DEVA lideri Ali Babacan ile Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu iki partinin mecliste ortak grup oluşturmasına dönük ilk görüşmeyi yaptılar.
Bu görüşmeden ortak grup oluşturmaya dönük bir ilkesel uzlaşma kararı çıksa da, iki lider hangi formül üzerinde anlaşma yapabileceklerine dair parti içlerinde ayrı ayrı değerlendirmeler ve çalışmalar yapılması, bu çalışmaların da lider düzeyinde yapılacak düzenli temaslarla da ortak bir çalışmaya dönüştürülmesini istedi.
İki lider başbaşa yaptıkları görüşmelerle ilgili partilerinin yetkili kurullarını bilgilendirdi.
Müzakere ve uzlaşmaya dayalı çalışmaların sürdürülmesi konusunda her iki partinin de aynı görüşü paylaşması dikkat çekiyor.
Hem DEVA hem de Gelecek, görüşmeler sürerken somut bir sonuç alınmadıkça basın ve kamuoyu önünde açık bir tartışma yürütülmemesini istiyor. Parti yönetimlerinin bu kararı liderler tarafından da benimsenmiş durumda.
DEVA’nın mecliste 15, Gelecek Partisi’nin de mecliste 10 milletvekili var. Her iki partinin de tek başına mecliste grup kurabilmesi için 20 milletvekiline sahip olması gerekiyordu. İki partinin milletvekili dağılımı ortak grup oluşturulması gerektiğini ortaya koyuyor.
İki partinin mecliste ortak grup oluşturması durumunda bu grup, meclis kürsüsünde söz hakkı ile meclis ihtisas komisyonlarında üye bulundurma hakkına sahip olacak.
İki partinin ortak meclis grubu oluşturma kararının somut sonuca ulaşması durumunda, partilerin birleşmesi için de bir yol açılmış olacak. Parti kurmayları; birleşme konusunda henüz bir ortak kararın olmadığına dikkat çekiyor.
CHP listelerinden seçime girip mecliste 10 milletvekili ile temsil hakkı kazanan Saadet Partisi ise Gelecek ile DEVA’nın mecliste ortak grup kurmaya dönük çalışmalarının dışında kaldı. Bunun nedeninin iki partinin de ortak grup oluşturulurken kendi parti isimlerinde ısrarcı olmasına dayandıran Saadet Partisi yetkilileri “Biz; Saadet olarak kendi tabanımız ve kendi ismimizle yolumuza devam edeceğiz” diyor.