Ana SayfaANALİZLERDemirtaş’ın Haniye mesajı tartışma yarattı: Kürt milliyetçileri “İsrail karşıtlığını”, solcular “İslamcılığa desteği”...

Demirtaş’ın Haniye mesajı tartışma yarattı: Kürt milliyetçileri “İsrail karşıtlığını”, solcular “İslamcılığa desteği” eleştirdi; muhafazakârlar beğendi: “Biji Demirtaş”

Demirtaş’ın Haniye için taziye mesajı tartışılıyor. Bazı Kürt milliyetçileri, “Kürtlerin pro-İsrail stratejisi”ne aykırı davrandığı gerekçesiyle ve bazı sol ve feministler ise “Hamas’ın kadın hakları karnesi” nedeniyle Demirtaş’ın paylaşımına tepki gösterdi. Demirtaş’ın paylaşımına destek verenler de var: “İnsani olarak da siyasi olarak da doğru.” “Ezber bozdu.” “Biji Demirtaş!”

HDP eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, suikast sonucu hayatını kaybeden Hamas’ın siyasi lideri İsmail Haniye için taziye notu paylaştı.

Demirtaş’ın X hesabından paylaşılan taziye mesajında şu ifadeler yer alıyor:

“Zulme karşı direnişle geçirilmiş her hayat anlamlıdır, saygındır. Filistin Halkı’nın liderlerinden Haniye de her daim bu şekilde anılacaktır. Netanyahu iktidarı; hukuksuzlukta, ahlaksızlıkta, alçaklıkta sınırları aşalı çok oldu. Haniye’nin korkakça katledilmesini lanetliyorum. Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine ve tüm Filistin Halkı’na başsağlığı diliyorum.”

Demirtaş’ın paylaşımında, 2012’de Haniye’nin Ankara ziyareti sırasındaki görüşmeleri sırasında çektirdikleri fotoğraf da vardı.

Demirtaş’ın Haniye paylaşımı, destekçilerini böldü.

Kürtlerin pro-İsrail bir stratejiyi benimsemesi gerektiğini düşünen Kürt milliyetçileri ile Gazze’deki kadın hakkı ihlallerinden rahatsız olan sol ve feminist çevreler, Demirtaş’ın Haniye paylaşımı karşısında hissettikleri hayal kırıklığını duyuran tepki paylaşımları yaptı.

Kimileri “Demirtaş’ın bilmediği konularda yorum yaptığı” kanaatini açıklarken, kimileri biraz daha kazanıcı yaklaşarak Demirtaş’ın cezaevi koşullarında dış dünya ile ilgili yeterince bilgilenme fırsatı olmayabileceği savını ileri sürdü.

“Kışanak veya Tuncel asla böyle bir paylaşım yapmazdı”

Hamas’ın İslamcılığını ve kadın haklarıyla ilgili eksik yönlerini hatırlatan bazı paylaşımlar şöyle:

“Demirtaş 42 yıl hapis cezası alırken Haniye’den ses çıkmadı”

Kürt milliyetçileri ise politik olarak İsrail’in yanında olmak gerektiğini işleyen mesajlar paylaştı. Bunlardan biri Kürt milliyetçisi yazar İbrahim Halil Baran’ın paylaşımıydı.

Baran, Demirtaş’a, kendisine Mayıs ayında Kobani Davası nedeniyle 42 yıl hapis cezası verilmesinin ardından Haniye’nin tepki gösteren bir açıklama yapmadığını hatırlattı.

Diğer benzer Kürt milliyetçisi ve pro-İsrail vurgulu paylaşımlardan bazıları şöyle:

Yazar Ayşe Hür ise her iki tepkiyi de vererek, Demirtaş’a sosyal medya tepkilerinde öne çıkan isimlerden oldu.

“İnsani olarak da siyasi olarak da doğru”

Demirtaş’ın paylaşımını olumlu bulanların sayısı da az değildi. Demirtaş’ın tutumunu hem vicdani hem siyasi açıdan olumlu değerlendiren yorumlar da yapıldı.

- Advertisment -