Ana SayfaDış Haberİsrail’in en sıkı müttefiki Almanya’dan Netanyahu’ya soğuk duş: UCM tutuklama kararı verirse,...

İsrail’in en sıkı müttefiki Almanya’dan Netanyahu’ya soğuk duş: UCM tutuklama kararı verirse, karara uyarız

Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un sözcüsü Steffen Hebestreit’e Çarşamba günü yaptığı basın brifinginde Berlin’in İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu hakkında UCM tarafından çıkarılacak bir tutuklama emrini uygulayıp uygulamayacağı soruldu.

Die Welt’in aktardığına göre Hebestreit, “Elbette, evet, yasalara uyuyoruz” şeklinde yanıt verdi.

https://x.com/MyLordBebo/status/1793296905759244646

Açıklama, İsrail’in Berlin Büyükelçisi Ron Prosor’un Scholz yönetimini UCM’ye karşı çıkmaya çağırmasının ardından geldi.

 Mahkemenin başsavcısı Karim Khan Pazartesi günü Netanyahu, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ve üç Hamas lideri hakkında Gazze çatışmasında savaş suçu ve insanlığa karşı suç işledikleri iddiasıyla tutuklama emri çıkarılması için başvuruda bulunmuştu.

Almanya UCM’nin yetkisini tanıyan 124 ülke arasında yer alıyor.

UCM’nin yetkisini tanıyan 124 ülke arasında yer alan Fransa da aynı görüşte. Fransa Dışişleri Bakanlığı Salı günü mahkemeye desteğini teyit etti ve savcının sunduğu kanıtlara dayanarak İsrail ve Hamas liderlerinin tutuklanmasına karar verip vermemenin mahkemenin ön yargılama dairesine bağlı olduğunu söyledi.

Ne İsrail ne de ABD UCM’yi kuran anlaşma olan Roma Statüsüne taraf değil. ABD Başkanı Joe Biden, tutuklama kararlarını “çirkin” olarak nitelendirmiş ve bazı Kongre üyeleri mahkemeye yaptırım uygulama tehdidinde bulunmuştu.

- Advertisment -