Ana SayfaHaberlerGündemMustafa Şentop’un oğlu için İTÜ'de ‘kadro’ baskısı iddiası

Mustafa Şentop’un oğlu için İTÜ’de ‘kadro’ baskısı iddiası

İstanbul Teknik Üniversitesi'nde açılan araştırma görevlisi kadrosuna TBMM Başkanı Şentop'un oğlunun alınmak istendiği, yazılı sınavı başka bir adayın kazanması üzerine İTÜ yönetimine baskıyla yeni bir değerlendirme yaptırıldığı öne sürüldü. Olaylardan sonra Bilgisayar Bilişim Fakültesi Dekanı ve Bilgisayar Mühendisliği bölüm başkanı görevinden istifa etti. Serbestiyet’e konuşan Mehmet Selahattin Şentop’a göre babası AK Partili TBMM başkanı olduğu için önü kesilmek istendi.

İstanbul Teknik Üniversitesi’nin web sitesinde yayımlanan araştırma görevlisi ilanı bilgilerine göre, bu yıl araştırma görevlisi ilanı sonuçları 29 Kasım’da açıklandı. Oysa aynı takvimde başvuru tarihi 24 Ekim, sonuç açıklama tarihi ise 22 Kasım olarak belirlenmişti.

Ön değerlendirme sonuçlarına göre, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un oğlu Mehmet Selahaddin Şentop giriş sınavına girmeye hak kazanan on kişi arasında yer alıyordu.

Ön değerlendirme sonucu.

Sınav sonuçlarına göre, Mustafa Şentop’un oğlu yedekte

Kaynaklarımızın anlattığına göre, sınav sonuçlarının ilanı bu yıl bir hafta kadar ekletildi. İddialara göre bunun nedeni, sınav sonucunda Şentop’un değil bir başka öğrencinin birinci gelmesiydi. Bu bekletilme sırasında İTÜ’deki bölüm başkanı ve dekan rektör tarafından konu hakkında konuşmak için çağırıldı. Ayrıca bu bekleyiş sırasında sadece Bilgisayar Bölümü değil, okulun bütün kadro sonuçları bekletildi.

İddiaya göre bu bir hafta içinde İTÜ yönetimine baskı uygulandı ve Mehmet Selahattin Şentop için yeni bir değerlendirme yapıldı. Dekan ve bölüm başkanı, rektörün baskısına idari görevlerinden istifa ederek karşılık verdi.

24.10.2022 tarihinde yayımlanan kesin sonuçlar.

Bu istifalardan çok kısa bir süre sonra fakülteye başka bir dekan atandı. Haber kaynağımız, normalde dekanların YÖK kararıyla atandığını söylüyor ve ekliyor: “Işık hızıyla oldu bunlar. Normalde uzun süren işler. Normalde seçim olur, bu YÖK’e gider. Birkaç aylık, uzun bir iş.’’

İlana bakıldığında da Bilgisayar Mühendisliği Bölümü için açılan sınav sonucunun uzun bir süre açıklanmadığı ve “değerlendirme süreci devam etmektedir” ifadesinin yer aldığı görülüyor. Bu arada bir soruşturma başlatılıyor ve sınav evrakları inceleniyor. Ancak yine İTÜ’deki haber kaynağımızın belirttiğine göre bu soruşturmadan da bir şey çıkmıyor. Son olarak ise Bilgisayar Bölümü’nün ilan kadrosu iptal ediliyor. 6 Aralık’ta bu duyuru yine İTÜ’nün web sitesinde yer aldı.

https://www.itu.edu.tr/haber-detay/2022/12/06/bilgisayar-ve-bilisim-fakultesi-2022-66-kadro-ilani-hakkinda

İdari görevlerinden istifa eden Bölüm Başkanı Mustafa Kamaşak ve Dekan Prof. Dr. Sema Fatma Oktuğ’a ulaşmaya çalıştık, ancak bir yanıt alamadık.

“İddia sahiplerinin bu iftirayı neden attıklarını tahmin edebiliyorum’’

İddiaların odağındaki Mehmet Selahaddin Şentop ile konuştuk. Kendisi, bu iptal ve bekletilmelerin mevzuata uyulmadığı ve şeffaf davranılmadığı için yaşandığını belirtti. Şentop’a göre babası AK Partili Meclis başkanı olduğu için kendisinin araştırma görevlisi olması istenmemişti: 

“Benim alınmam için bölüme baskı yapıldı diye bir şey yok. İddia sahiplerinin bu iftirayı neden attıklarını tahmin edebiliyorum. Sonucun neden geç açıklandığını ben de merak ettim. Ve okul yönetimine bunu sordum. Süreçle ilgili bir usulsüzlük yapıldığını öğrendim. Sorular, mevzuata göre jüri tarafından seçilip, jüri tarafından kontrol ediliyor. Dışarıdan herhangi birinin müdahil olmaması gerekiyor. Benim puanlarım diğer adaylara göre epey yüksek. Bu sınav kâğıtlarımız taranmış ve dışarıdan bazı değerlendirmecilere gönderilmiş. Sonrasında sonuçlar, kâğıtların üzerinde herhangi bir işaretleme yapılmadan bilgisayar dosyasından geri gönderilmiş. Yani neden puan kırılmış, hangi soruda ne eksik görülmüş bununla ilgili bir değerlendirme yapılmamış. Jüri de değerlendirme yapmamış. İstifaların bu yüzden yaşandığını düşünüyorum. Meclis başkanının oğlu olmak başarılı olmaya engel değildir değil mi? Soruşturma neticesinde neden böyle bir usülsüzlük olduğu belli olacak. Babam TBMM Başkanı olduğu için mevzuata göre hareket edilmedi ve değerlendirme sürecinde şeffaf davranılmadı.’’

Konu hakkında açıklama yapan Eğitim Sen 6 No’lu Üniversiteler Şubesi, İstanbul Teknik Üniversitesi yönetiminin yanıtlaması talebiyle şu soruları sordu:

●             Diğer tüm bölümlere ilişkin sınav sonucu açıklanırken Bilgisayar Mühendisliği bölümü sonucu neden açıklanmamıştır?

●             Bu süreçte Fakülte Yönetimi ve Bölüm Başkanı değişikliği neden yapılmıştır?

●             İptalin nedeni TBMM Başkanının oğlunun alınması için mi?

●             Daha önce Mimarlık Fakültesinde de görülen adrese teslim kadro ilanı konusunda İTÜ yönetiminin yanıtı ne olacaktır?

İTÜ Medya ve İletişim Ofisi de dün (7 Aralık) Eğitim-SEN’in sorularına şu yanıtları verdi:

https://haberler.itu.edu.tr/haberdetay/2022/12/07/kamuoyu-duyurusu

”Eğitim Sen 6 No’lu Üniversiteler Şubesi’nin üniversitemiz yönetimine ilettiği ve bazı basın yayın organlarında yer alan haberlere konu edilen sorulara yanıt vermek amacıyla aşağıdaki açıklamanın yapılması lüzumu ortaya çıkmıştır.

Üniversitemizin çeşitli birimlerinde istihdam edilmek üzere 29/07/2022 tarihinde Bilgisayar Mühendisliği kadrosuna 1 kişilik öğretim elemanı alımı için ilana çıkılmış ve başvurular neticesinde 90.65 ALES, 88.80 Lisans mezuniyeti, 77.50 Yabancı Dil, 75.83 giriş sınav notu olan aday birinci gelmiş ve asıl olarak kadroya yerleştirilmiştir. Aynı kadroya başvuran adaylar arasında ön değerlendirme aşamasında birinci sırada bulunan ve 97.87 ALES, 84.60 Lisans mezuniyeti, 96.25 yabancı dil puanı, 60.00 giriş sınav notu olan aday ise nihai başarı listesinde ikinci olup yedeklerde yer almıştır. Haberlerde yer verilen iddialara konu edildiği gibi söz konusu aday lehine akademik alım süreçlerine müdahale edilmiş olsaydı, bu alımın gerçekleşmemiş olması gerekirdi. 

Yine üniversitemizin öğretim elemanı ihtiyacının karşılanması amacıyla, yurt çapında başvurulara açık olan bir diğer öğretim elemanı alım ilanımız 24/10/2022 tarihli ve 31993 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmıştır. Toplam 27 kişilik öğretim elemanı kadrosunun ilan nitelikleri objektiflik ve denetlenebilirlik ilkelerine riayet edilerek ilan edilmiş ve anılan kadrolar için 200’ün üzerinde başvuru alınmıştır. Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’in 10’uncu maddesinin birinci fıkrası uyarınca ön değerlendirmeyi geçen 145 aday sınav hakkı kazanmış ve bu isimler resmi internet sayfamızda duyurulmuştur. Haberlerde bahsi geçen aday başvuru yapıp sınav hakkı kazanan söz konusu adaylar arasında, ön değerlendirme aşamasında yine birinci sırada yer almıştır.

Üniversitemizde öğretim elemanı kadrolarına yapılan başvurular üzerine alım işlemleri, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ve yukarıda bahsi geçen yönetmelik hükümlerine uygun şekilde gerçekleştirilmektedir. Bu süreçler son derece titizlikle yürütülmekte; karar aşamasında ölçüt olarak sadece “bilim” ve “bilimsel yeterlilik” esas alınmaktadır. Dolayısıyla ilanlarımız, yurt çapında akademik yeterliliğine inanan ve asgari atama şartlarını sağlayan tüm adaylara açıktır. Başvurular değerlendirilirken, adayların taşıdığı kimlik, cinsiyet, aile veya soy bağı, siyasi veya felsefi düşünce gibi bilimsel yeterlilik dışında herhangi bir unsur, hiçbir şekilde dikkate alınmamaktadır.

Bu kapsamda 24/10/2022 tarihli öğretim elemanı alım ilanı üzerine yapılan başvurular değerlendirilmiş ve diğer bölümlerle ilgili süreçler tamamlanarak alım süreçleri tamamlanmıştır. Ancak Rektörlüğümüzce yapılan denetimlerde, Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi bünyesinde istihdam edilmek üzere ilan edilen 2022-66 sayılı kadronun giriş sınavında, yukarıda bahsi geçen Yönetmeliğin 9’uncu maddesi uyarınca oluşturulması zorunlu olan komisyon bilgilerinin bulunmadığı ve aynı Yönetmeliğin 11’inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “Sınav jürisi, yazılı ve sözlü sınavın nesnel, ölçülebilir ve denetlenebilir olmasını sağlar. Raportör olarak belirlenen üye, yazılı ve sözlü sınavların soru ve cevaplarını tutanak altına alır” hükmü uyarınca soru ve cevapların ilgili komisyon tarafından tutanak altına alınmadığı tespit edilmiştir. Yine yapılan incelemede söz konusu sınavın sorularının cevap anahtarlarının olmadığı, adayların cevap kâğıtları üzerinde okunduğunu gösteren not, kayıt vb. hiçbir işaretin ve jüri üyelerine ait herhangi bir değerlendirmenin bulunmadığı, cevap kağıtlarının üzerinde hangi kritere göre notlandırma yapıldığını gösteren hiçbir emareye yer verilmediği tespit edilmiştir. Bu tespitler üzerine Rektörlüğümüz tarafından konuyla ilgili inceleme başlatılmıştır. İnceleme aşamasında alınan ifadelerden ayrıca, sınavı yapmakla sorumlu olan jüri üyelerinin sınav sorularını hazırlamadığı ve cevap kâğıtlarını okumadığı; sınav sorularını hazırlayıp cevap kâğıtlarını okuyan öğretim üyelerinin, jüri üyeleri dışında, konu hakkında yetkili olmayan öğretim üyeleri olduğu anlaşılmıştır. 

Bu açıklamalar çerçevesinde, Yönetmelik hükümlerine açıkça aykırı şekilde icra edilmesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nin şeffaflık ve liyakat prensiplerine uygun olmaması sebebiyle, 24/10/2022 tarihinde ilan edilen 2022-66 sayılı kadro için gerçekleştirilen sınavın ve kadro ilanının iptaline karar verilmiştir. Sınavın ve kadronun iptaline sebep olan işlemlerle bağlantılı olarak ilgililer hakkında başlatılmış olan idari soruşturma halen devam etmektedir.

Sınav gereklerine uygunsuzluk ortadayken, adaylardan birinin soyadı sebebiyle konuya dâhil edilmesi hem o aday hem de Üniversitemiz adına son derece üzücüdür. İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen tüm sınavlarda, adaylar arasında ne soyadlarına ne de başka kişisel niteliklerine göre hiçbir ayrım yapılamaz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”



- Advertisment -