Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Cumhuriyet tarihinin en büyük doğal felaketi”, Avrupa ve ABD’nin “yüzyılın felaketi” olarak nitelendirdiği Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin yol açtığı hasar ve can kaybı büyüyor. Uzmanlar, kayıpların bu kadar yüksek olmasında yerleşim planlarının yanlışlığıyla inşaat kalitesizliğinin temel bir rol oynadığını söylüyor.
Serbest TV’de “Deprem Özel” yayınına katılan Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan, Kahramanmaraş merkezli depremin Hatay başta olmak üzere Adıyaman ve Maraş’ta büyük yıkıma yol açmasında, can kayıplarının her geçen gün artmasında Kahramanmaraş belediye başkanının bilimsel uyarıları elinin tersiyle itmesinin rolü olduğunu öne sürdü.
Alan, “Biz, fay hatlarıyla ilgili yaptığımız çalışmaları belediye başkanına anlatmak istedik ama o bize ‘Paleosismoloji çalışmalarına inanmıyorum’ yanıtını verdi. Uyarılarımız dikkate alınmadı” dedi. Alan, belediye başkanı başta olmak üzere AK Partili yöneticilerinin tavırlarına “Bilime inanmıyorlar. Deprem göz göre göre geldi. Kentlerimiz imar rantlarına ve talana teslim edilmiş durumda. Kentlerimiz doğal afetler karşısında risk havuzu haline getirildi” sözleriyle tepki gösterdi.
“Tablo daha da ağırlaşacak”
Türk Tabipleri Birliği (TTB) 2. Başkanı Doç. Ali İhsan Ökten de “Deprem Özel” yayınına görev yaptığı Adana Şehir Hastanesi’nden katıldı. Arama-kurtarma çalışmalarında koordinasyonsuzluk olduğu için bölgede depremzedelere yeterli sağlık hizmetinin verilemediğini anlatan Ökten, “Tablo daha da ağırlaşacak. Deprem alanları ranta çevrildi. AFAD’ın binası çöktü, diğer binalar nasıl sağlam kalacak? Hiçbir depremden ders almayan bir iktidar var karşımızda” dedi.
Ökten, TTB’nin bölgedeki sağlık hizmetlerinin daha hızlı bir şekilde yürütülmesi için Sağlık Bakanlığı’na yaptığı başvurunun reddedildiğini de söyledi.
“1999 depreminden biraz ders almaları gerekirdi”
1999 Marmara depreminin yaşandığı tarihte Bülent Ecevit hükümetinde “Depremin koordinatör bakanı” olan Hasan Gemici de “Deprem Özel” yayınında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne sert eleştiriler yöneltti.
Kendilerinin de zamanında “Devlet nerede” eleştirisiyle karşılaştığını anlatan Gemici, “Biz de depremin ilk üç günü aynı sıkıntıları yaşadık ama o 25 sene önceydi. Bugünkü teknik imkânlar yoktu. Tecrübe edinip farklı bir yerde olmamız gerekiyordu” dedi. Gemici, Erdoğan’ın tüm gücü elinde tuttuğu için askerin zamanında devreye giremediğini ve Kahramanmaraş depreminde kurtarılması gereken binlerce insanın kurtarılamadığını anlattı.
“Afet bakanlığı kurmayı reddettiler”
Depreme Adana’da yakalanan, TBMM Deprem Araştırma Komisyonu’nun üyelerinden CHP’li Müzeyyen Şevkin de depremin göz göre göre geldiğini düşünenlerden. Kahramanmaraş depremleri öncesinde Türkiye’de onlarca deprem olduğunu hatırlatan Şevkin, “Fay yasasının çıkarılması ve Afet Bakanlığı’nın kurulması için mecliste 3 kez teklif verdim fakat ne yazık ki AKP ve MHP’nin oylarıyla reddedildi. Yüzlerce insan öldükten sonra bir komisyon kuruldu” dedi.
Yayının tamamı için: