Anayasa Mahkemesi (AYM) “Ankara’da yargıçlar var” cümlesinde vücut bulan tüm umudu, inancı bir kenara attı. Meclisin üçüncü büyük partisi Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) seçim öncesi yapılacak Hazine yardımının önünü kesti. Her partinin o yardımı almak için oluşturduğu özel banka hesapları var. İşte HDP’nin o hesapları bloke edildi.
Amaç HDP’nin parasız pulsuz seçim kampanyası yürütmesi mi? Parasızlıktan, kampanya yürütmesini engellemek mi?
HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu bu sorulara “Hayır tabii ki” yanıtını veriyor.
Peki amaç ne? Amaç, HDP’nin kapatılması istemiyle açılan davanın görüşülmeye başlayacağı 10 Ocak tarihiyle birlikte sürece “hızlı bir giriş yapmak”. HDP’liler bu hızlı girişten neyi kastettiklerini “HDP, büyük olasılıkla kapatılacak. AYM’nin hükümetten gelen baskıya direnmesinin mümkün olmadığı ortada. Hazine yardımını kesmek de bunun en açık işareti” sözleriyle açıklıyorlar.
AYM, bir parti hakkındaki kapatma davası sürerken anayasaya aykırı bir biçimde o partinin hesaplarının ‘geçici’ de olsa bloke edilmesine dönük bir karar alamıyor. Ama normalde alamıyor. Hukuk uygulandığında alamıyor. Anayasanın 69.maddesinde bu konuda açık hüküm var.
“Oylar ittifaka”
“Anormali yaşıyoruz” diyen HDP yönetiminin kafasında kapatma davasının olası sonuçlarına göre izlenecek stratejiler dolaşıyor.
Karardan sonra olağanüstü toplanan HDP yönetimi de HDP’nin içinde yer aldığı Emek ve Özgürlük İttifakı da bu stratejileri gözden geçirdi. İşte o toplantılarda dikkat çeken başlıklar:
* AYM, 10 Ocak’ta HDP’nin kapatılması istemiyle davayı açan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’i dinleyecek önce. Yüksek Mahkeme, Şahin’in sözlü sunumunun ardından HDP’lilere savunma için tarih belirleyecek. HDP yönetimi o tarihin çok ileri bir tarih olmayacağını hesaplıyor. Sözlü savunmayı eş başkanlar Pervin Buldan ile Mithat Sancar’ın yapmasına karar verildi.
* HDP’liler “Anormali yaşadığımıza göre normalde seçim sonrasına bırakılması gereken kapatma davasıyla ilgili karar seçim öncesinde alınacak” diyor.
* ”Demokratik siyasetin tasfiyesine asla izin vermeyeceğiz” diyen HDP yönetimi, seçime nasıl ve hangi listelerle girileceğine dair kamuoyunu ayrıntılı bilgilendirme notlarını şimdiden hazırlıyor.
* Olası kapatma kararıyla birlikte parti üst yönetiminin de aralarında olduğu 450’den fazla partiliye siyasi yasak da gelmiş olacak. HDP’liler siyaset yapamayacağı için HDP’nin tüm bileşenleri ile Emek ve Özgürlük İttifakı Türkiye genelinde yoğun bir protesto zinciri oluşturacak ve HDP seçmenine “Seçeneksiz değilsiniz. Oylar, ittifaka” mesajı veren bir siyasi kampanya yürütecek.
* Emek ve Özgürlük İttifakı ilk mitingini 15 Ocak’ta İstanbul’da yapacak. O mitingin benzerleri Diyarbakır, İzmir, Antalya, Mersin, Ankara gibi büyük şehirlerde de yapılacak.
AK Parti’de “kapatmak hoş olmaz” sesleri
HDP’nin kapatılmasının seçimleri hangi yönde etkileyeceğine dair tartışmaların en hararetlisi AK Parti’de yapılıyor.
Herhangi bir gazetecinin “HDP kapatılırsa ne olacak?” sorusuna muhatap olan AK Partililer arasında cevabına “kapatmak hoş olmaz” diye başlayanların sayısı artıyor. Bu cümle şöyle tamamlanıyor:
“Parti kapatmaların yükünü en çok biz çektik. Halka parti kapatmalara karşı olduğumuzu biz söyledik herkesten önce. Halk bize -ne yapıyorsunuz- diye sorar. Cumhurbaşkanımızın vardır bir hesabı, vardır bir bildiği.”
Gözler, dikkatler AYM’de diyeceğim ama öyle değil. Herkes Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir sözüyle AYM kararını etkileyeceğinde, o kararı değiştireceğinde hemfikir.
HDP’nin kapatılmasıyla birlikte seçimin adil ve eşit koşullarda yapılamayacağı da böylece resmen ilan edilmiş olacak.