Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde kurulan Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’na Ali Arif Özzeybek’i atadı.
Cumhuriyet döneminde kurulan ilk Alevi resmî kurumu olan başkanlığın hedefleri arasında, bugüne kadar tamamen Alevi toplumunun imkânlarıyla ayakta tutulan cemevlerinin elektrik, su gibi giderlerinin karşılanması, dedelere maaş ve kadro tahsisi sağlamak yer alıyor.
Kurumun başına getirilen Özzeybek, geçen sene merkezinde bulunduğu siyasi tartışmalarla gündeme geldi.
Mesleği diş hekimliği olan Özzeybek uzun yıllardır aktif olarak siyasetle ilgileniyor ve Alevi toplumu ile inanç özgürlükleri başlıkları altında çalışmalar yapıyor.
1997-2010 arasında Ziya Baba Bektaşi Vakfı’nın başkanlığını yapan Özzeybek 2004’te de bazı siyaset bilimci akademisyenlerle birlikte Gelecek Bilimi Derneği’ni kurdu.
Özzeybek siyasette: Demokrat Türkiye Partisi
Özzeybek’in siyasi hayatı 1997’de Hüsamettin Cindoruk liderliğinde kurulan Demokrat Türkiye Partisi’nin Mayıs 2002’deki kongresiyle başladı.
Partinin 2002’deki kongresinde genel başkanlığa Mehmet Ali Bayar gelirken, Özzeybek de kendisi gibi Alevi kesiminden gelen Reha Çamuroğlu ve siyasette sonraki adreslerinde de uzun yıllar beraber hareket edeceği Bülent Kuşoğlu ile birlikte genel idare kurulu üyeliğine seçildi.
Demokrat Türkiye Partisi’nin 2002’deki kongresi… Soldan sağa: Hüsamettin Cindoruk, Mehmet Ali Bayar, İsmet Sezgin.
Özzeybek aynı zamanda Mehmet Ali Bayar’ın başdanışmanı olarak da görev aldı. Bayar, genel başkanlık görevinden 3 Kasım 2002’deki genel seçimler sonrası istifa etti.
Erkan Mumcu ile Anavatan Partisi
Özzeybek, 2006’da Erkan Mumcu liderliğindeki Anavatan Partisi’nde genel başkan yardımcısı oldu.
Erkan Mumcu.
Mayıs 2007’de, Anavatan Partisi’nin, kendisinin de hazırlayıcılarından olduğu “Sosyal barış için ayrımcılığın önlenmesi ve inanç özgürlüğü” projesini açıkladı.
Özzeybek’in açıkladığı projede Aleviler ve cemevleriyle ilgili önerilerin yanı sıra “ana dilde seçmeli ders”, “cinsel tercihlerinden dolayı ayrımcı muameleye uğrayanlar için şikâyet mercii olarak kurulması planlanan Eşitlik Kurulu” gibi önerilere yer verildi.
22 Temmuz 2007’deki genel seçimlerden hemen önce yapılan Anavatan Partisi 9. Olağan Büyük Kongresi’nde Genel Merkez’in anahtar listesinde olmasına rağmen delegenin yeterli desteğini alamadığı için MYK’ya seçilemedi.
Seçimlerden sonra Anavatan Partisi’nde yeniden genel başkan yardımcılığı görevine getirildi.
Özzeybek, Nisan 2008’de dönemin Diyanet İşleri başkanı Ali Bardakoğlu’nun “Cemevinin caminin alternatifi gibi sunulması, Aleviliği müstakil din haline getireceği ve çoğunluğu camiyi ibadethane olarak kabul eden Alevileri Müslümanlıktan koparacağı için yanlıştır” çıkışına tepki göstererek gündeme geldi.
Özzeybek, Bardakoğlu’na tepkisini “Neyin ibadet olduğu, neresinin ibadethane sayılacağı devletin tayin edeceği bir konu değildir” sözleriyle dile getirdi.
Ekim 2008’de Anavatan Partisi’nden istifa eden Özzeybek, “Toplumsal Barışın Dayanağı Olarak İnanç Özgürlüğü ve Ayrımcılığın Önlenmesi” projesinin uygulanabilmesi için çalışmalarını sürdüreceğini duyurdu.
Abdüllatif Şener ile Türkiye Partisi macerası
Siyasetten uzun süre uzak kalamayan Özzeybek, sekiz ay sonra Abdüllatif Şener liderliğinde kurulan Türkiye Partisi’nin kurucuları arasında yer aldı.
Özzeybek, Demokrat Türkiye Partisi’nde de beraber görev yaptığı Bülent Kuşoğlu ile birlikte partide genel başkan yardımcısı olarak görev yaptı.
Özzeybek’in Türkiye Partisi’ndeki macerası uzun sürmedi; altı ay sonra Kasım 2009’da istifa etti. Aynı yıl Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan’a ait Cem TV’de “Yeni Hayat” adlı bir program yaptı.
CHP: PM üyeliği, milletvekili adaylığı, genel başkan başdanışmanlığı
Özzeybek siyasetten yine uzun süre uzak kalamadı. 2010’da genel başkanlığına Kemal Kılıçdaroğlu’nun geldiği CHP’ye katıldı.
CHP’nin Aralık 2010’daki 15. Olağanüstü Kongre’sinde Parti Meclisi üyeliğine seçildi.
Aynı kongrede Bülent Kuşoğlu da CHP Parti Meclisi’ne girdi ve Kuşoğlu ile Özzeybek, Demokrat Türkiye Partisi ve Türkiye Partisi’nden sonra üçüncü kez bir partide aynı dönem yönetime girmiş oldu.
Özzeybek, 2011 Genel Seçimleri’nde CHP’nin Ankara 2. Bölge 9’uncu sıra milletvekili adayı oldu.
Seçimlerden sonra Kılıçdaroğlu’nun danışmanlığına getirildi.
2014 Yerel Seçimleri’nde Çankaya belediye başkan aday adayı oldu ancak CHP yönetimi onu aday göstermedi.
2016’da Kılıçdaroğlu’nun sivil toplum ile ilişkilerden sorumlu başdanışmanı olarak görevlendirildi.
Özzeybek, 24 Haziran 2018’deki seçimlerden sekiz gün sonra ne amaçla ve ne üzerine atıldığı bilinmeyen “Süleyman Soylu candır” tweet’i paylaştı, 11 Temmuz 2018’de de Kılıçdaroğlu’nun başdanışmanlığından ve CHP üyeliğinden istifa etti.
Kılıçdaroğlu’nun kendisini hayal kırıklığına uğrattığını söyleyen Özzeybek, istifasının ardından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Parti liderliğinin siyaset yapma tarzı, beni ve ihtimal ki temiz his ve kanaatlerle CHP ailesine katılmış sayısız yurttaşı da hayal kırıklığına uğrattı. Bu şartlar altında vatandaşlara söyleyecek yeni sözlerimiz kalmadı. Siyaset çözüm üretmek için vardır ve üretemediğinde halkın önünden çekilmek siyasi ahlak gereğidir.
“İnandırıcılık krizi en son 24 Haziran seçimlerinde açıkça ortaya çıktığı üzere sayısız seçim yenilgisini de beraberinde getirdi. Sayın Kılıçdaroğlu, bu kötü gidişi durduracak hiçbir ciddi tedbir almadı.
“Özgürlük, demokrasi, adalet, bereket ve toplumsal barış ideallerine sıkı sıkıya bağlı bir siyasetçi olarak CHP içerisinde siyaset yapma olanağım günden güne tükendi. Tüm bu sebeplerle CHP üyeliğinden ve Genel Başkan Başdanışmanlığı görevinden istifa ediyorum.”
AK Parti: MYK yedek üyesi, Soylu’nun danışmanı
Özzeybek, 2021’de AK Parti’ye katıldı.
AK Parti 7. Olağan Büyük Kongresi’nde MKYK yedek üyeliğine seçilen Özzeybek, üç sene önce, CHP üyesiyken “candır” diye tweet paylaştığı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun da danışmanı oldu.
“Dişçi” krizi
Soylu, Ocak 2022’de “Kılıçdaroğlu bir dişçide Gülen’le görüştü” iddiasını ortaya attı.
Soylu’nun kast ettiği “dişçi”nin danışmanı Özzeybek olduğu ortaya çıktı ancak o iddia hakkında açıklama yapmadı.
‘Alevi Açılımı’nın yürütücüsü
Özzeybek, AK Parti’ye katılmasından sonra birçok ilde cemevlerini ve Alevi derneklerini ziyaret ederek görüşmeler yaptı.
Erdoğan’ın geçen sene tartışmalara konu olan Hüseyin Gazi Cemevi ziyaretini de Özzeybek organize etti.
Erdoğan’ın ziyareti sırasında Gazi Cemevi’ndeki Atatürk ve Hz. Ali resimlerinin kaldırıldığı iddiaları üzerine cemevinin dedesi Hüseyin Öz, Özzeybek’in ilgilendiği ziyaret öncesindeki tadilat çalışmaları sırasında resimlerin yan duvara asılmasına karar verildiğini açıkladı.
Erdoğan ve Özzeybek (en solda) Hüseyin Gazi Cemevi ziyaretinde.