1984 yılında Afgan mülteci Sharbat Gula’yı konu alan ünlü kapağıyla bir ikona dönüşen National Geographic dergisi de dijital dünya karşısında sarsılıyor.
135 yıldır bilimi ve doğal dünyayı inceleyen Washington merkezli dergi, kalan son sabit kadrolu yazarlarının da tamamını işten çıkarmaya karar verdi.
Sahibi Walt Disney Co.’nun uyguladığı tedbirler gereği, derginin içeriklerini bundan sonra free-lance olarak çalışanlar ve editörler hazırlayacak.
İşten çıkarmalar son dokuz ay içinde ikinci, 2015 yılında başlayan bir dizi sahiplik değişikliğinden bu yana ise dördüncü oldu.
Şirketin geçen ay yaptığı iç duyuruya göre, bir başka maliyet azaltma hamlesi olarak dergi önümüzdeki yıldan itibaren Amerika Birleşik Devletleri’ndeki gazete bayilerinde satılmayacak.
National Geographic yazarı Craig Welch Çarşamba günü attığı bir tweet ile bu gelişmeyi duyurdu:
“Yeni National Geographic’im az önce elime ulaştı, içinde son yazım da var – 16. ve kıdemli yazar olarak son yazım. … Çok şanslıydım. İnanılmaz gazetecilerle çalıştım ve önemli, küresel hikayeler anlattım. Bu benim için bir onurdu.”
Dijital medyanın ışık hızındaki dünyasında National Geographic, fotoğrafları, grafikleri ve makaleleri bazen aylarca süren araştırmalarla hazırlanan dosyalarıyla zanaatkar bir ürün olarak kaldı.
National Geographic, 1980’lerin sonunda zirveye ulaştığında ABD’de 12 milyon, yurtdışında ise milyonlarca aboneye ulaşmıştı. Dergilerin artık yaygın olarak okunmadığı bir dönemde, Amerika’da en çok okunan dergiler arasında yer almaya devam ediyor. Yetkili Alliance for Audited Media’ya göre 2022 yılı sonunda 1,8 milyonun biraz altında abonesi vardı.
National Geographic, aralarında Alexander Graham Bell’in de bulunduğu 33 akademisyen, bilim insanı ve maceraperest tarafından kurulan bir vakıf olan Washington’daki National Geographic Society tarafından çıkarılmaya başlanmıştı. 1930’larda bile 1 milyon aboneye ulaşmıştı.
Dergi, Rupert Murdoch’ın 21st Century Fox’u tarafından yönetilen National Geographic kanalı ve Nat Geo Wild kanalı gibi daha kârlı yatırımlarla biraz geride kaldı.
Derginin saygın yeri, dergiyi kuran cemiyetin 2015 yılında, 725 milyon dolar karşılığında çoğunluk kontrolünü ele geçiren 21st Century Fox ile kâr amaçlı bir ortaklık kurmayı kabul etmesiyle başlayan bir dizi kurumsal değişiklikle azalmaya devam etti. Ortaklık 2019 yılında Fox ve Disney arasındaki 71 milyar dolarlık devasa anlaşmanın bir parçası olarak Disney çatısı altına girmişti. (Washington Post)