CNN’nin manşet haberi şöyle:
“İsrail, Birleşmiş Milletler yardım şefinin “katliama” yol açabileceği uyarısında bulunduğu bir kara saldırısı için planlar hazırlarken, çaresiz Filistinliler Gazze’deki son sığınaktan kaçıp kaçmamaya karar verirken Refah’ta panik yükseliyor.
İrlanda Taoiseach’ı (ya da başbakanı) Leo Varadkar’ın İsrail’i “öfkeden gözü dönmüş” olmakla suçlamasıyla birlikte, giderek artan sayıda ülke ve uluslararası örgüt İsrail’i planladığı saldırıyı durdurmaya ikna etmek için çabalıyor.
Güney Afrika hükümeti Salı günü Uluslararası Adalet Divanı’ndan İsrail’in Gazze’nin güneyindeki kente yönelik genişletilmiş askeri eylemlerinin “Gazze’deki Filistinlilerin haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek için gücünü kullanmasını” gerektirip gerektirmediğinin belirlenmesi için “acil bir talepte” bulundu.
İsrail askeri sözcüsü Yarbay Peter Lerner Salı günü CNN’e verdiği demeçte, Gazze’de rehin tutulan İsraillilere atıfta bulunarak, İsrail’in haftalardır Refah’ı hava saldırılarıyla bombaladığını ve alternatifin “Hamas’a teslim olmak ve 134 kişiyi feda etmek” olduğu için kara harekâtına kararlı olduğunu söyledi: “Bu İsrail açısından bir seçenek değil”
Bir kara saldırısının nasıl ve ne zaman gerçekleşeceği belirsizliğini koruyor ve bu belirsizlik Refah’taki Filistinliler arasında nereye gidecekleri ve ne yapacakları konusundaki endişeyi arttırıyor.
IDF’nin kara harekâtı Gazze’nin en güneyindeki kente yaklaşırken Filistinliler Refah’ta derme çatma çadırlarda yaşıyor.
Milyonlarca Filistinli Refah’ta kapana kısılmış durumda. İsrail askerleri yaklaşırken kaçacak yer kalmadı
“Kaybolduk. Nereye gideceğimizi bilmiyoruz… Yorgunuz. Nereye gideceğimizi bilmeden dolaşıp duruyoruz,” diyen Refah’ta yerinden edilmiş bir Filistinli olan Mo’men Shbair Reuters’e verdiği demeçte dünyanın İsrail’e savaşı sona erdirmesi ve “bizi serbest bırakması” için baskı yapması için dua ettiğini söyledi.
Birleşmiş Milletler yardım şefi Martin Griffiths Salı günü yaptığı açıklamada böyle bir saldırının “bir katliama” yol açabileceği ve Gazze’deki insani yardım çabalarını “ölümün kapısında” bırakabileceği uyarısında bulunmuştu.
İsrail’i kara harekâtının “tehlikeli sonuçlarına” karşı uluslararası toplumun uyarılarına kulak vermeye çağıran Griffiths, bu çağrıların dikkate alınmaması halinde “tarihin nazik olmayacağını” söyledi.
Şu anda 1,3 milyondan fazla insan, Gazze’nin kuzeyinden ve merkezinden kaçan Filistinliler için nominal olarak tek güvenli alan olan Refah’ta Mısır sınırına doğru yayılan bir çadır kentte sıkışmış durumda.
Aileler halihazırda ciddi gıda, su, ilaç ve barınak sıkıntısı ve her gün İsrail ateşiyle öldürülme riskiyle yaşıyor.
Güney Afrika Refah’ı “Gazze’de hayatta kalan insanların son sığınağı” olarak nitelendirdi ve İsrail’in buraya saldırmasının “hem Soykırım Sözleşmesi’ni hem de İsrail’in Gazze’de soykırımı önlemek için “tüm tedbirleri” almasını gerektiren UAD’nin Ocak ayındaki mahkeme kararını ciddi ve onarılamaz bir şekilde ihlal edeceğini” öne sürdü.
Hükümet, Dünya Mahkemesi’ne yaptığı başvuruda, İsrail’in Refah’taki askeri harekatının “daha şimdiden büyük çaplı ölüm, zarar ve yıkıma yol açtığını ve açacağını” söyledi.
Kent sakinleri şimdi imkansız bir seçimle karşı karşıya: kentte kalıp İsrail’in kanlı kara harekatında kapana kısılma riskini göze almak ya da hayatlarını riske atarak Refah’tan kaçmaya çalışmak, İsrail’in bombardımanıyla harap olan ve kalan nüfusun hayatta kalmak için tuvalet suyu içmeye ve ot yemeye zorlandıklarını söylediği kasabalara kaçmak.
BM’den Griffiths Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Refah’taki Filistinlilerin “aylardır hareket halinde, bombalara, hastalığa ve açlığa göğüs gererek” “akıl almaz acılara katlandıklarını” söyledi. “Nereye gitmeleri gerekiyor? Nasıl güvende kalacaklar? Gazze’de gidecek hiçbir yer kalmadı.” (CNN)