Ana SayfaDış HaberReisi için Tahran'da düzenlenen cenaze törenine büyük bir kalabalık katıldı

Reisi için Tahran’da düzenlenen cenaze törenine büyük bir kalabalık katıldı

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve helikopter kazasında hayatını kaybeden diğer altı kişi için bugün başkent Tahran’da yapılan cenaze törenine büyük bir kalabalık katıldı.

Cenaze töreni İran’ın Ruhani Lideri Ayetullah Hamaney’in Tahran Üniversitesi’nde kıldırdığı namazla başladı.

Hamaney’in, “Allah’ım, ondan iyilikten başka bir şey görmedik” sözünü sarf ettiği dua sırasında Reisi’nin yerine getirilen İran’ın geçici Cumhurbaşkanı Muhammed Muhbir’in ağladığı görüldü.

Daha sonra İran bayrağına sarılı tabutlar, omuzlarda bir araca taşındı ve çok büyük bir kalabalığın toplandığı Tahran’ın merkezindeki Azadi Meydanı’na götürüldü. 

Yetkililer, cenaze törenine karşı yapılabilecek gösteriler ve sosyal medyada gösterilebilecek tepkilere karşı uyarıda bulundu.

Törene katılanlar arasında, İran Devrim Muhafızları’nın başlıca komutanları da bulundu.

Bunun ardından cenazeler Güney Horasan’a götürülecek ve oradan da Reisi’nin doğum yeri Meşhed’deki sekizinci imam türbesinde toprağa verilecek.

cemaez

Türkiye’den Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz katıldı

Törene çok sayıda yabancı isim de katıldı. 

Türkiye’den Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Irak Başbakanı El-Sudani, Çin Başbakan Yardımcısı, Azerbaycan Başbakanı, Hamas şefi Haniyeh, Ermenistan Başbakanı ve Taliban liderleri de cenazeye gitti. 

Erkekler için cenaze törenleri Salı günü Tebriz şehrinde ve Şii dini merkezi Kum’da binlerce siyah giyimli kişinin katılımıyla başladı.

Ülkenin kuzeybatısındaki kentte cenaze kortejinde İran bayrakları sallayan ve Reisi’nin portrelerini taşıyan büyük bir kalabalık vardı.

tören

Tören sırasında Reisi ve Abdullahiyan da dahil cenazelerin taşındığı kamyon, binlerce kişi tarafından takip edildi.

İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi, “Bizler bu sevgili, çalışkan cumhurbaşkanına hizmet etme onurunu yaşamış hükümetin üyeleri olarak, sevgili halkımıza, bu şehitlerin yolunu takip etme sözü veriyoruz” dedi.

Reisi ve diğerlerinin cenazeleri Tebriz’deki törenlerin ardından İran’da Meşhed’den sonra ülkenin en kutsal kenti olarak kabul edilen Kum’a götürüldü.

tören

Kum’daki törenlerde cenazeler, Cemkaran Camisi ile Fatima Masume türbesi gibi kutsal mekanlardan geçirildi.

Kum, dini öneminin yanı sıra Reisi’nin dini eğitim aldığı yer.

Cenazeler daha sonra başkent Tahran’daki Büyük Musalla Camii’nde yapılması planlanan törene götürüldü.

Cenaze töreni

Helikopter Azerbaycan sınırı yakınlarında düştü

Reisi ve beraberindekileri taşıyan helikopter Azerbaycan sınırı yakınlarında düştü. Reisi burada Azerbaycan lideri İlham Aliyev ile birlikte törendeydi. 

İran Cumhurbaşkanı, Kız Kalesi ve Khoda Afarin barajlarının açılışı için bölgedeydi. 

İran devlet televizyonu ölümleri Pazartesi gününün ilk saatlerinde teyit etti. 

Helikopterin düşmesi sonucu, Cumhurbaşkanı ve Dışişleri Bakanı’nın yanı sıra, yerel yetkililer, güvenlik görevlileri ve mürettebat da vardı.

63 yaşındaki sertlik yanlısı din adamı Reisi 2021’de göreve seçilmiş ve İslam Cumhuriyeti’nin her kesiminde muhafazakarların kontrolü ele geçirmesini sağlamıştı. 

Yerel medya, yeni cumhurbaşkanının 28 Haziran’da yapılacak seçimle belirleneceğini söylüyor. 

Bu sırada görevi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Muhbir, vekaleten sürdürecek.

- Advertisment -