Ana SayfaHaberlerMHP’li Yönter’in ağabeyinin "rüşvet alma” ve “yargı görevini yapanı etkileme” suçlarından yargılandığı...

MHP’li Yönter’in ağabeyinin “rüşvet alma” ve “yargı görevini yapanı etkileme” suçlarından yargılandığı ortaya çıktı

Sinan Ateş suikastıyla ilgili iddialarda adı sıklıkla geçen MHP Genel Başkan Yardımcısı ve milletvekili İzzet Ulvi Yönter’in ağabeyi Aytekin Yönter’in “rüşvet alma” ve “yargı görevini yapanı etkileme” suçlamalarıyla iki yıldır yargılandığı ortaya çıktı. Aytekin Yönter’in yargılandığı dava Eylül ayında devam edecek.

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili İzzet Ulvi Yönter’in ağabeyi Aytekin Yönter’in “rüşvet almak” ve “yargı görevini yapanı etkilemek” suçlamalarıyla iki yıldır yargılandığı ortaya çıktı.

T24’ten Tolga Şardan’ın yazısına göre, Bilecik Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Mayıs 2022’de hazırlanan 6 sanıklı iddianamede, sanıklardan üçü “gerçeğe aykırı bilirkişilik ve tercümanlık yapmak”, ikisi “rüşvet vermek”, halen Bilecik El Sanatları Eğitim Merkezi Müdürlüğü görevinde bulunan Aytekin Yönter ise “rüşvet almak” ve “yargı görevini yapanı etkilemek” ile suçlanıyor.

Şardan’ın yazısının ilgili bölümü şöyle:

Belediye avukatı “rüşvet” dilekçesi verdi

Bilecik’in Söğüt ilçesinin MHP’li belediyesi avukatı A.Ç.İ., Şubat 2022’de Söğüt Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdiği dilekçesinde, Bilecik Defterdarlığı’nda Muhakemat Müdürü görevini yürüten Alptekin Yörükoğlu’nun rüşvet istediğini iddia etti.

Belediye çalışanı A.Ç.İ., dilekçesinde; Yörükoğlu’nun, belediye lehine yapılacak bir kamulaştırmaya ilişkin Söğüt Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen iki ayrı dosyalardaki taşınmazların değerini bilirkişi eliyle 10 milyon liradan 2 milyon liraya indirmek için girişimde bulunduğunu öne sürdü.

Söz konusu girişim için Yörükoğlu’nun 450 bin lira talep ettiğini kaydeden şikayetçi, dilekçesindeki iddiasına ait bir video kaydı ile cep telefonları üzerinden kullanılan WhatsApp iletişim sisteminden yapılan görüşmenin kayıtlarını, savcılığa teslim etti.

Telefon dinlemesi ve fiziki takip başlatıldı

İddia üzerine savcılık, Muhakemat Müdürü Yörükoğlu’na yönelik CMK hükümlerine göre telefon dinlemesi ve fiziki izleme kararı aldı.

İddianameye göre; savcılığın yürüttüğü gizli dinleme ve takip çalışmaları sırasında 14 Şubat 2022 günü saat 18.00 sıralarında önemli gelişme yaşandı.

Söğüt Adliyesi çalışanı Burhan Kök, adliyenin mübaşirlerinden İ.G.’yi arayıp kamulaştırma işlemi çerçevesinde hazırlanan bilirkişi raporunu adliyeye teslim ettiğini söyledi.

Adliye çalışanı Kök, hemen sonra aynı zamanda MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter’in ağabeyi Aytekin Yönter’i aradı ve bilirkişi raporunu teslim ettiğini aktardı.

Soruşturmaya devam eden savcılık, bilirkişi raporunun sunulduğu mahkemede duruşmanın yapılacağı gün Yörükoğlu’nun, belediye avukatı A.Ç.İ. ile buluşacağını ve rüşvetin elden teslim edileceğini belirledi.

Bir not ekleyim; farkındaysanız devletin memuru, sorun çözme adına belediyeden rüşvet talep etti ve yapılan anlaşmaya göre rüşveti elden teslim almak için belediye çalışanıyla randevulaştı!

Gözaltı ve ele geçirilen not

Ve duruşma günü olan 15 Mayıs 2022’te savcılık harekete geçti. Sabah 09.50’de belediyenin avukatı A.Ç.İ.’den rüşveti elden aldığı sırada Yörükoğlu’nun gözaltına alınmasını sağladı.

Gözaltı işlemi sırasından Yörükoğlu’nun üzerinden el yazısıyla kaleme alınan “150 34 2. 678 metrekare, 150 32 3836 metrekare, toplam 6514 metrekare, çıkacak toplam değeri bizim açımızdan 2 milyon lira civarında, buranın 2022 yılı itibariyle gerçek piyasa değeri 9 milyon lira, – 600 bin lira-” yazılı not bulundu.

Şüpheli Alptekin Yörükoğlu’nun kullandığı cep telefonunda yapılan incelemede, Söğüt Kaymakamlığı Mal Müdürü Süleyman Akar ve ardından Aytekin Yönter’i aradığı anlaşıldı.

Aynı zamanda devam eden telefon dinlemelerinde Yörükoğlu’nun Akar’a parayı teslim aldığına ilişkin “teslim aldım” diye konuştuğu ve kendisini bulunduğu yerden almasını istediği ortaya çıktı.

Savcılığın aynı zamanda şüpheliye yönelik fiziki takip kararının uygulanması sırasında Muhakemat Müdürü Yörükoğlu’nun, Söğüt Kaymakamlığı’nda Mal Müdürü Süleyman Akar’ın odasında Aytekin Yönter’le kamulaştırılacak araziye ilişkin görüşme yaptığı iddianamede yer aldı.

Üçlü değerlendirme

Görüşmede, dönemin Söğüt Belediye Başkanı İsmet Sever’in kamulaştırılacak arazilerden rant sağlayacağını ve kamulaştırma amacı dışında buraya konut yapacağını konusunda Yörükoğlu, Akar ve Yönter’in değerlendirmeler yaptıkları tespit edildi.

Mal Müdürü Akar’ın, aynı görüşmede Söğüt’te bir emlakçıyı arayarak kamulaştırılan arazinin piyasa değerini öğrendiğini ve ardından Aytekin Yönter’e bu arazinin çok değerli olduğunu söylediği anlaşıldı.

Hatta, Akar ve Yönter arasında “biz de Başkan gibi daire mi alalım?” diye birbirlerine yaptıkları şakalaşma da tespit edildi.

İddianameye giren telefon görüşmeleri

İddianameye göre; “ihbar eden” olarak geçen Söğüt Belediye Başkanı İsmet Sever ile İlçe Mal Müdürü Süleyman Akar arasında telefon görüşmesi gerçekleşti. Bu görüşmede Mal Müdürü Akar’ın, Yörükoğlu ile Sever’in yüz yüze görüşmesi gerektiğini söylediği belirlendi.

Kamulaştırma davasında resmi görevi bulunmamasına rağmen bilirkişi raporunu hazırlayan Burhan Kök’e “bilirkişi raporu ne zaman hazır olacak?” diye defalarca soran Yörükoğlu’nun, Kök’e “arazilerin metrekare fiyatının 120-160 lira arasında olması gerektiğini” dile getirmesine yanıt olarak “sen burayı metrekare fiyatını 25 lira yaz. Neticede objektif değer artışı uygularsın” şeklinde yönlendirmede bulunduğu telefon dinlemesinde saptandı.

Savcılık soruşturmasında bilirkişi raporunda imzası bulunan şüpheliler Burhan Kök, Hasan Bingöl ve Abdülmuttalip Karadeniz hakkında rüşvet suçuna karıştıklarına konusunda delil bulunamadı.

Buna karşın, şüpheliler Burhan Kök, Hasan Bingöl ve Abdülmuttalip Karadeniz’in ihtisas konusu olmaması nedeniyle bilirkişi raporu hazırladıkları gerekçesiyle “gerçeğe aykırı bilirkişi raporu düzenleme” iddiasıyla soruşturma yürüttü.

Rüşvetin bedeli: 600 bin lira

İddianameye göre; belediye avukatı A.Ç.İ., Yörükoğlu’nun kamulaştırma yapılacak yerin bedelinin 2 milyon lira indirilmesini sağlamak amacıyla 600 bin lira talep ettiğini iddia etti.

Belediye avukatı, Yörükoğlu ile yaptığı ikinci görüşmenin kaydını da savcılığa sundu. Görüşmede, avukat A.Ç.İ., “Tamam Başkan Bey parayı ayarlayacak” dediği, Yörükoğlu’nun “Ayarlasın dört yüz elli değil mi?” diye sorduğu tespit edildi.

Avukatın, “parayı nasıl vereceğim sana, nasıl teslim edeyim?” diye sorması üzerine Yörükoğlu, “sen bana nakit olarak ver. TL olarak” yanıtını verdi. Aynı görüşmede avukatın “bir pastanede otururuz abi, ben senin yanına otururum pastanede. Çantayı bırakırım. Çantayı unutmuş gibi yaparım” dedi. Yörükoğlu’nun “aynen. İkimiz meslektaşız. Benim senden korkum yok” şeklinde yanıt verdiği iddianamedeki telefon görüşme tutanağında yer aldı.

Savcılığın mahkemeden aldığı telefon dinleme kararına dayanarak gerçekleştirilen iletişimin tespiti çerçevesinde aynı görüşmede Yörükoğlu’nun belediye avukatı A.Ç.İ.’ye “şimdi bir görüşme yapayım da bakalım ne durumda. Pazartesiymiş, iki tanesi birden ya, pazartesi vereceğim demiş. Tabi tek başına olmaz ki bu işler. Tek hareket etmem ben” sözleri tespit edildi.

Savcılık: Yönter de suça katıldı

Savcılık, Yörükoğlu’nun “tek hareket etmem ben” sözlerini, şüpheli Muhakemat Müdürü’nün söz konusu rüşvet ve gerçeğe aykırı bilirkişilik ve tercümanlık yapmak suçlarını tek başına işlemediğinin kanıtı olarak gördü.

Savcılık, ortaya çıkan tabloyla şüphelilerden Aytekin Yönter ve Süleyman Akar’ın da suça katıldığı kanaatine ulaştı.

Soruşturmada tutuklanan Alptekin Yörükoğlu, ifadesinde Aytekin Yönter ile Süleyman Akar’ın da ismini verdi.

Yörükoğlu, Aytekin Yönter’in kendisini suç teşvik ettiğini öne sürdü ve “parayı alırsan 150 bin lira verirsin” dediğini açıkladı. Yörükoğlu, ilk başta Aytekin Yönter ve Süleyman Akar’ın ismini neden vermediğini ise, “kendi can güvenliğim, ben yandım o yanmasın, arkadaşımı satma düşüncesi” şeklinde açıkladı.

Yönter’in savunması

Gelelim rüşvet dosyasının en önemli şüphelisi Aytekin Yönter’in ifadesinde anlattıklarına.

İddianamede yer aldığı biçimiyle; Yönter savunmasında şöyle dedi:

“(…) 15 Şubat 2022 günü sabah 09.50’de Alptekin Yörükoğlu aradı. ‘Teslimat geldi’ dedi. Bilirkişileri tanıyor olmamam nedeniyle defaten bilirkişi Burhan’ı arayarak, raporun ne zaman hazırlanacağını sordum. Ayrıca metrekare fiyatını 120 – 160 lira aralığında olması gerektiğini değerlendiren Burhan’a ‘Sen burayı metrekare birim fiyatını 250 lira yaz. Neticede objektif değer artışı uygularsın’ dedim. 14 Şubat 2022 tarihinde Burhan, Söğüt Adliyesine sunduğu bilirkişi raporunun sonuç kısmını bana gönderdi. Bu fotoğrafı Alptekin’e gönderdim. Ancak rüşvet suçuna iştirak etmedim. (…)”

Savcılık değerlendirmesi, Yönter’i işaret etti!

Savcılık, Yönter’in bu açıklamalarından tatmin olmadı.

İddianamede Yönter hakkında şu değerlendirmede bulundu:

“(…) Şüpheli Aytekin’in, görülmekte olan dava ile resmi olarak herhangi bir bağlantısı olmadığı halde, bilirkişiler ile olan ilişkisi sayesinde bilirkişi Burhan Kök’ün şüpheliler tarafından belirlenen ve istenen tarihte bilirkişi raporunu dosyaya sunduğu, ayrıca bilirkişiyi bedel yönünden yönlendirmeye çalıştığı,

Yaklaşık bedeli rapor hazırlanmadan öğrenerek bu bilgileri şüpheli Alptekin’e aktardığı, şüpheli Alptekin’in daha önceden seri numaraları alınmış paraları hakimiyet alanına geçirdikten hemen sonra kendisini arayarak ‘Teslimat geldi’ şeklindeki konuşması ile tüm dosya kapsamı bir bütün halinde değerlendirildiğinde, şüpheli Aytekin’in suçun icrasına doğrudan katıldığı, savunmalarında üzerine atılı suçlamayı kabul etmemekle birlikte Alptekin’in kendisine menfaat temin edeceğinden şüphelendiğini beyan etmesine rağmen, zikredilen eylemleri gerçekleştirmiş olması nedeniyle savunmalarının suçtan kurtulmaya yönelik soyut suç inkarından ibaret olduğu değerlendirilerek savunmalarına da itibar edilmemiştir.

Açıklanan gerekçelerle şüpheli Aytekin’in suçun işlenmesine doğrudan iştirak ederek asli fail olduğu değerlendirilmiştir. Şüpheli Aytekin’in bilirkişi Burhan’ı arayarak ve yüz yüze görüşerek hesaplamalara ilişkin yönlendirmelerde bulunmuş olması, doğrudan bedel belirtmek suretiyle etkilemeye çalışması şeklinde gerçekleştirdiği eylemleriyle ayrıca 5237 sayılı TCK’nın 277. maddesinde düzenlenen ‘yargı görevi yapanı, bilirkişiyi veya tanığı etkilemeye teşebbüs suçunu’ işlediği değerlendirilmiştir. (…)”

Bilecik Adliyesi’ndeki Ağır Ceza Mahkemesi’nde iki yılı aşkın süredir devam eden yargılama, adli tatil sonrasında Eylül’de devam edecek.

- Advertisment -