çocukların istismarına, şiddete teşvik edilmesine, her biri birer cevher olan evlatlarımızın gelişimini olumsuz yönde etkileyecek faaliyetlere asla müsaade edilmeyecektir.”

- Advertisment -