Salı günü sabaha karşı 4:50 sularında, Almanya’nın Brandenburg eyaletindeki Steinfurt’ta bir elektrik hattı alevler içinde kaldı. Yangının kasıtlı biçimde çıkarıldığı tespit edilirken, hattın çevresinde bulunan otomobil tekerlekleri, yangını körükledi. Kısa süre içerisinde elektrik akımı durdu. Berlin’i çevreleyen bölgede binlerce hâne elektriksiz kaldı.
Söz konusu yangının en çok etkilediği yerler arasında, Elon Musk’ın sahibi olduğu elektrikli araç üreticisi Tesla’nın Grünheide’de bulunan fabrikası da yer aldı. Günde yaklaşık 750 elektrikli otomobilin banttan indiği tesiste çalışan 12 bin kişi, kesintiler sonucunda evlerine gönderildi. Kundaklamanın, Tesla’ya verdiği mâli zararın yüzlerce milyon euroyu bulduğu belirtiliyor.
“Uzaylı müttefikleri” olan radikal solcular
Saldırıyı, Almanya’da faaliyet gösteren radikal solcu bir örgütlenme olan “Volkan Grubu” üstlendi. Grubun saldırıdan kısa süre sonra internet sayfalarında yayınladıkları mesajın doğruluğu, hâlihazırda polis tarafından teyit edildi.
“Tesla’ya sabotaj düzenledik” ifadelerine yer verilen söz konusu mesajda, Elon Musk hakkında “teknofaşist” tabiri kullanıldı. Mesajda, dünya nüfusuna karşı “totaliter bir teknolojik saldırı” planlamakla suçlanan Musk’a bir ders verilmesi gerektiği savı yer aldı.
Örgütün mesajında ayrıca kapitalizm, sömürü, çevrenin yok edilmesi ve modern gözetim teknolojilerine ayrı ayrı eleştiriler de yöneltildi. Saldırı ile Tesla’ya “diz çöktürülmesi” ve Musk’ın Mars gezegenine kaçmaya zorlanmasının amaçlandığı belirtilirken, Musk’ın orada da güvende olmayacağı belirtildi. Musk’a karşı zaferin mutlaka kazanılacağının öne sürüldüğü mesajda, “Güçlü uzaylı müttefiklerimiz onu orada beklemekteler” ifadesine de yer verildi.
Tesla fabrikasının büyütülmesi için kesilmesi öngörülen ağaçların bulunduğu orman “Tesla’yı durdurun” adındaki inisiyatiften çevre aktivistleri tarafından günlerdir işgal altında. Tesla fabrikasının büyütülmesi için kesilmesi öngörülen ağaçların bulunduğu orman “Tesla’yı durdurun” adındaki inisiyatiften çevre aktivistleri tarafından günlerdir işgal altında.
Tesla fabrikasının büyütülmesi için kesilmesi öngörülen ağaçların bulunduğu orman “Tesla’yı durdurun” adındaki inisiyatiften çevre aktivistleri tarafından günlerdir işgal altında.Fotoğraf: Annette Riedl/dpa/picture alliance
Söz konusu mesajdan elde edilen ipuçları dışında, Almanya’da şu ana kadar adı duyulmamış olan Volkan Grubu’nun dünya görüşü hakkında pek bir bilgi mevcut değil. Aşırı solcu ve anarşist ideolojilere sahip olduğu belirtilen grubun, her çeşit hiyerarşi ve insanların üzerinde tahakkümü ilkesel olarak reddettiği belirtiliyor. Öte yandan söz konusu saldırıyı “8 Mart (Uluslararası Kadınlar Günü) hediyesi” olarak tanımlayan grubun, ataerkillik karşıtı olduğu sonucunu çıkarmak da mümkün.
Yayınlanan mesaj incelendiğinde, içerik ve üslubun son yıllarda yayınlanan saldırı üstlenme mesajlarına ve Almanya’da iç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın (Verfassungsschutz) elindeki 2015 tarihli bir “strateji belgesine” benzerliği dikkat çekiyor. Bu çerçevededeğerlendirildiğinde, ilgili Alman makamları, metnin “kısmen veya tamamen aynı yazar grubu” tarafından kaleme alındığından yola çıkıyor. Bu da, grubun sabit bir yapıya sahip olduğu ve bünyesindeki üyelerin uzun süredir grupta yer aldığına işaret ediyor.
Berlin eyaleti Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın 2019 raporunda, grubun “faaliyette bulunan üyelerinin, çoğunlukla İzlanda’daki volkanlardan, değişen isimler kullandığı” bilgisine yer veriliyor.
Aktivistlerin ağaçlara kurdukları evlerden birinde YPG bayrakları asılı olduğu görülüyor.Aktivistlerin ağaçlara kurdukları evlerden birinde YPG bayrakları asılı olduğu görülüyor.
Aktivistlerin ağaçlara kurdukları evlerden birinde YPG bayrakları asılı olduğu görülüyor.Fotoğraf: Jochen Eckel/picture alliance
Saldırıların odağında elektrik var
Berlin iç istihbaratına göre, 2011 yılında kurulmuş olan grup, özellikle Berlin ve onu çevreleyen Brandenburg eyaletinde faal. Öte yandan Tesla saldırısı, grubun düzenlediği ilk saldırı değil: Volkan Grubu, şu ana kadar çok sayıda telefon ve elektrik direklerinin yanı sıra şirket araçlarına da çeşitli kundaklama saldırıları düzenledi. Saldırılarda şu ana kadar can kaybı yaşanmadı.
Anayasayı Koruma Teşkilatı raporunda, grubun “kent ulaşım ve iletişim altyapısının kırılganlığını su yüzüne çıkarma, kamu düzenini bozma ve büyük çapta mal zararına yol açma” hedefini güttüğü belirtiliyor.
Grubun 2018 yılında, Berlin’in Charlottenburg bölgesindeki elektrik hatlarına düzenlediği saldırı, bugüne kadar düzenlediği en büyük saldırı olma özelliğini taşıyor. Söz konusu saldırı sonucunda 6 bin 500’ü aşkın hâne ve 400 iş yeri saatlerce elektriksiz kalmıştı. Saldırının bedeli, yüzlerce milyon euroyu bulmuştu.
Öte yandan grup, Tesla fabrikasına daha önce de saldırı düzenlemişti. 2021 yılında, fabrika henüz inşaat aşamasındayken, yine fabrika yakınlarındaki bir elektrik kablosu kundaklanmıştı.
Tesla’nın sahibi Elon Musk saldırıya sert tepki gösterdi: “Dünyanın en aptal ekoteröristleri”Tesla’nın sahibi Elon Musk saldırıya sert tepki gösterdi: “Dünyanın en aptal ekoteröristleri”
Tesla’nın sahibi Elon Musk saldırıya sert tepki gösterdi: “Dünyanın en aptal ekoteröristleri”Fotoğraf: Gonzalo Fuentes/REUTERS
Musk: Dünyanın en aptal ekoteröristleri
Kundaklama girişimine Alman siyasetinden sert tepkiler geldi. “Hiçbir şekilde temize çıkılmayacak ağır bir suç” ifadesini kullanan İçişleri Bakanı Nancy Faeser, “Eğer aşırı solcu saik teyit edilirse, bu, aşırı solcular arasında kritik enerji altyapı tesislerine saldırılardan çekinilmediğinin yeni bir kanıtı olacaktır” diye konuştu. Hâlihazırda Alman makamları, terör saldırısı değil, kundaklama girişimi şüphesiyle inceleme başlatmış bulunuyor.
Tesla’nın sahibi Elon Musk da, saldırıya sert tepki gösterdi:
“Bunlar ya dünyanın en aptal ekoteröristleri, ya da çevre koruma konusunda iyi hedefleri olmayanların kuklaları. Fosil yakıtla çalışan araçların yerine üretilen elektrikli araçların üretimini durdurmak, son derece aptalca” dedi.
Tartışmalı fabrika
Berlin yakınlarındaki Tesla fabrikası, fikir ortaya atıldığından bu yana tartışmalı olageldi. Fabrikanın bir su koruma alanının hemen yakınında inşa edilmesi, bölge sakinleri ve çevre aktivistlerinin çok sayıda protesto gösterisi düzenlemesine neden olmuştu. Protestocular, fabrika inşaatının bölgedeki yer altı sularının azalmasına yol açabileceği endişesini de dile getirmişti.
Şimdi fabrikanın genişletilmesi için kesilmesi öngörülen ağaçların bulunduğu ormanın bir kısmı, “Tesla’yı durdurun” adındaki inisiyatifin parçası olan çevre aktivistleri tarafından günlerdir işgal altında bulunuyor. Aktivistler, Tesla’ya düzenlenen saldırıyla hiçbir ilgileri olmadığını da ifade etmiş bulunuyor.