Ana SayfaVİDEO HABERYalım Eralp: “Azerbaycan nerede? Yeni Kaledonya nerede?”

Yalım Eralp: “Azerbaycan nerede? Yeni Kaledonya nerede?”

Yalım Eralp ile Dünya Dönüyor’da bu hafta: Yeni Kaledonya'da büyük isyanlar çıktı. İsyanın sebebi yeni seçim kanun taslağında yerli olmayan halka da oy verme hakkı tanınıyor. Dolayısıyla yerlilerin politikada ağırlığı azalıyor. Geçen sene yeni Kaledonya'nın bağımsızlık isteyenleri Bakü'de bir toplantı yapmışlar. Fransa, bu olayların arkasında Azerbaycan'ı görüyor. Azerbaycan nerede? Yeni Kaledonya nerede?

İZLEMEK İÇİN:

İran

En son haber, İran Cumhurbaşkanı’nın helikopter kazasında öldüğü. Herkesin merakı, acaba İran’da bir kargaşa olur mu? Elli gün sonra seçim var. Şu anda Cumhurbaşkanı yardımcısı, anayasa gereği devralmış vaziyette liderliği. Türk basınında pek çıktı mı bilmiyorum ama Sayın Cumhurbaşkanı, Hamas terör örgütü değil dedikten sonra ilk defa söylemiyor. Hamas’ın Türkiye’yi İsrail’e karşı koruma hattı teşkil ettiğini söyledi. Bu yeni ve bu izahat, bu tez bence Türkiye bakımından çok zararlı. Çünkü Musevilerle Türkler arasında bir savaş olmadı. Olabileceği yolundaki ifadeler hoş bir şey değil. Onu söyleyeyim. Ve bu dış basında antisemitizm olarak kullanılabilecek bir unsur.

Rusya

Rusya, Gürcistan’ı ve Moldova’yı içeriden karıştırıyor, ancak askeri açıdan değil. Moldova’da bir yabancı ajan kanunu çıktı. Cumhurbaşkanı veto etti, ancak parlamento vetoyu kıracak gibi görünüyor. Ukrayna’ya gelince, ülke zor bir durumda. Ruslar ilerleme kaydettiler. Şimdi benim endişem şu: Amerika nereye müdahale eder, yardım ederse başarısız oluyor. Evvela Patriot füzelerini vermeyeceğiz dedi. Şimdi gecikmeli veriyor. Yeterli değil diyor Zelenski. Abrams tanklarını vermeyeceğiz dedi, ama verdi. Roket verdi füzeleri. Ancak, bu füzelerin Rus topraklarına atılmaması gerektiğini belirtti. Şimdi ise Rusya Ukrayna’nın içini bombalayabiliyor. Yani biraz elini kolunu Ukrayna’nın Amerika’ya fazla bağlı olduğu gibi görünüyor.

Avrupa

Almanya’da ilginç bir gelişme. DAVA Partisi kuruldu. Biliyorsunuz orada Türklere, Alman vatandaşı olan Türklere de seçme ve seçilme hakkı verildi. Şimdi 3 ay önce kadar bu kanun çıkınca İsrail yanlısı bir web sitesi “Eyvah, Erdoğan Alman politikasını etkileyebilir” diye bir yazı çıkmıştı. Gerçi DAVA Partisi’ni kuranlar “Erdoğan’la ilişkimiz yok” deseler de bunun pek inandırıcı olduğu yabancı basında görünmüyor.

Küresel politikada Çin-Rusya ilişkileri ve Fransa’nın bölgesel sorunları

Putin Çin’e gitti. Amerika’ya karşı Çin’le Rusya iyice bağlarını sıkılaştırdılar ve bu, tabii Amerika bakımından çok dikkate alınması gereken bir husus. Çünkü Çin’in ağırlığı Rusya üzerinde artıyor.

Yeni Kaledonya nereden çıktı diyeceksiniz. Burayı Fransız toprağı addedildiler. Yeni Kaledonya’da büyük isyanlar, isyanın sebebi yeni seçim kanun taslağı yerli olmayan halka da oy verme hakkı tanınıyor. Dolayısıyla yerlilerin politikada ağırlığı azalıyor. Fransa binlerce asker yolladı. Ama işin ilginç tarafı Fransa, bu olayların arkasında Azerbaycan’ı görüyor. Azerbaycan nerede? Yeni Kaledonya nerede? Geçen sene yeni Kaledonya’nın bağımsızlık isteyenleri Bakü’de bir toplantı yapmışlar. Şimdi Fransa’yla Azerbaycan arasındaki ilişkiler Fransa’nın Ermenistan’ı desteklemesi dolayısıyla parlak değil. Yani ısrarla Fransız İçişleri Bakanı, Yeni Kaledonya’daki olayların arkasında Azerbaycan olduğunu söylüyor.

Ortadoğu’daki gelişmeler ve Gazze krizi

Dünya artık vahşete alıştı. Gazze eskisi kadar gündemde değil. Amerika Birleşik Devletleri söylüyor, ediyor dinleyen yok. Netanyahu’ya bir süre verildi. “Haziran’ın ilk haftasında harp bittikten sonra Gazze’de ne gibi bir strateji izleyeceksin?” denildi. Bu çok tehlikeli bir şey. Yani Gazze’yi artık İsrail toprağı addetmek gibi bir şey. Ayrıca Batı Şeria’da da İsrail vatandaşı Filistinler evlerinden atılmaya başladı.

Durum bu. Her zamanki gibi tatsız. Hava düzeliyor, tatlı olan tek şey bu.  Tanrı bizi Avrupa’daki sellerden, felaketlerden, Afrika’daki kuraklıktan şimdilik uzak tuttu. İnşallah hep böyle devam eder.

- Advertisment -