Ana SayfaDış HaberABD Dışişleri Bakanlığı’nda Biden’ın İsrail-Filistin politikasına isyan var

ABD Dışişleri Bakanlığı’nda Biden’ın İsrail-Filistin politikasına isyan var

HuffPost'a konuşan Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, bakanlıkta morallerin düşük olduğunu ve bazı çalışanların Biden'ın yaklaşımına karşı olduklarını bir telgrafla resmen ifade etmeye hazırlandıklarını söyledi. Bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi: "Dışişleri Bakanlığı içinde her düzeyde bir isyan havası esiyor" ABD Dışişleri Bakanlığı'nın kıdemli yetkililerinden Josh Paul, Biden ve Blinken’ın İsrail politikasını eleştirerek istifa etmişti.

Joe Biden’ın İsrail ve Filistin’de devam eden şiddet olaylarına yaklaşımı, ABD hükümetinin dış politikayla en ilgili kurumu olan Dışişleri Bakanlığı’nda artan gerilimi körüklüyor.

HuffPost’a konuşan yetkililer Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve en kıdemli danışmanlarının bakanlık içindeki yaygın hayal kırıklığını görmezden geldiklerini söyledi. Bazı bakanlık çalışanları, Hamas’ın üslendiği Gazze’de İsrail’in genişleyen operasyonunu desteklemeye odaklandıkları için Blinken ve ekibinin kendi uzmanlarının tavsiyeleriyle ilgilenmediklerini düşündüklerini söyledi.

Bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi “Dışişleri Bakanlığı içinde her düzeyde bir isyan havası esiyor” dedi.

HuffPost’a konuşan iki yetkili diplomatların “muhalif telgraf” olarak adlandırılan ve Amerikan politikasını eleştiren bir belgeyi hazırladıklarını ve bu belgenin korumalı bir iç kanal aracılığıyla kurum liderlerine gönderildiğini söyledi.

Bu tür telgraflar Dışişleri Bakanlığı içinde, önemli tarihi anlarda ciddi anlaşmazlıkların önemli ifadeleri olarak görülüyor. Muhalefet kanalı Vietnam Savaşı sırasında derin iç çatışmaların yaşandığı bir ortamda kuruldu ve diplomatlar o zamandan beri ABD’nin yurtdışında tehlikeli ve kendi kendini yenilgiye uğratan seçimler yaptığı konusunda uyarıda bulunmak için kullanıyor.

Telgraf, Dışişleri Bakanlığı’nın kıdemli yetkililerinden Josh Paul’un Çarşamba günü istifasını açıklamasının ardından geldi. Paul, on yılı aşkın bir süre silah anlaşmaları üzerinde çalıştıktan sonra, ABD’nin İsrail’in savaş çabalarını desteklemeye yönelik hamlelerini ahlaki olarak destekleyemeyeceğini söyledi.

Ayrılışı ilk olarak HuffPost tarafından haberleştirilen Paul, “Son 24 saat içinde meslektaşlarımdan çok sayıda destek mesajı aldım… Gerçekten cesaret verici destek sözleri ve aynı şekilde hissettiklerini ve bunun onlar için çok zor olduğunu söyleyen birçok insan var” dedi.

Paul bunu şaşırtıcı olarak nitelendirdi: “Beklentim, İsrail’le ilgili her şeyin hassasiyeti nedeniyle kimsenin bana 10 metrelik bir mavna direğiyle dokunmak istemeyeceği yönündeydi.”

Perşembe günü bu haber için kendisiyle temasa geçilen bir Dışişleri Bakanlığı temsilcisi, HuffPost’u kurum sözcüsü Matthew Miller’ın günün erken saatlerinde yaptığı açıklamalara yönlendirdi.

“Bu bakanlığın güçlü yanlarından biri de farklı görüşlere sahip insanlarımızın olmasıdır. Onları görüşlerini açıklamaları için teşvik ediyoruz” dedi. “Elbette politikayı belirleyen Başkan’dır, ancak politikamıza katılmasalar bile herkesi… liderlerine bildirmeleri için teşvik ediyoruz.”

“Bakan Blinken, insanların muhalefet kanalını kullanmalarını memnuniyetle karşıladığını söylerken bu konuya birçok kez değindi” diye devam etti. “Kendi görüşünden farklı olabilecek çelişkili sesler duymayı faydalı buluyor. Bunu ciddiye alıyor ve politika oluşturma açısından kendi düşünceleri üzerinde düşünmesine neden oluyor.”

Miller, Biden ve Blinken’ın hem İsrail’in kendini savunma hakkından hem de İsrail’in “tüm uluslararası hukuka uyacağı” beklentisinden açıkça bahsettiklerini söyledi.

“Birçok yetkili meslektaşlarının istifa etmekten bahsettiklerini duyduklarını söyledi.”

Kilit kararlar en üst düzeyde Biden, Blinken ve diğer birkaç kişi tarafından alınıyor. Ancak Dışişleri Bakanlığı’nın alt düzey yetkilileri, Amerika’nın İsrail-Filistin şiddetine verdiği tepkinin bir dizi önemli ve tartışmalı unsuruna dahil oluyor.

Çarşamba günü, ABD’nin Birleşmiş Milletler misyonu – bir Dışişleri ofisi – Hamas da dahil olmak üzere sivillere yönelik tüm şiddeti kınayan ve Gazze’ye insani yardımı onaylayan ve birçok ülke tarafından desteklenen bir BM kararını veto etti. Dışişleri Bakanlığı ayrıca Biden’ın yetki verdiği İsrail’e yönelik ek askeri yardım ve Filistinlilere yönelik insani yardımın yönetilmesine de yardımcı olacak.

Dışişleri Bakanlığı çalışanları aynı anda hem hassas bir diplomasi yürütmeye, hem Kongre’den gelen İsrail’e büyük destek ve Filistinlilerin yaşamlarına saygı gösterilmesi çağrılarına yanıt vermeye, hem de ABD’nin İsrail’in aşırı güç kullanımına kılıf sağladığı izleniminin yarattığı küresel öfkeyi yönetmeye çalışıyor.

HuffPost’a konuşan bir ABD’li yetkili, Arap hükümetlerindeki mevkidaşlarının Dışişleri Bakanlığı yetkililerine ABD’nin bölgedeki desteğini bir nesil boyunca kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğunu söylediğini aktardı.

Yedi ülkeden yetkililerle bir araya geldiği beş günlük Orta Doğu gezisinin ardından Çarşamba günü Washington’a dönen Blinken’in bakanlığındaki moral krizini anlayıp anlamadığı belli değil.

Bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, “İşgücü içinde sekreterin bunu görmediği ya da umursamadığı yönünde bir his var” diyerek bu hissin teşkilattaki üst düzey isimlere kadar uzandığını söyledi. “Ve işgücü dinamiklerinin ne kadar kötü olduğunun farkında olmadığı neredeyse kesin. Gerçekten çok kötü.”

Olumsuzluklar çeşitli şekillerde su yüzüne çıkıyor. Bir yetkili meslektaşlarını “depresif ve öfkeli” olarak tanımlarken, bir diğeri bazı personelin “istifa” yaşadığını söyledi. Bu yetkili, bir toplantı sırasında bir meslektaşının “ABD’nin politika açıklamalarının Filistinlilerin yaşamları yerine İsrail’e desteği vurguladığı” görüşü nedeniyle gözyaşlarına boğulduğunu hatırlattı.

- Advertisment -