Ana SayfaRÖPORTAJRÖPORTAJ | Yeneroğlu: “İmamoğlu, iktidarın bile dayanamadığı hukuk bilmez birini...

RÖPORTAJ | Yeneroğlu: “İmamoğlu, iktidarın bile dayanamadığı hukuk bilmez birini göreve getirirken ne düşündü?”

Mustafa Yeneroğlu, Trabzon Emniyet Müdürlüğü döneminde müdürlüğün hesabından mermilerle “Andımız” yazısı paylaşımı yaptıran Metin Alper’in İBB Zabıta Daire Başkanlığı’na atanmasına tepki gösterdi: “İktidar bile müdürün ürkütücü zihin dünyasına dayanamadı. Sayın İmamoğlu hukuk bilmez böyle bir kişiyi göreve getirirken ne düşündü?” Alper’in döneminde, Trabzon Emniyet Müdürlüğü’nün hesabından Yeneroğlu’na hakaret edilen tweetlere beğeni yapılmıştı.

Danıştay’ın 2021 yılında “Öğrenci Andı”nın okutulmaması kararı sonrası, bir uyuşturucu operasyonunun ardından mermilerle yazılmış “Andımız” yazısıyla gündeme gelen dönemin Trabzon İl Emniyet Müdürü Metin Alper, İBB Zabıta Daire Başkanlığı’na atandı.

Emniyet Müdürlüğü’nün hesabından milletvekiline hakaretlere beğeni

Mermilerle “Andımız” yazılan fotoğrafın Trabzon Emniyet Müdürlüğü’nün sosyal medya hesabından paylaşılması sonrası sosyal medyada Emniyet Müdürü Metin Alper’le ilgili hem olumlu hem de olumsuz birçok mesaj paylaşılmıştı.

Metin Alper.

DEVA Partisi milletvekili Mustafa Yeneroğlu, X hesabından paylaştığı şu mesajla Metin Alper’in görevden alınması çağrısı yapmıştı:

“Memurların politize olması hukuk devleti için alarm sinyalidir. Maalesef iktidar bu durumu tetikledi. Hangi görüşü savunduğu önemli değil, özellikle silah taşıyan kamu personelinin siyasi tartışmalara karışması kabul edilemez. Trabzon Emniyet Müdürü acilen görevden alınmalıdır.”

Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü’nün kurumsal hesabından, Yeneroğlu’nun bu mesajına gelen hakaret içerikli yorumlara beğeni yapılmıştı.

“İmamoğlu, başkalarının hukukunu çiğneyebilen biriyle çalışabileceğini düşünüyor”

Mustafa Yeneroğlu, Serbestiyet’e açıklama yaparak Metin Alper’in İBB Zabıta Daire Başkanlığı’na atanmasına şöyle tepki gösterdi:

“Siyasi amirlerine kurşun ile mesaj veren bir kolluk mensubunun o zaman da zaten Afrika’ya değil, emekliliğe gönderilmesi gerekirdi. Maalesef zamanın İçişleri Bakanı bunu yapamadı.

Hukuk devleti bilincine sahip olmayan ve elindeki gücü yetkisi dışında kullanabileceğine dair örnekler olan bir kimsenin kamuda görevlendirilmesi kategorik olarak yanlış. Hükümet de yapsa yanlış, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Ekrem İmamoğlu da yapsa yanlış.

İmamoğlu hukuka uymayı yük kabul eden birisine böyle bir yetki veriyorsa, kendi hukuk devleti bilinci ile ilgili de soru işaretleri oluşturmaktadır. Kendi hukuku için haklı olarak kıyameti koparan sayın İmamoğlu, başkalarının hukukunu rahatlıkla çiğneyebilen biriyle çalışabileceğini düşünüyor demek ki. Çok yanlış ve son derece düşündürücü bir tutum.”

Mustafa Yeneroğlu.

“İktidar bile müdürün ürkütücü zihin dünyasına dayanamadı”

Yeneroğlu, 2021’de Metin Alper’in müdürlüğü döneminde Trabzon Emniyet Müdürlüğü’nün hesabından, kendisine yapılan hakaret içerikli tweetlerin beğenilmesiyle ilgili sorumuza şöyle cevap verdi:

“Ülkede kamu adabı ciddi biçimde zedelendi. Bu tutum toplumda güven kaybına ve kutuplaşmaya yol açtığı gibi hakaret içerikli paylaşımları beğenen kamu görevlileri hakkında bir işlem yapılmaması da iktidarın olaya bakış açısını da zaten gösteriyor. Tepkisizlik, umursamazlık, cezasızlık ne yazık ki her alanda karşımıza çıkıyor.

Ancak şunu da eklemem gerekir. Bu gidişat doğal olarak devlete aidiyet bilincini de zedeliyor ki bu gerçekten çok endişe verici. Ancak neticede iktidar bile Trabzon Emniyet Müdürü’nün ürkütücü zihin dünyasına daha fazla dayanamadı. Peki iktidara alternatif olmak isteyen sayın İmamoğlu hukuk ve ahlak bilmez böyle bir kişiyi göreve getirirken ne düşündü acaba? Gerçekten merak ediyorum.”

2

Ne olmuştu?

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, 2021 yılında verdiği kararla, Danıştay 8. Dairesi’nin Milli Eğitim Bakanlığı’nın okullarda “Öğrenci Andı”nın okutulmasını kaldıran yönetmeliğini iptal ettiği 2018 tarihli kararı bozdu. Bunun üzerine kamuoyunda “Öğrenci Andı”yla ilgili tartışmalar başladı.

Trabzon Emniyet Müdürlüğü, bu tartışmalar sırasında düzenlenen uyuşturucu operasyonuna “Andımız Var” ismini verdi ve operasyonda ele geçirilen uyuşturucu maddeler, müdürlüğün sosyal medya hesabından mermilerle yazılmış “Andımız” yazısıyla paylaşıldı.

Dönemin Trabzon İl Emniyet Müdürü Metin Alper; olaydan 4 ay sonra, Temmuz 2021’deki Emniyet Müdürleri Kararnamesi’yle Sudan’ın başkenti Hartum’da ateşe olarak görevlendirildi. Sosyal medyada, Alper’in “Andımız” mesajı nedeniyle Sudan’a gönderildiği iddia edilerek tepki mesajları paylaşıldı.

Metin Alper.

Metin Alper kimdir?

Metin Alper, 1970 yılında Konya’da doğdu, ilk ve orta öğrenimini Aksaray’da tamamlandı. 1984’te Ankara Polis Koleji’ne, 1988’te Polis Akademisi’ne başladı. 1992 yılında komiser yardımcısı olarak mezun olduktan sonra 20. Dönem İç Güvenlik ve Özel Hareket Kursu’nu bitirerek Ardahan’da Özel Harekat Şube Müdür vekili olarak göreve başladı.

1996-1998 arası Gaziantep Emniyet Müdürlüğü Özel Hareket Şube Müdürlüğü’nde görev yaptı. 1998’te Osmaniye İl Emniyet Müdürlüğü Özel Hareket Şube Müdürlüğü’nde göreve başladı.

1999 yılında Misyon Koruma Sınavı’nı kazanarak Türkiye Cumhuriyeti Bişkek Büyükelçiliği’nde 2002’ye kadar ataşe olarak görev yaptı. 2002’den itibaren Osmaniye’de sırasıyla Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdür vekilliği, Personel Şube Müdür vekilliği, Asayiş Şube Müdürlüğü ve Kadirli İlçe Emniyet Müdürlüğü yaptı. 2007’de Sivas Trafik Tescil Denetleme ve Şube Müdürlüğü’ne atandı.

2010’da Birleşmiş Milletler Doğu-Timor misyonuna katılarak Türk polis kontenjanında 1,5 yıl görev aldı.  2013 Mayıs’ta Afganistan Kabil’deki NATO- ISAF misyonunda 8 ay süreyle NATO Komutanı Orgeneral Joseph Dunford’un polis danışmanlığı görevini yürüttü.

25 Aralık 2013 itibariyle de İstanbul’da Önleyici Hizmetler ve Güven Timlerinden sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı olarak göreve başladı. İstanbul’da Koruma Şube Müdürlüğünden, Trafik Şube Müdürlüğünden ve Gaziosmanpaşa İlçesinden sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcılığı görevlerinde bulundu.

14 Nisan 2016 tarihinde Afganistan Mezar-ı Şerif’te bulunan NATO Kararlı Destek Misyonda Kıdemli Polis Danışmanı olarak görev yaptı. Ekim 2016’da Adıyaman İl Emniyet Müdürlüğü’ne atandı. 2019’da ise Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü görevine getirildi. 7 Temmuz 2021 tarihinde Sudan’a atandı ve daha sonra emekli oldu.

- Advertisment -