Ana SayfaHaberlerGündemBakanlık gitti, karar mahkemeye ulaştı: Soylu “Alçakça kurgulamış bir uşak” tweeti için...

Bakanlık gitti, karar mahkemeye ulaştı: Soylu “Alçakça kurgulamış bir uşak” tweeti için Baskın Oran’a tazminat ödemeli

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, Soylu’nun Baskın Oran hakkındaki “Yazısının her kelimesini alçakça kurgulamış bir uşak” tweetini eleştiri sınırları içinde bulan mahkeme kararını bozdu. Daire, Soylu’nun sözlerinin davacı Oran’ın kişiliğine yönelik saldırı niteliğinde olduğu belirterek mahkemenin uygun miktarda manevi tazminata hükmetmesi gerektiğine karar verdi. 22 Eylül 2022’de verilen kararın, Soylu’nun İçişleri Bakanlığı’ndan ayrılmasından sonra yerel mahkemeye tebliğ edilmesi dikkat çekti.

Akademisyen ve yazar Baskın Oran, 23 Haziran 2017’de yazdığı “Kürtler üzerine bazı trajikomik deneyler” başlıklı yazısı için dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Kendisini ilim adamı diye pazarlamış yazısının her kelimesini alçakça kurgulamış bir uşak Baskın Oran hakkında suç duyurusunda bulunuyorum” diye tweet atmıştı.

Bunun üzerine Baskın Oran’ın avukatı Oya Aydın, Soylu hakkında 10 bin TL manevi tazminat talebi istemiyle dava açtı.

Ankara 14. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen davada Soylu’nun avukatı Uğur Kızılca bu dava dilekçesine, Oran’ın söz konusu yazı ile “şiddete teşvik, halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve terör örgütü propagandası suçlarını işlediğini öne süren” bir cevap verdi. Avukat Kızılca ayrıca Soylu’nun sözlerinin düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında kaldığını da savundu.

Oran mahkemedeki ifadesinde şöyle dedi:

“Bana davalının tweet’iyle yöneltilen sözlerin, benim tarafımdan davalıya aynen yöneltilmesi halinde ne karar verecek idiyseniz, o şekilde karar vermenizi talep ediyorum. Eğer ben Bakan Soylu’ya “Kendisini devlet adamı diye pazarlamış, yazısının her kelimesini alçakça kurgulamış bir uşak Süleyman Soylu” diye hitap etseydim ne olurdu, sadece onu düşünerek karar veriniz, yeter.”

Ancak mahkeme tazminat davasını, “Davalı bakan suç unsuru taşıdığını değerlendirdiği eylemler konusunda halkı bilgilendirmiş, devlete ve güvenlik güçlerine ağır eleştirilere cevap verme hakkını kullanmış, kişilik hakları ve ifade özgürlüğünü hedef almaksızın davacıyı eleştirmiştir. Bunun, davacının ifade özgürlüğü üzerinde caydırıcı etki yaratacağı söylenemez” gerekçesini sunarak reddetti.

Oran’ın avukatları karara istinaf mahkemesinde itiraz etti.

İstinaf incelemesini yapan Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 25. Hukuk Dairesi de birinci derece mahkemenin kararına katılarak şöyle dedi:

“Bakan Soylu’nun tweet’i kendisinin kişisel değer yargısı niteliğindeki görüşleri ve davacının değerlendirmelerine karşılık cevapları olup, ifade ve düşünce özgürlüğü kapsamı sınırları içinde kaldığı ve davacının da eleştiriye açık olması gerektiği için, davacının isteminin tümden reddine karar verilmesi doğrudur.”

Yargıtay: ‘Kişiliğine yönelik saldırı’

Kısa Dalga’dan Kemal Göktaş’ın haberine göre; kararın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 4. Hukuk Dairesi ise mahkemenin kararını bozdu.

Daire’nin kararında, Soylu’nun sözlerinin davacı Oran’ın kişiliğine yönelik saldırı niteliğinde olduğu belirtilerek mahkemenin uygun miktarda manevi tazminata hükmetmesi gerektiği kaydedildi. Daire bu gerekçeyle yerel mahkemenin kararını yeniden yargılama yapılması için bozdu.

2’ye karşı 3 oyla

Daire’nin bozma kararı 2’ye karşı 3 üyenin oyu ile alındı. Yargıtay üyeleri Mustafa Çakmak, Mehmet Erol ve Hulusi Akdere, Soylu aleyhine oy kullanarak tazminat ödenmesine ilişkin kararın çıkmasını sağlarken üyeler Süleyman Arslan ve Ömer Faruk Aydıner karara muhalif kalarak karşı oy yazısı kaleme aldı.

Karar 1 yıl bekledi

Yargıtay’ın 22 Eylül 2022’de verdiği 2022/10613 numaralı kararının yazımı, imzalarının tamamlanması ve davacı Oran’a tebliğ edilmesi ise bir yılı buldu. Kararın Soylu’nun bakanlık görevinden ayrılmasının ardından yerel mahkemeye gönderilmesi dikkat çekti

- Advertisment -