Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı (NSMD), CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun uyuşturucuyla ilgili çıkışı sonrası sosyal medya hesabından, “Tarafımıza atılan dış destekli iftiraları asla kabul etmiyor, hakkımızı helal etmiyoruz” ifadelerinin yer aldığı bir açıklama paylaşmıştı.
NSMD’nin açıklamasında 2022 yılında 198 bin 94 uyuşturucu operasyonu yapıldığı, bu operasyonlarda 252 bin 590 şüphelinin yakalandığı, gözaltına alınanlardan 22 bin 136’sının tutuklandığı bilgisine yer verilmişti.
Gazeteciler Saygı Öztürk ve Tolga Şardan, bu verilere dikkat çekti.
“Her rutin denetim operasyon diye kayıtlara geçiyor”
Öztürk, Sözcü’deki yazısında şöyle yazdı:
“Bazı illerde, emniyet yetkilileri kendilerini üst makamlara başarılı göstermek için her rutin denetimi ‘operasyon’ diye kayıtlara geçiriyor. İşte o yüzden ‘operasyon sayısı’ da ‘gözaltına alınan şüpheli’ sayısı da yüksek.
“Eğer 258 bin kişi gözaltına alındıysa, neden sadece 22 bini tutuklandı? Daire Başkanı İbrahim Hakkı Seydioğulları bunu açıklasa da öğrensek.”
“Gözaltına alınan şüpheli sayısı ile tutuklanan sayısındaki orantısal veri ortada tuhaf bir durum olduğunun işareti”
Tolga Şardan da T24’teki yazısında bilimsel verilere göre bir suçla mücadelede başarı ölçüsünün gözaltına alınanlardan en az yüzde 35-40’ının tutuklanması olduğunu yazdı.
Şardan ayrıca bir ya da birden fazla kişinin yakalanmasının operasyon olarak kayıtlara girmiş olabileceğini belirterek “Sayıları gerçek anlamından çıkarıp kamuoyunda algı yaratmak amacıyla yüksek göstermeyi suçla mücadelede başarı olarak kabul etmek mümkün değil” ifadesine yer verdi.
Şardan’ın yazısının ilgili bölümü şöyle:
“Yılın 10 aylık bölümünde 200 bine yakın operasyon gerçekleştirildiyse ülke adına durum gerçekten vahim demektir. Zira günde ortalama 660 suç soruşturması yapıldığı anlamına gelir. Ki bu veri, Kılıçdaroğlu’nun eleştirisindeki haklılığını ortaya koyar.
“Eğer yakalanan her kişi ya da birden fazla kişiler operasyon olarak kayıtlara girdiyse bu durumda da verinin sağlıklı olmadığını anlamak mümkün.
“Kaldı ki operasyonel çalışmadan kasıt ön hazırlık aşaması bulunan suçla mücadele yöntemidir. Sokakta her yakalanan kişi ya da kişilerin operasyon olarak değerlendirilmesi veriler üzerinden doğruya ulaşılmasına engel olur. Sayıları gerçek anlamından çıkarıp kamuoyunda algı yaratmak amacıyla yüksek göstermeyi suçla mücadelede başarı olarak kabul etmek mümkün değil.
“Diğer taraftan aynı açıklamadaki gözaltına alınan şüpheli sayısı ile tutuklanan sayısındaki orantısal veri, ortada tuhaf bir durum olduğunun işareti.
“Şöyle ki, kabul edilebilir bilimsel verilere göre, bir suç veya suç örgütü ile mücadelede başarılı olunduğunu ortaya koyan oran, gözaltına alınan şüphelilerin en az yüzde 35 – 40’nın tutuklanmasıdır.
NSMD’nin söz konusu verilerine bakıldığında bu oranın yüzde 8.7’de kaldığı anlaşılıyor.”