Twitter profiline “Twitter Complaint Hotline Operator” (Twitter Şikâyet Hattı Operatörü) yazan Musk’ın ilk işi şirketin dört üst düzey yöneticisini işten atmak oldu. Musk ayrıca şirket çalışanlarının en az yarısını da işten çıkartmaya hazırlanıyor.
Bunun yanında Musk’ın en konuşulan adımı, diğer sosyal medya platformlarında olduğu gibi Twitter’da da onaylanmış hesaplara (ünlü gazeteciler, siyasetçiler, sporcular vs.) verilen ‘mavi tik’ uygulamasıyla ilgiliydi. Musk, bunun ücrete tâbi olması gerektiğini öne sürdü ve mavi tik sahibi kullanıcılardan aylık 8 dolar talep edeceğini açıkladı.
Musk’ın bu adımı, tüm dünyada çok büyük karşılık buldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bile, bu konuyu Elon Musk ile görüşebileceğini söyleyerek “Belki biz farklı olabiliriz. Elon Musk ile de bu konuda bir diplomasi yürütebiliriz” dedi.
Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan ve sesini avukatları aracılığıyla attığı tweet’ler üzerinden duyuran eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş da bir tweet’le Elon Musk’a seslendi:
“Merhaba Elon! Platformu satın alır almaz mavi tik ile oynaman hiç hoş değil. Siz patronlar zaten kullanıcılardan para kazanıyorsunuz. Yani, para ödemesi gereken siz olmalısınız. Ayda 7 dolara ne dersin?”
Tüm dünyada adından söz ettirmekten zevk aldığını bildiğimiz Elon Musk ise bu tartışmadan gayet memnun gözüküyor.
Musk, kendisine gelen eleştirileri hesabından yaptığı alaycı paylaşımlar ile göğüslüyor.
“Tüm şikâyetçilere: Lütfen şikâyet etmeye devam edin, ancak bunun maliyeti 8 ABD dolarıdır.”
“Ödediğini alırsın” (parayı veren düdüğü çalar.)
“Aynı anda hem sağ hem de sol tarafından saldırıya uğramak iyiye işarettir.”
“Twitter, internetteki en ilginç yer. Bu yüzden şu anda bu tweet’i okuyorsunuz.”
Musk’ın savunması: “Her ülkede farklı fiyat olacak, lordlar ile köylüler ayrımı sona erecek”
Fakat Elon Musk biraz da ciddileşmesi gerektiğini düşünmüş olacak ki, aylık 8 dolar uygulaması hakkında bir açıklama da yaptı.
Musk, Twitter kullanıcılarının mavi tiki olanlar ve olmayanlar diye ayrılmasının eşitsiz bir durum yarattığını, uygulamanın haksız ve adaletsiz olduğunu söylüyor. Kendi ifadesiyle söylersek, mevcut durum bir ‘lordlar ve köylüler’ sistemi…
Elon Musk, açıkladığı 8 dolarlık fiyatın ABD için geçerli olduğunu, her ülkede o ülkenin satın alma gücüne göre farklı fiyatlar belirleneceğini ifade ediyor.
Musk ayrıca aylık 8 dolar ödeyerek mavi tik sahibi olanların Twitter’a daha uzun ses ve video dosyaları yükleme, mevcudun yarısı kadar reklam görme ve içerik üreticiliği yapmak istediklerinde ödeme kolaylıkları gibi avantajlar sağlayacağını söylüyor.
“Ayda 8 dolar ödeyerek Twitter’ı kendi ürününüz yapabilirsiniz, yoksa siz ürün olmaya devam edersiniz”
Çok eleştiri var ama -özellikle yakın çevresinden- Musk’a destek paylaşımı yapanlar da yok değil.
ABD’nin önde gelen teknoloji girişimcilerinden David O. Sacks, mavi tik sahiplerini ‘hak sahibi seçkinler’ olarak tanımlıyor ve “Onlar ayda $8 ödemek zorunda oldukları için kızgın değiller. Herkesin ayda $8 ödeyebilecek olmasına kızıyorlar” diyor.
Özellikle kripto para teknolojisi ile adı sıkça anılan bir başka ABD’li girişimci Erik Voorhees de Musk’ın bu adımını destekleyenler arasında. Voorhes paylaşımında şu ifadeleri kullanıyor:
“Unutmayın ki Elon Musk’ın premium Twitter deneyimi için 8$ ücret öderseniz, Twitter yeniden sizin ürününüz haline gelir. Ve eğer 8 dolar çok fazlaysa, ürün olarak kalmakta özgürsünüz.”
Bunlar, üzerine düşünüldüğünde çok haksız argümanlar değil. Eğer Elon Musk gerçekten de kullanıcıların verileri üzerinden pek de şeffaf olmayan gelir yollarını kapatmak amacıyla kullanıcılardan ücret talep ederek şirkete gelir sağlamayı düşünüyorsa buna pek çok insanın sıcak bakması mümkün.
Fakat Elon Musk, kafasındakileri pazarlarken ‘kasaba esnafı’ gibi davranmaya devam ederse, dünyanın en büyük ve en önemli sosyal medya platformu giderek güç kaybedebilir ve önemini yitirebilir.
28 Nisan’da yazdığım yazıda, “Milyarder bir iş insanının, dünyanın en büyük sosyal medya platformunu hem de 44 milyar dolar ödeyerek satın almasını sadece ‘ifade özgürlüğü mücahitliği’ ile açıklamak pek yeterli/ikna edici olmayabilir” demiş ve Musk’ın satın almasının ardından Twitter kullanıcılarının alternatif arayışı içine girebileceğini belirtmiştim.
Aynı yazıda asıl problemin sosyal medya platformlarının merkezileşmesi olduğunu, Mastodon gibi merkeziyetsiz platformların önümüzdeki süreçte popülerleşebileceğini söylemiştim.
Gerçekten de Elon Musk’ın Twitter’ın kaptan koltuğuna oturmasının ardından Mastodon kısa bir süre içerisinde 70 bin yeni kullanıcı kazandı.
Ayrıca Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey de yeni bir merkeziyetsiz sosyal medya platformunun, Bluesky’ın beta testlerinin yakında başlayacağını açıkladı.
Dorsey yaptığı açıklamada “herkese açık ve merkeziyetsiz” bir sosyal medya platformu kuracağını ve şirketin sadece kurulum aşamasında rol alacağını açıkladı. Block zinciri benzeri bir yapıda oluşturulacak Bluesky’ın şirketler ve hükümetler tarafından kısıtlanamayacak özellikte olması amaçlanıyor.
Elbette Twitter gibi bir platformu bırakıp başka bir platforma geçmek çok kolay değil. Hele ki, henüz oralarda tanıdık pek kimse yokken…
Ama şunu belirtmekte fayda var; eğer böyle bir göç olacaksa Elon Musk bu göçü hızlandırmak için elinden geleni fazlasıyla yapacak gibi gözüküyor…
“Kuşu özgür bırakmak” mottosuyla Twitter’ı satın alan Elon Musk, Turgut Uyar’ın “Her şeyi düzeltmeye kalkışmanın yok ettiği” dizesinde olduğu gibi kuşun ölümüne mi sebep olacak? Yaşayıp göreceğiz…