Ana SayfaHaberlerEkonomiŞimşek açıkladı: Yeni vergi paketi geliyor, borsaya vergi ertelendi

Şimşek açıkladı: Yeni vergi paketi geliyor, borsaya vergi ertelendi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni vergi paketinin yakın zamanda TBMM’ye sunulacağını açıkladı. Diğer yandan borsaya yönelik taslak vergi çalışmasının ertelendiğini belirtti.

Şimşek, X platformundan yaptığı açıklamada, “Vergide etkinliği ve adaleti artırmaya, kayıt dışılığı azaltmaya yönelik vergisel düzenlemeleri içeren paket yakın zamanda TBMM’ye sunulacak” dedi.

Bakan, taraflardan gelen geribildirimler doğrultusunda borsaya yönelik vergi çalışmasının ise yeniden değerlendirileceğini dile getirdi.

Reuters’a konuşan bir ekonomi yetkilisi geçtiğimiz günlerde borsa ve kripto piyasalarına işlem vergisi çalışmasının neredeyse bittiğini söylemişti.

Ancak uzmanlar bu çalışmaya karşı çıkmıştı.

Son dönemde Türkiye’de yatırımcılar enflasyonun kazancı eriten etkisinden kurtulmak için borsaya yöneldi.

Bazı sosyal medya kullanıcıları, şimdi de “borsa kazanımlarının hedef alındığını” söyleyerek bu çalışmayı eleştirmişti.

Borsa Aracı Kurum Yöneticileri Derneği (BAKYD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Osmanoğlu ise yazdığı açık mektupta borsaya getirilmesi düşünülen verginin işlem hacminde “önemli daralmalara yol açacağı” uyarısı yapmıştı.

Osmanoğlu, böyle bir çalışmanın kazanımların yitirilmesine yol açacağını ve yatırımcı memnuniyetsizliği yaratacağını belirtmişti.

Bloomberg HT televizyonuna konuşan Piramit Menkul Kıymetler Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Berra Doğaner, Şimşek’in açıklamasını, “Olması gereken oldu” diyerek yorumladı.

Doğaner, “En ideali hiçbir şey yapılmaması olacaktır. Zaten borsaya ödenen paydan Hazine’nin bir geliri var. Eğer biraz yüksek bir işlem vergisi olursa hacimler o kadar gerileyecek ki, borsa payı üzerinden Hazine’ye giden gelir de çok azalacak” dedi.

- Advertisment -