Ana SayfaHaberlerGündem“Avrupa Konseyi raportörüyle görüşen yetkili ‘Osman Kavala, Öcalan’dan tehlikeli’ demiş”

“Avrupa Konseyi raportörüyle görüşen yetkili ‘Osman Kavala, Öcalan’dan tehlikeli’ demiş”

Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi: ”Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi raportörüyle görüşen yetkili, 'Osman Kavala’yla neden bu kadar ilgileniyorsunuz?' diye tepki gösteriyor. Yetinmiyor, 'Bu adam Öcalan’dan daha tehlikeli' diyor. Hayatı sivil toplum kuruluşlarındaki mücadele ile geçen; eline oyuncak tabanca bile almayan Osman Kavala’yı PKK terör örgütü liderinden daha tehlikeli görmek nasıl bir duygudur?” MHP’li Feti Yıldız, Selvi’ye yanıt verdi: “Yetkin bir Ceza Avukatından yardım alırsanız, vatandaşın doğru bilgi edinme hakkına saygılı iş yaparsınız.  Değilse, sadece hükümlü propagandası yapmakla kalırsınız.”

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Türkiye Raportörü Stefan Schennach, 11-14 Haziran tarihlerinde Ankara ve İstanbul’da temaslarda bulunmuştu. Basına yansıyan haberlere göre Schennach, Türkiye’nin, Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala hakkındakiler başta olmak üzere AİHM kararlarına uyması gerektiği uyarısını yineledi.

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, bir Türk yetkilinin, Kavala konusunda Schennach’a tepki gösterdiğini yazdı.

Selvi’nin yazısındaki ilgili bölüm şöyle:

“AKPM Denetim Komisyonu Türkiye Eş-Raportörü Stefan Schennach, Osman Kavala’nın durumunu soruyor; Kavala’nın avukatlarının başvurusu üzerine Adalet Bakanlığı, ‘Kanun Yararına Bozma’ talebini incelemeye aldı.

“Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi raportörüyle görüşen yetkilinin bu süreci anlatması yeterli. En azından raportör yeni bir sürecin başladığını rapor edebilir. Tabii sonuçta kararı Türk mahkemeleri verecek. Ama yetkili, ‘Osman Kavala’yla neden bu kadar ilgileniyorsunuz?’ diye tepki gösteriyor. Yetinmiyor, ‘Bu adam Öcalan’dan daha tehlikeli’ diyor.

“Bakın Temmuz ayında Avrupa Konseyi’ne savunma vereceğiz. AİHM ve Anayasa Mahkemesi kararlarını uygulamadığımız için AB Konseyi üyeliğimizin askıya alınması tartışılıyor. Bu ağır bir yaptırım olur. Türkiye’nin AB Konseyi üyeliği 12 Eylül darbesi döneminde askıya alınmıştı. Türkiye bunu hak ediyor mu? 12 Eylül ikliminde mi yaşıyoruz?

“1- Osman Kavala’yı, elinde 40 insanımızın kanı olan Öcalan’dan daha tehlikeli görmek nasıl bir zihnniyettir?

“2- Hayatı sivil toplum kuruluşlarındaki mücadele ile geçen; teröre, silaha, şiddete karşı olan ve eline oyuncak tabanca bile almayan Osman Kavala’yı PKK terör örgütü liderinden daha tehlikeli görmek nasıl bir duygudur?

“3- Osman Kavala’ya karşı olabilirsiniz ama Batılıların kafasında sivil toplum temsilcisi bir Kavala imajı var. Siz Kavala’yı kötü göstermek isterken askerimizi, polisimizi, sivil vatandaşlarımızı, kundaktaki bebeği katleden Öcalan’ı daha az tehlikeli göstermek hangi aklın ürünüdür?

“4- Öcalan devletimizi bölmek için terör örgütü kuran, bugün sadece Türkiye’de değil Irak ve Suriye başta olmak üzere bölgemizde en büyük baş belamız olan PKK, KCK, YPG, PYD ve PJAK terör örgütlerinin lideri. ABD başta olmak üzere birçok uluslararası güçle işbirliği yapan bu terörist örgüt, Türkiye’yi bölme ve parçalama hedefinden vazgeçmiş değil. Tam aksine sınırlarımızda bir teröristan kurmak için faaliyetlerini artırmış durumda. Şimdi Osman Kavala bu terör örgütünün lideri Öcalan’dan daha mı tehlikeli?

PKK AZ TEHLİKELİ Mİ 

“Bu kafa yapısı Kavala’yı büyük bir tehdit olarak gösterirken, Öcalan’ı ve PKK’yı daha az bir tehdit olarak gösterdiğinin farkında değil mi?

“5- Eğer Osman Kavala silahlı bir terör örgütü kurduysa ve bundan haberimiz yoksa açıklarlarsa iyi olur. Kavala terör örgütüyle mücadele etmek en büyük görevimiz olur.

“Şimdilik sorularıma burada ara veriyorum. Ama bu takip etmeyeceğim anlamına gelmiyor.”

MHP’den cevap: Hükümlü propagandası

X hesabından yaptığı paylaşımla Selvi’ye yanıt veren, MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız şu ifadeleri kullandı:

“Sayın Selvi, İstinaf ve Temyiz incelemesinden geçmeksizin kesinleşen karar ve hükümlere karşı, Kanun Yararına Bozma Başvurusunu yapma yetkisi Adalet Bakanlığına aittir.  Olağanüstü kanun yollarından biri olan Kanun Yararına Bozma nedir?  Kanun Yararına Bozma Yapılabilen Ceza Mahkemesi kararları hangileridir? Kanun Yararına Bozma Yapılamayan Kararlar nelerdir?  İnfaz hangi hallerde durdurulur? Bir dilekçe verme işlemini kamuoyuna abartılı şekilde sunmadan önce, yetkin bir Ceza Avukatından yardım alırsanız, vatandaşın doğru bilgi edinme hakkına saygılı iş yaparsınız.  Değilse, sadece hükümlü propagandası yapmakla kalırsınız.”

- Advertisment -