Ana SayfaHaberlerHDP’nin güçlü olduğu illerde seçime katılım Türkiye genelinin altında: “7 Haziran sonrasının...

HDP’nin güçlü olduğu illerde seçime katılım Türkiye genelinin altında: “7 Haziran sonrasının travması devam ediyor”

14 Mayıs seçimlerine en düşük katılımın olduğu 20 ilden 15’i HDP’nin güçlü olduğu Doğu ve Güneydoğu illeri. Ağrı, Van, Muş, Bingöl, Iğdır, Kars illerinde seçime katılım yüzde 80’in altında kaldı. Ağrı ile Van’da seçime katılım 2018 seçimlerine göre yüzde 5 civarında düştü. Rawest Araştırma Genel Müdürü Roj Girasun: “Önceki seçimlerde de katılım oranları genele göre düşüktü. Bunun en önemli nedeni 7 Haziran 2015 seçimlerinde umutla gidilen seçimden sonra ortaya çıkan kaos hali ve ardından oluşan ümitsizlik. Bu travmanın etkileri devam ediyor.”

14 Mayıs seçimlerinde HDP’nin güçlü olduğu birçok ilde katılım Türkiye ortalamasının altında kaldı.

Katılımın en düşük olduğu 20 il arasında; Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Malatya gibi depremden etkilenmiş olan dört il ve Gümüşhane dışındaki 15’i HDP’nin güçlü olduğu Doğu ve Güneydoğu illeri.

Ağrı’da, Van’da, Muş’ta, Bingöl’de, Iğdır’da ve Kars’ta seçime katılım yüzde 80’in altında kaldı.

Seçime en düşük katılım, yüzde 72.86 ile Ağrı’da oldu. Ağrı, 2018 seçimlerinde de yüzde 78.68’le, en düşük katılımın olduğu ikinci ildi. Ağrı’da bu seçimlerde katılım yüzde 5.82 azaldı.

14 Mayıs’ta Ağrı’dan sonra en düşük katılım, yüzde 78.62 ile Van’da oldu. Van’da 2018 seçimlerine katılım yüzde 83.34 olmuştu. Van’da 2018 seçimleriyle kıyaslandığında katılım yüzde 4.72 oranında düştü.

2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine en düşük katılımın olduğu 20 ilde 2018 ve 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılım oranları.

“7 Haziran sonrasının travması devam ediyor”

Rawest Araştırma Genel Müdürü Roj Girasun, Serbestiyet’e yaptığı değerlendirmede, HDP’nin güçlü olduğu yerlerde katılımın düşük olmasının 7 Haziran 2015 seçimleri sonrası oluşan kaygının bir uzantısı olduğunu söyledi.

Girasun şöyle konuştu:

“Önceki seçimlerde de katılım oranları genele göre düşüktü. Özellikle 7 Haziran 2015 seçimleri sonrasında yapılan seçimlerde ve referandumlarda bu durumu gördük.

Bunun en önemli nedeni 7 Haziran 2015 seçimlerinde umutla gidilen seçimden sonra ortaya çıkan kaos hali ve ardından oluşan ümitsizlik. Bu travmanın etkileri devam ediyor.”

Girasun, Ağrı ile Van’da katılımın 2018 seçimleriyle kıyaslandığında yüzde 5 civarında düşmesinde, son yıllarda bu illerden yurtdışına göçün artmasının etkili olduğunu söyledi.

- Advertisment -