Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in 19 Ocak 2007’de öldürülmesine ilişkin Ogün Samast hakkında “Silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” suçundan 12 yıla kadar hapis istemiyle açılan yeni dava ile aralarında Yasin Hayal ve Erhan Tuncel’in de bulunduğu 11 sanığın yargılandığı dava birleştirilmişti.
Duruşmaya Samast ve bazı sanıklar Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlandı.
Yeni duruşma kapsamında ilk kez ifade veren Ogün Samast, o dönemde 16 yaşında olduğunu, Yasin Hayal’den korktuğunu ve “emniyet arkamızda, devlet arkamızda, istediğinizi yapın” konuşmalarıyla cesaretlendirildiğini anlattı.
Sanıklardan Yasin Hayal, daha önce açılan ve Ocak 2012’de hükme bağlanan Hrant Dink cinayeti davasında “tasarlayarak öldürmeye azmettirmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı
Hrant Dink cinayetinin faili Ogün Samast hakkında, geçen yıl tahliye edildikten sonra “silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” suçundan dava açılmıştı.
Bu dosyanın İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki 11 sanıklı davayla birleştirilmesine karar verilmişti.
Birleştirilen davanın 6 Aralık’taki ilk duruşmasında Samast ifade vermemişti.
“Yasin beni tehdit ediyordu“
Türkiye’de ifade özgürlüğü davalarını izleyen Punto24 Dava Takip’in aktardığına göre, Ogün Samast ifadesinde Yasin Hayal’in kendisini vazgeçmesi durumunda “başının belaya gireceğini” söyleyerek tehdit ettiğini anlattı:
“Olaydan önce 2006 yılında Erhan Tuncel’in evinde toplandık. Erhan Tuncel ile Yasin Hayal arasında mutfakta bir konuşma geçti.
“Ben o sırada salondaydım. Erhan’ın, Yasin’e, ‘Ramazan ve Ali Fuat müdür arkamızda, rahat ol’ gibi şeyler söylediğini duymuştum. İkisi arasında duyduğum konuşma bundan ibaret…
“Yasin, ‘Bu işten vazgeçersen senin de başın belaya girer’ diye beni tehdit ediyordu. Yasin’den korkuyordum. Yasin sıradan vatandaş değil, McDonalds’ı bombalamıştı başka eylemleri vardı. Yasin yüzünden istemediğim olaylara dahil oldum.”
Samast korktuğunu ancak Erhan Tuncel ve Yasin Hayal’in kendisini “devlet arkamızda” diyerek cesaretlendirdiğini söyledi:
“Ben korkuyordum 16 yaşındaydım. Erhan ve Yasin, ‘sırtın sağlam, rahat ol, başına bir iş gelmeyecek, emniyet arkamızda, devlet arkamızda istediğinizi yapın, geniş takılın’ diye konuşmalar yapıyordu.”
Mahkeme başkanı Samast’a, olaydan sonra polis ya da jandarma tarafından “ayrıcalık” veya “destek” görüp görmediğini de sordu.
Samast, bu soruya “Samsun’da o konuşmalar olmuştu, ‘rahat ol koçum, aslansın, sana kimse bir şey yapamaz’ gibi söylemlerde bulunmuşlardı. Samsun Emniyet’teki görüntü ve ifade kayıtlarında da var bunlar” yanıtını verdi.
“Bir eylem planı vardı”
Dink’in kurucusu olduğu Agos gazetesinin aktardığına göre duruşmada Ali Fuat Yılmazer’in avukatı, cinayetin “eylem planı” dahilinde işlendiğini söyledi:
“Erhan Tuncel ve Ogün Samast’a gelmeden önce, İstanbul ve Trabzon’daki görevliler zaten gerekenleri yapmamışlar. Gerekli önlemler alınmadığı için bu cinayet işlenebildi.
“O yıllarda ortada bir kumpas değil gerçekten de bir eylem planı vardı. Hrant Dink’in öldürülmesiyle Ergenekon örgütü bizce amacına ulaşmıştır. Maksat gerçeğe ulaşmaksa bu yönlerine bakmak lazım. Bu davada henüz gerçeklere ulaşılmadı”.
İfadelerin ardından duruşma sona erdi. Samast için adli kontrol uygulamasının devamına karar verildi.
Bir sonraki duruşma 29 Mayıs’ta görülecek.
“Samast’a şartlı tahliye“
24 Ocak 2007’de tutuklanan Ogün Samast, suç işlediği sırada 18 yaşının altında olduğu için çocuk mahkemesinde yargılandı ve cezasına üçte bir oranında indirim uygulanarak 21 yıl 6 aya düşürüldü.
Samast’a “ruhsatsız silah taşımak” suçundan da indirimli ceza uygulanarak 1 yıl 4 ay hapis ve 600 lira adli para cezası verilmişti.
Samast, cezaevindeyken hakkında Silivri 3. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından cezaevindeki gardiyanlara saldırdığı gerekçesiyle açılan dava kapsamında 5 yıl 1 ay 13 gün hapis cezasına çarptırılmıştı.
Samast, Bolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’ndan şartlı tahliye kapsamında 15 Kasım’da tahliye edilmişti.
Hrant Dink cinayetinde 130 duruşmanın ardından 26 Mart 2021’de verilen kararda, Ali Fuat Yılmazer ve Ramazan Akyürek’e ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmişti.
Fethullah Gülen, Zekeriya Öz, Ekrem Dumanlı ve Adem Yavuz Arslan dahil 13 firari sanığın dosyaları ayrılmıştı.
Mahkeme, cinayetin Fethullah Gülen yapılanmasının amaçları doğrultusunda işlendiği kanaatiyle Ogün Samast, Erhan Tuncel, Yasin Hayal ve Tuncay Uzundal hakkında “FETÖ üyeliği” suçundan, savcılığa suç duyurusunda bulunulmasına da karar vermişti.
Hrant Dink’in faillerine yönelik kamu görevlileriyle ilgili davada Yargıtay bazı sanıklar yönünden verilen hükmü bozmuştu.