1-) Türkiye’de yılın olayı?
Tuncer Köseoğlu: İmamoğlu’na ceza verilmesi, siyaset yasağı getirilmesi.
Yunus Emre Erdölen: Gülşen’in tutuklanması.
Abdullah Teyfur Erdoğdu: Fenerbahçe’nin olağanüstü başarı göstermesi!
Güzin Sarıoğlu: Ekrem İmamoğlu davası: Her yönüyle Türkiye’nin 2022’de nasıl bir yer olduğunu, kimin nerede durduğunu anlatıyor bize.
Gürbüz Özaltınlı: Ukrayna’nın işgali üzerine medyaya üşüşen “uzman”ların neredeyse tamamının ağız birliğiyle açık/örtük Putincilik yapması. Haftalarca süren Batı düşmanlığı propagandasına tanık olduk. Saldırganı kollayan bu söylemin bu kadar hegemonik olmasını çarpıcı ve vahim buldum.
Alper Görmüş: Dinî bir cemaatte bir kız çocuğunun altı yaşındayken evlendirildiğinin ve o yaştan itibaren cinsel istismara uğradığının ortaya çıkması.
Hakan Şahin: Levent Göktaş olayı.
Oral Çalışlar: Sedat Peker’in milyonlara ulaşan açıklamaları.
Ferda Balancar: Ekrem İmamoğlu davası.
Yıldıray Oğur: Dünyanın en yüksek enflasyon oranlarından biriyle yaşama mücadelemiz.
Hilal Köylü: Tarkan’ın “Geççek” şarkısını YouTube’dan paylaşması sonrası siyasette ve toplumda Erdoğan’ın gideceğine dair başlayan büyük tartışma yılın olayıydı. Şarkıyı sadece halk değil muhalefet liderleri de sosyal medyada paylaştı. AK Parti şarkıya tepki gösterdi. Tarkan, şarkının Covid salgınının bitişiyle ilgili olduğunu açıkladı. Türkiye’de her şeyin politik olduğu bir kez daha görüldü.
Halil Berktay: (1) Ekrem İmamoğlu’nun, esas olarak İBB’nin kaybedilmesinin intikamını almak arzusundan kaynaklanan, belki başka siyasî hesapları da içeren, sonuçta hukuksuz, tümüyle sudan gerekçelerle, olmadık bir hapis cezasına çarptırılması — ama sessizce boyun eğmemesi ve ânında, irticalen topladığı Saraçhane mitingiyle, olanca demokratik tepkisini ortaya koyması. (2) Şebnem Korur Fincancı ve Cihan Kolivar’ın, önce siyasîlerce hedef gösterilip, hemen ardından gene sudan, hukuksuz gerekçelerle tutuklanarak hapse atılması. (3) Osman Kavala’nın, gene gayet haksız, adaletsiz tutukluluğu ve mahkûmiyetinin, 1 Kasım 2022 itibariyle altıncı yılına girmesi. (4) Ailesi, İsmailağa Cemaatinin liderlik kademesine mensup bir kadının, altı yaşında sözde-evlendirildiğinin ve o yaştan itibaren babası tarafından “kocası”na sunulup sürekli cinsel tâciz gördüğünün açığa çıkması.
Mustafa Ali Aykol: Taksim’deki patlama.
Vahap Coşkun: Amasra maden faciası.
Meltem Gürler: İsmailağa cemaatinde 6 yaşında çocuğa cinsel istismar.
Sümeyye Nur Kavuncu: Epistemolojik Kopuş.
Enis Aydın: Sezen Aksu’nun Erdoğan’a yazdığı, 150 dile çevrilen şiiri.
Yaşar Sökmensüer: Enflasyon: Hem yılın, hem de milyonlar için uyandığı her günün olayı… Veciz olarak geçim-seçim de diyebilirim.
Onur Erkan: Hablemitoğlu soruşturmasının 20 yıl sonra tamamlanması ve ÖKK subaylarının tutuklanması.
Ali Fikri Işık: Asgari ücretin üç kez zamlanması.
2-) Dünyada yılın olayı?
Tuncer Köseoğlu: Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimi.
Yunus Emre Erdölen: Ukrayna’nın büyük bir direnişle Rusya’nın 1 haftada işgal planlarını suya düşürmesi, aylardır direnmesi, savaşması.
Abdullah Teyfur Erdoğdu: Ukrayna-Rusya Savaşı.
Güzin Sarıoğlu: Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimi: Her yönüyle 2022’de dünyanın nasıl bir yer olduğunu, kimin nerede durduğunu anlatıyor bize. Buraya bir de “Viva Argentina” yazmazsam olmaz.
Gürbüz Özaltınlı: Ukrayna’nın işgali ve hem Ukrayna’nın direnişi hem de Batı dünyasının umulmadık hızla gösterdiği güçlü tepki.
Alper Görmüş: Rusya’nın komşusu Ukrayna’ya savaş açıp saldırması.
Hakan Şahin: Ukrayna Savaşı.
Oral Çalışlar: Ukraynalıların muhteşem direnişi.
Ferda Balancar: Ukrayna Savaşı.
Yıldıray Oğur: Tabii ki İsveçli ve Finlandiyalı solcuları bile NATO’cu yapan, Almanlara bir orduları olduğunu hatırlatan, genç Ruslara Kâğıthane’deki sitelerden ev aldıran, bir komedyeni dünyanın en cesur liderine çeviren Rusya’nın Ukrayna’ya vahşi saldırısı.
Hilal Köylü: 24 Şubat 2022’de Rusya Devlet Başkanı Putin’in Ukrayna’da özel bir askeri operasyon ilan etmesiyle başlayan savaş tüm dünyayı etkiledi.
Halil Berktay: (1) Rusya’nın şoven, milliyetçi, yayılmacı ideolojik nedenlerle, Putin’in Büyük Rusya hayali peşinde durup dururken Ukrayna’ya saldırması ve Ukrayna’nın kahramanca direnişi karşısında 10 aydır mânen bozguna uğraması, dünyadan giderek tecrit olması. (2) Batının Rusya karşısında (bir zamanlar Hitler’e yapıldığı gibi) yatıştırmacılık siyaseti izleyecek yerde, Ukrayna’ya destek etrafında kenetlenmesi. (3) Mahsa Amini’nin, Ahlâk Devriyesi tarafından hicab kontrolü gerekçesiyle gözaltına alınıp öldürülmesi karşısında İranlı kadınların başlatıp, teokratik rejimin zulmüne karşı 100 küsur gündür hayatları pahasına sürdürdüğü direniş. (4) Afganistan’da Taliban’ın, 6 yaşından itibaren bütün kız çocuklarına ve kadınlara eğitimi ve öğretimi de, meslek sahibi olmayı da, çalışmayı da, herhangi bir şekilde kamusal alanda varolmayı yasaklamak suretiyle, teokratik otoritarizmin gerçek yüzünü bir de böyle sergilemesi.
Mustafa Ali Aykol: Rusya’nın Ukrayna’yı işgal edemeyişi.
Vahap Coşkun: Rusya-Ukrayna Savaşı.
Meltem Gürler: Mahsa Amini’nin ölümü ve İranlı kadınların direnişi.
Sümeyye Nur Kavuncu: Rusya-Ukrayna Savaşı.
Enis Aydın: Ukrayna’nın işgali.
Yaşar Sökmensüer: Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve İran’daki “Yeter artık” çığlığı.
Onur Erkan: Ukrayna’nın Rusya saldırısına direnişi.
Ali Fikri Işık: Ukrayna Rusya savaşı.
3-) Türkiye’de yılın insanı?
Tuncer Köseoğlu: Şebnem Korur Fincancı.
Yunus Emre Erdölen: Selçuk Bayraktar ve Haluk Bayraktar.
Abdullah Teyfur Erdoğdu: Jesus (FB Teknik Direktörü).
Güzin Sarıoğlu: Garo Paylan: Türkiye siyasetinin en çalışkan, en salim kafalı, en “dönüştürücü” olmaya uğraşan aktörü. Aldığı tehditler çok korkunç. Gözümüz gibi bakmalıyız.
Gürbüz Özaltınlı: Bedel ödemeyi göze alarak mesleğinin gereğini yapan; vicdanının sesini dinleyen tüm yargıçlar.
Alper Görmüş: H.K.G.
Hakan Şahin: Selahatttin Demirtaş.
Oral Çalışlar: Şebnem Korur Fincancı.
Ferda Balancar: Kemal Kılıçdaroğlu.
Yıldıray Oğur: Gülşen. Gülşen’in bile halkı kin ve düşmanlığa tahrikten hapse atıldığı bir ülke olduğumuzu söyleyin gerisini herkes anlar.
Hilal Köylü: Ekrem İmamoğlu. Muhalefetle iktidar arasındaki seçim savaşını büyüttü. Hakkındaki siyasi yasak kararıyla seçimin dengelerini de değiştirdi.
Halil Berktay: (1) Hukuk dışı suçlama ve süreçlerle mahkûm edilip siyasî yasaklı konumuna düşürülmek istenen Ekrem İmamoğlu. (2) Hemen sırf karbohidratla beslenmenin olası sonuçları hakkında, popüler de olsa sosyoloji alanında çok bilinen bir gözlemi dile getirdiği için Türkiye halkına hakaret vb gerekçelerle tutuklanıp hapse atılan, Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar. (3) Esas itibariyle “olabilir, incelemek lâzım” dediği için gene derhal tutuklanan ve 27 Ekim’den bu yana tutukluluğu süren Şebnem Korur Fincancı.
Mustafa Ali Aykol: Adam Smith’in fırıncı örneğinde verdiği karakterin vücut bulmuş hali Cihan Kolivar.
Vahap Coşkun: Emine Şenyaşar (Şenyaşar Ailesi).
Meltem Gürler: Şebnem Korur Fincancı ve İkizdereli kadınlar.
Sümeyye Nur Kavuncu: Selahattin Demirtaş.
Enis Aydın: Cihan Kolivar.
Yaşar Sökmensüer: 2022’ye “tutukluğuna devam” kararıyla giren ve Nisan ayında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Osman Kavala.
Onur Erkan: Ekrem İmamoğlu.
Ali Fikri Işık: Kemal Kılıçdaroğlu.
4-) Dünyada yılın insanı?
Tuncer Köseoğlu: Lionel Messi ve Masha Amini.
Yunus Emre Erdölen: Elon Musk.
Abdullah Teyfur Erdoğdu: L. Messi.
Güzin Sarıoğlu: Mahsa Amini başta olmak üzere tüm İranlı kadınlar…
Gürbüz Özaltınlı: Volodimir Zelenski.
Alper Görmüş: İran’da başlarını açarak sokağa çıkan kadınlar.
Hakan Şahin: Yok.
Oral Çalışlar: Şüphesiz Zelenski.
Ferda Balancar: Ukrayna Cumhurbaşkanı V. Zelensky.
Yıldıray Oğur: Putin gibi maço bir eski KGB ajanı, Rus milliyetçisinin façasını alan Zelenski.
Hilal Köylü: Twitter’ı satın alan, kurallarını altüst eden Elon Musk.
Halil Berktay: (1) Güya “palyaço”luktan kahramanlığa, Ukrayna devlet başkanı Zelensky. (2) Mahsa Amini ve (3) özgürlük uğruna mollalar faşizmine direnen bütün İran kadınları.
Mustafa Ali Aykol: Kuşkusuz Zelensky.
Vahap Coşkun: Mahsa Amini, Volodimir Zelensky, Lionel Messi.
Meltem Gürler: İranlı kadınlar.
Sümeyye Nur Kavuncu: Nicole LePera
Enis Aydın: Zelensky.
Yaşar Sökmensüer: Twitter’ı ele geçirdikten sonra yaptıklarıyla, tarzıyla bana tanıdık, hemşehri geldiği için Elon Musk.
Onur Erkan: Mahsa Amini.
Ali Fikri Işık: Lionel Messi.
5-) Türkiye’de yılın değeri en anlaşılmamış olayı?
Tuncer Köseoğlu: Cihan Kolivar’ın “Silivri soğuk değil, korkmayın konuşun…” demesi.
Yunus Emre Erdölen: Altılı Masa.
Güzin Sarıoğlu: Sezen Aksu’nun 2017 yılında yazdığı şarkısından dolayı yapılan linçte Milli Beka Hareketi Başkanının, Yılmaz Özdil’in, Recep Tayyip Erdoğan’ın aynı tarafta saf tutması. Tarkan’ın “Geççek” şarkısının talimatının Pensilvanya’dan mı, HDP’den mi yoksa CHP’den mi alındığının hâlâ belirlenememiş olması.
Gürbüz Özaltınlı: Beklenmedik biçimde keşfedilen büyük Jelibon kaynakları.
Alper Görmüş: Altılı Masa.
Hakan Şahin: Levent Göktaş meselesi.
Oral Çalışlar: Altılı Masa.
Yıldıray Oğur: Kutuplaşma çölünde bir vaha olarak beliriveren, serap olup olmadığı hâlâ anlaşılamayan, siyaseti aşiret kavgası sananları bir türlü heyecanlandıramayan Altılı Masa.
Hilal Köylü: Altı muhalefet liderinin biraraya gelip Altılı Masa halinde iktidarın karşısına çıkmaları.
Halil Berktay: (1) Haksız yere dört bir yandan çok horlanan Kemal Kılıçdaroğlu’nun, bir yandan CHP’yi kısmen de olsa demokratlaştırırken, diğer yandan Altılı Masa’yı bir arada tutmada gösterdiği sessiz, gösterişsiz dirayet, basiret ve liderlik yeteneği.
Mustafa Ali Aykol: Kur Korumalı Mevduat’a geçildiği gece davullu zurnalı kutlama yapılması.
Vahap Coşkun: Gözlerdeki ışıltı, epistemolojik kopuş ve nöro ekonomi!
Sümeyye Nur Kavuncu: Köylülerin uluslararası maden şirketlerini yenmesi.
Enis Aydın: Trabzon’da 2 milyon kişilik techno partili şampiyonluk kutlaması.
Yaşar Sökmensüer: Ayan beyan küstahlığın, pervasızlığın, süflîliğin ulaştığı raddenin, gidebileceği yerin anlaşılamaması.
Onur Erkan: Ankara’da Afrika yemekleri yapan Saab Cafe’nin ırkçı baskılar sonucu kapanması.
Ali Fikri Işık: Kürt şehirlerindeki tekstil hamlesi.
6-) Dünyada yılın değeri en anlaşılmamış olayı?
Tuncer Köseoğlu: İran’da yaşanan Masha Amini protestoları, İranlı kadınların isyanı.
Yunus Emre Erdölen: İranlı kadınların aylardır devam eden protestosu
Güzin Sarıoğlu: Covid’in yavaş yavaş hayatımızdan çıkıp gitmesi.
Gürbüz Özaltınlı: Pandeminin sona ermesi.
Alper Görmüş: İran’da Mahsa Amini’nin gözaltında öldürülmesinin ardından başlayan ve geçtiğimiz günlerde 100. gününü tamamlayan gösteriler.
Oral Çalışlar: Ukrayna direnişi.
Yıldıray Oğur: Kraliçe Elizabeth’in ölümü. Hiç ölmeyecekmiş gibiydi, Prens Charles bile ümidini kesmişti.
Hilal Köylü: Ukrayna halkının Putin karşısında geri adım atmaması, direnmekten vazgeçmemesi.
Halil Berktay: (1) Ukrayna’nın direnişi. (2) İranlı kadınların direnişi.
Mustafa Ali Aykol: Pandeminin hayatımızdan çıkışı.
Vahap Coşkun: Çin’de beyaz-boş kâğıt protestoları
Sümeyye Nur Kavuncu: Filistin’deki direniş.
Enis Aydın: Maske ve mesafe kurallarının ve aşı zorunluluğunun kalkması.
Yaşar Sökmensüer: İtalya seçimlerini İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ilk kez aşırı sağ cephenin kazanmasının “önemi”nin yeterince anlaşılmadığı kanısındayım.
Onur Erkan: Kazakistan protestoları.
7-) Türkiye’de yılın değeri en anlaşılmamış insanı?
Tuncer Köseoğlu: Cihan Kolivar.
Yunus Emre Erdölen: Zühtü Aslan ve Engin Yıldırım.
Abdullah Teyfur Erdoğdu: Zeki Özcan (Dil Felsefecisi).
Güzin Sarıoğlu: Bu konuda iki kişi arasında gidip geliyorum, iki büyük vatan sever, öyle çok seviyorlar ki, önemli bir kısmımızı aşırı sevgiden öldürebilirler: Ümit Özdağ ve Tanju Özcan. Ama sonra yılların Melih Gökçek’i jelibon rezervlerine yaptığı yerinde vurguyla koşarak gelip, diğerlerinin önüne geçiyor.
Gürbüz Özaltınlı: Kemal Kılıçdaroğlu. CHP’yi geleneksel ideolojisinden uzaklaştırabilmek; siyaset çizgisini demokratik yönde yeniden inşa edebilmek için sarf ettiği onca çabaya rağmen, hem kendi seçmen tabanında hem de Türkiye toplumunda yeterince anlaşılmış, hak ettiği desteği bulmuş gözükmüyor.
Alper Görmüş: Sencer Solakoğlu.
Hakan Şahin: Selahattin Demirtaş.
Oral Çalışlar: Seçmen kitlesi.
Ferda Balancar: Ömer Faruk Gergerlioğlu.
Yıldıray Oğur: Kemal Kılıçdaroğlu. Cumhuriyet’in 100. yılında CHP’nin başında Dersimli bir Kürt Alevisi var. CHP başörtülülerden özür diliyor. Kürtlerle, muhafazakârlarla helalleşiyor, beş sağ partiyle ittifak kuruyor. Liberal bir kamu spotu ya da 90’larda Kemalist bir generali terler içinde uyandıracak bir kâbus gibi. Değeri bir türlü anlaşılamıyor.
Mustafa Ali Aykol: Nurettin Nebati. Değerinin kendisi bile farkında değil.
Hilal Köylü: CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu. Muhalefeti Erdoğan’a karşı biraraya getirdi ancak “kazanacak cumhurbaşkanı adayı” olup olmadığı tartışmasından kurtulamadı.
Halil Berktay: Kemal Kılıçdaroğlu.
Vahap Coşkun: Muhammed İsa Abdullah.
Sümeyye Nur Kavuncu: Boğaziçi Üniversitesi hocaları.
Enis Aydın: 19’luk Alperen Şengün.
Yaşar Sökmensüer: Cihan Kolivar.
Onur Erkan: Burak Elmas.
Ali Fikri Işık: Mario Levi.
8- Dünyada yılın değeri en anlaşılmamış insanı?
Tuncer Köseoğlu: Bolsonaro’yu deviren Lula.
Yunus Emre Erdölen: Enver İbrahim.
Güzin Sarıoğlu: Elon Musk: Twitter’ı sonunda satın aldı, “kibir neymiş”, “güçten nasıl delirir insan” derslerini artık bu mecradan üzerimize saçıyor. (Sanki bizim buralarda hiç yok, biz de bu konuyu hiç bilmiyoruz!!!) Twitter’ın akıbeti hakkındaki haklı endişelerimiz de cabası.
Gürbüz Özaltınlı: AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan. Ekonomi bilimine hakimiyeti ve katkıları bakımından…
Alper Görmüş: Chris Rock.
Oral Çalışlar: Zelenski.
Yıldıray Oğur: Boris Johnson. Şapşallıkları, boşvermişliği, uçkuruna düşkünlüğü yüzünden entelektüel birikimi ve iyi siyasetçiliği bir türlü görülemedi. Halbuki İngiltere’yi yeniden dünya sahnesine çıkarmaktaydı ki…
Hilal Köylü: İnsanlar diyeceğim burda. İran’da özgürlük için rejime bayrak açan kadınlar ve onların öncülüğünde günden güne büyüyen protestolar.
Halil Berktay: (1) Aynen Kılıçdaroğlu gibi haksız yere çok horlanan ABD Başkanı Biden — Trump’ın ve Trumpçılığın böldüğü Amerika’yı, gene sessiz, gösterişsiz bir dirayet ve basiretle bir arada tutabilmesi, aynı zamanda Rusya’nın saldırganlığına karşı Batı’ya da önderlik edebilmesi nedeniyle.
Mustafa Ali Aykol: Sarı saçlım, mavi gözlüm Boris Johnson.
Vahap Coşkun: Kuzey İrlanda’daki Alliance Partisi.
Sümeyye Nur Kavuncu: Gabor Mate.
Yaşar Sökmensüer: Savaş nedeniyle Ukrayna’dan kaçmak zorunda kalan Avrupa Birliği’ne aday statüsündeki insanlarla bir nebze farkındalık yaratsa da göçmenler.
Onur Erkan: Boris Johnson.
9-) 2022 yılını en iyi temsil eden kitap/film-dizi?
Tuncer Köseoğlu: Kitap: Knut Hamsun- Açlık, Film: Athena, Dizi: Erşan Kuneri.
Yunus Emre Erdölen: Gibi.
Abdullah Teyfur Erdoğdu: Don’t Look Up.
Güzin Sarıoğlu: Önce şarkı… Tarkan’dan “Geççek” Kitap: Abdulrezzak Gurnah romanları, Annie Ernaux romanları, Hakan Günday-Zamir, Afşin Kum-Sıcak Kafa… Dizi: Better Call Saul, Sıcak Kafa… Film: Ayrılma Kararı, Aftersun.
Gürbüz Özaltınlı: Pek içime sinmese de “Sıcak Kafa”.
Alper Görmüş: Huzursuzluğun Kitabı / Fernando Pessoa, Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok.
Hakan Şahin: Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok.
Oral Çalışlar: Bir Başkadır.
Mustafa Ali Aykol: Dizi: Gibi, Kitap: Franz Kafka – Dava (evet maalesef bu sene de…)
Ferda Balancar: Kurak Günler.
Yıldıray Oğur: En hümanistlerin bile içindeki ilkel kabilesini koruma dürtüsünü dirilten çağımızın açık ara proleterleri, mazlumları, ötekileri, dilsiz mültecileri edebiyatıyla konuşturan Abdulrezak Gurnah’ın romanları- Kraliçe’den bize miras, bitmese de Balmoral Şatosu’nun çayırlarında biraz daha yatıp yuvarlanıp, Prenses Diana’nın biraz daha dert ortağı olabilsek dedirten Crown.
Hilal Köylü: Netflix dizisi Dahmer. Gerçek bir hikâye. İçimizde gezinen canavar.
Vahap Coşkun: Kitap: Diriliş-Tolstoy, Film: And Justice For All, Dizi: The Trial of Chicago 7.
Meltem Gürler: Kurak Günler.
Sümeyye Nur Kavuncu: How to do the work.
Enis Aydın: The Banshees of Inisherin.
Yaşar Sökmensüer: Kraliçe II. Elizabeth’in 96 yaşında ölümüyle Murat Menteş’in “Ruhi Mücerret” romanı yeniden aklıma düştü. Bu yıl gösterime giren “Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok” filmi. Adı, savaşlarla ilgili çağrışımı bile yeter. İşçiliğiyle kendimce baş tacı ettiğim diziler arasına girmese de… Dizilerde insanın içindeki “canavar”ı toplumun, emniyet güçlerinin duyarsızlığı, umursamazlığı eşliğinde sergileyen Dahmer.
Onur Erkan: South Park: “Back to the Cold War.”
Ali Fikri Işık: Hamid Omerî “Şinşem.”
10-) 2022 yılında neyin kıymetini anladınız?
Tuncer Köseoğlu: Demokrasi ve insan hakları.
Yunus Emre Erdölen: Bilgisayara veya telefona bakmadığım herhangi bir 30 dakikanın.
Abdullah Teyfur Erdoğdu: Köpeklerin.
Güzin Sarıoğlu: Diyarbakır’ın.
Gürbüz Özaltınlı: MUBİ’nin… Çok iyi zaman geçiriyorum onunla.
Alper Görmüş: Bütçenin alt üst olması kaygısı taşımadan arabayla uzun yolculuklar yapabilmenin.
Hakan Şahin: Paranın.
Oral Çalışlar: Yaşamın tadını.
Ferda Balancar: Sağlığın.
Yıldıray Oğur: Maalesef paranın…
Hilal Köylü: Sağlık. Sağlıktan ötesi yalan…
Halil Berktay: (1) Daha da çok çalışmanın ve yazmanın. (2) Daha da çok kültür ve edebiyat dersleri vermenin. (3) Bitiremediğim kitapları, önümüzdeki beş yılda mutlaka bitirmenin.
Mustafa Ali Aykol: Gerçekten sevmenin ve sevilmenin.
Vahap Coşkun: Sabrın.
Meltem Gürler: Adaletin.
Sümeyye Nur Kavuncu: Sağlığın.
Enis Aydın: Öğrenci Akbilinin ve büyükannelerimizin.
Yaşar Sökmensüer: Çocukluğumda mahalle takımımızın ve kaptanının belirlenmesi için yapılan adil yerel seçimlerin.
Onur Erkan: Uydu kentlerin.
Ali Fikri Işık: Tekstilin…
11-) 2022 yılında nereye gitmek istediniz ama gidemediniz?
Tuncer Köseoğlu: Katar’daki Dünya Kupası, Messi’nin kupayı kaldırışını canlı görmek isterdim.
Yunus Emre Erdölen: Diyarbakır.
Abdullah Teyfur Erdoğdu: Nysa (Sultanhisar).
Güzin Sarıoğlu: Adana’ya hâlâ gidemedim.
Gürbüz Özaltınlı: Öyle çok gezdim ki gitmek istemediğim yerlere bile gittim.
Alper Görmüş: Uzaya.
Hakan Şahin: Amalfi, Sorrento.
Oral Çalışlar: Brezilya.
Ferda Balancar: Napoli.
Yıldıray Oğur: Tatile…
Hilal Köylü: Göbeklitepe.
Halil Berktay: (1) Öğrencilerimle Venedik, Floransa, Siena ve Roma’ya. (2) Öğrencilerimle Atina ve Mikenai’ye.
Mustafa Ali Aykol: Katar’a dünya kupasına.
Vahap Coşkun: Katar – Dünya Kupası.
Meltem Gürler: Japonya.
Sümeyye Nur Kavuncu: Gaziantep.
Enis Aydın: Serbestiyet’in yeni ofisi.
Yaşar Sökmensüer: Denize bakmaya gitmeyi istedim ama gitmedim/gidemedim.
Onur Erkan: Magnolia Bakery.
Ali Fikri Işık: İsveç.
12-) Yılın en anlamlı / etkili kurumu?
Tuncer Köseoğlu: Türk Tabipleri Birliği.
Yunus Emre Erdölen: ENAG.
Abdullah Teyfur Erdoğdu: Hastahaneler.
Güzin Sarıoğlu: Her şeye rağmen Altılı Masa.
Gürbüz Özaltınlı: Yeterince etkili mi tartışılabilir ama en anlamlı (kurum demeyelim) yapı, yine de Altılı Masa.
Alper Görmüş: Deniz Yavuzyılmaz ve Mustafa Yeneroğlu ‘kurum’ları.
Hakan Şahin: ENAG.
Oral Çalışlar: Altılı Masa.
Yıldıray Oğur: FIFA. Bir ay bütün dünyayı heyecanlandırabilen başka kurum olmadı.
Hilal Köylü: Kararları üzerine tartışmalar bitmese de Anayasa Mahkemesi. “Ankara’da yargıçlar var” sözünü yaşatan kurum.
Halil Berktay: Bir gün gelip bunu diyeceğimi hiç sanmazdım ama (1) NATO. Biraz daha normali (2) Avrupa Birliği.
Mustafa Ali Aykol: Serbestiyet.
Vahap Coşkun: Sığınmacı Hakları Platformu.
Meltem Gürler: Altılı Masa.
Sümeyye Nur Kavuncu: Boğaziçi Üniversitesi.
Enis Aydın: Fas Milli Takımı.
Yaşar Sökmensüer: Gerektiğinde internetin yavaşlatıldığını (Taksim’deki patlamada bant daraltılması yapıldığını) sonunda itiraf eden Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK).
Onur Erkan: Altılı Masa.
Ali Fikri Işık: Öyle bir kurumsallığı hissetmedim.
13-) Yılın en anlamsız / etkisiz kurumu:
Tuncer Köseoğlu: Yargı (hukuka uygun karar vermediği, birçok olayda olduğu gibi İmamoğlu’na verilen cezada da görüldü).
Yunus Emre Erdölen: Rus ordusu.
Abdullah Teyfur Erdoğdu: TRT 2.
Güzin Sarıoğlu: Türkiye Uzay Ajansı: Ay yüzeyindeki yer şekillerine Atatürk, Fatih Sultan Mehmet gibi Türk büyüklerinin isimlerini verdikleri yetmemiş gibi, uzaya Türk yemeği gönderme gibi hedeflere doğru kararlıca yürüyorlar.
Gürbüz Özaltınlı: Oligarşik çekirdek dışındaki tüm kurumlar. Pirinç tabelalarıyla mevcutlar ama iradeleri yok.
Alper Görmüş: Kamu Denetçiliği Kurumu (Türkiye Ombudsmanlığı).
Hakan Şahin: TÜİK.
Oral Çalışlar: Yargı anlamsız ama etkili.
Ferda Balancar: Yüksek Seçim Kurulu.
Yıldıray Oğur: Avrupa vizesi başvuru merkezleri…
Hilal Köylü: Türkiye’de YSK, dünyada BM.
Halil Berktay: (1) Adalet Bakanlığı – bu ülkede olmayan bir şeyin bakanlığını yapıyor. Kanunlarda tarifi olmayan, yani aslında mevcut olmayan “suç”larla insanların gözaltına alınmasına, tutuklanmasına, mahkûm edilmesine göz yumuyor, seyirci kalıyor, sonra bir de üstelik “yargının bağımsızlığı”ndan dem vuruyor.
Mustafa Ali Aykol: Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi.
Vahap Coşkun: TÜİK.
Meltem Gürler: TÜİK .
Sümeyye Nur Kavuncu: İçişleri Bakanlığı.
Yaşar Sökmensüer: Bilgi teknolojisi, iletişim gibi uçsuz bucaksız bir alanda “anlam ve etkisi”nin daraltmadan ibaret olması nedeniyle yine BTK.
Onur Erkan: BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (Çin ziyareti sonrası yaşanan hayal kırıklığı nedeniyle).
Ali Fikri Işık: TFF.