- Azerbeycan – Ermenistan çatışması
Karabağ’da Ermeniler akıl almaz şekilde seçim yaptılar. Oysa Karabağ Azeri toprağı. Tabii Laçin Koridoru açıldı, açılmadı derken bu seçim olacak şey değildi. Allah’tan çok uzun sürmedi, 24 saatlik bir çatışma oldu.
Bu arada Rusya, ABD, Türkiye, İran gibi ülkeler bu seçimin usulsüz olduğunu ve bu toprağın Azerbaycan toprağı olduğunu teyit ettiler. Beni şaşırtan Fransa oldu. Fransa acilen Azerbaycan harekatının durmasını istedi ve BM Güvenlik Konseyi’ni topladı. Ayrıca seçimin usulsüz olduğuna dair de bir açıklama yapmadılar. Yani Fransa bana göre oradaki Ermeni toplumuna sempatik gözükmek için açıkça Ermenistan’ı tuttu.
Sonunda Rus Barış Gücü’nün de etkisiyle çatışmalar durdu. Şimdi muhtemelen Azerbaycan toprakları içerisine fiilen girmiş olacak. Ermeniler özerk bölge isteyebilirler ama bu harekat bunun da önünü kesti gibi görünüyor.
Sayın Cumhurbaşkanı Nahçivan’a gidecek ve Aliyev ile görüşecek. bir dayanışma ve durum tespiti yapacaklarını düşünüyorum.
- BM Genel Kurulu ve Erdoğan’ın görüşmeleri
BM Genel Kurulu kararları çok önemli değil çünkü bağlayıcı değil. O yüzden birçok devlet kararı okumadan bile müspet oy verebiliyor. Ama Genel Kurul’un önemi birçok devlet başkanının katılması ve birbirleri ile görüşmeler yapması. Bu seferki en önemli olay Ukrayna Devlet Başkanı’nın Genel Kurul’a katılması ve burada konuşması. İlk defa Rus yetkililer ile karşı karşıya geldi. ve ağır konuştu haklı olarak.
Erdoğan’ın New York’taki görüşmelerine, temaslarına gelince… Bir paralı yemek düzenlendi. Başarılı bir görüşme oldu gibi gözüküyor. Birçok şirket katıldı. Umarım orada toplanan paralar depremzedelere gider.
Cumhurbaşkanı Erdoğan onun dışında Yahudi toplumu ve Elon Musk ile biraraya geldi. İki önemli görüşme yaptı: Micotakis ve Netanyahu ile. Şimdi yeni sayfalar açılıyor, umarım uzun soluklu olur. Belki bir hayal ama şimdilik bu hayalle yaşayalım…
Güney Afrika lideri ile Erdoğan’ın görüşmesi ilginçti çünkü Güney Afrika BRICS’in önemli bir üyesi. BRICS her ne kadar ekonomik bir kurum olsa da aynı zamanda siyasi bir kurum. BRICS’in ana amacı dünya finans sistemindeki batı hegemonyasını sonlandırmak. Peki niye ilginç buldum? Hatırlarsanız 2017 yılında Türkiye BRICS’e bir ilgi duydu. Sayın Erdoğan’ın “AB ile gerekirse yolları ayırırız” demesinden sonra Güney Afrika lideri ile görüşmesi bende acaba Türkiye yeniden BRICS’e ilgi mi duyuyor merakı oluşturdu.