Şam yönetimi, Türkiye’nin Esad rejimine muhaliflerin olduğu bölgelerden çekilmesini talep ediyor.
Esad rejiminin talepleri arasında Şam’ın otoritesine saygı gösterilmesi, rejim muhaliflerine karşı desteğin kesilmesi, İdlib’in ve Bab el Hava sınır kapısının kontrolünün Şam otoritesine iade edilmesi yer alıyor.
Şam yönetimi ayrıca Türkiye’den rejimin uluslararası arenada yaptırımları atlatmasına destek vermesi ve Fırat’ın doğusundaki petrol ve gazdan gelen doğal kaynakların kontrolünü yeniden kazanmasına yardımcı olmasını da istiyor.
Türkiye, YPG’ye karşı tavır alınmasını istiyor
Türkiye ise Şam’dan, PKK’nın Suriye kanadı olarak gördüğü YPG’ye karşı ciddi bir tavır bekliyor.
Türkiye tarafından destelenen muhaliflerle müzakereler yapılması, Halep ve bazı diğer bölgelerde 30 kilometre derinliğinde güvenli bölgelerin inşa edilmesi, Suriyeli mültecilerinin dönüşünün kolaylaştırılması ve Suriye Anayasa Komitesi’nin çalışmalarının desteklenmesi ve kolaylaştırılması, Ankara’nın diğer talepleri arasında.
Çavuşoğlu, istihbaratların görüşmeye başladığını açıklamıştı
Haberde yer alan yoruma göre, toplantı kayda değer bir ilerlemeyle sonuçlanmadı.
Gazetedeki yoruma göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Beşar Esad da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in arabuluculuğuna karşı çıktıkları izlenimini vermek istemedi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Moskova’nın Erdoğan ve Esad’ı görüştürme girişimi sonrası Ankara ve Şam’ın istihbarat birimlerinin görüşmeye başladığını açıklamıştı.