31 Mart yerel seçim sonuçları AK Parti çevrelerinde de değerlendiriliyor. TBMM’de Anayasa Komisyonu başkanlığı da yapmış eski AK Partili vekillerden Ahmet İyimaya CHP’nin seçimlerden birinci, AK Parti’nin ikinci çıkmasını “sosyolojik bir gelişme, değişim” olarak nitelendiriyor.
Serbestiyet’e konuşan İyimaya, 31 Mart seçim sonucunun gösterdiği Türkiye’deki değişimin, AK Parti ya da CHP yönetimiyle doğrudan ilişkisi konusunda çok yorum yapmak istemese de, AK Parti’nin hatalarına dikkat çekiyor. İyimaya’ya göre AK Parti’nin en büyük hatası: Kibir.
“Millet bir değişim içine girdi. Bitti”
İyimaya, nasıl bir değişimden söz ettiğini şöyle açıklıyor:
“Nasıl bir türün ilelebet sürmesi mümkün değilse, bir toplumun da ilelebet aynı kalması mümkün değildir. Toplumlar da farklılaşıp, değişirler. Millet bir değişim içine girdi. Bitti. Ben bu değişime sağ, sol diye, o parti şunu yanlış yaptı, bunu yapamadı diye bakmıyorum. Bu yaşanan sosyolojik bir olaydır, bir fay hareketidir. Millet değişim ihtiyacını gördü.”
“Toplum kibir, egosantrik yaklaşım istemiyor”
İyimaya, “Toplum ne istedi, ne istemedi? Erdoğan’ın bundan sonra bu değişimi kendi lehine çevirmesi mümkün mü” sorusuna şu yanıtı veriyor:
“Oyların bundan böyle hangi partiye gideceğine dair kehanetlere gerek yok. Türkiye’de sosyolojik bir fay hattı kırılması yaşanmıştır. Toplumun nasıl bir değişim istediğini bilmiyorum ama bildiğim bir şey var: Toplum kibir istemiyor. Toplum egosantrik yaklaşımlar istemiyor. Olay partisel değil. Bugün CHP olur, yarın başkası olur. Sosyolojik fay hattı kırığının ülkeyi, siyasetçileri nasıl etkiyeceğini hep beraber göreceğiz. Elbette ki AK Parti’nin büyüklüğü inkar edilemez ama herhalde bir yerlerde hatalar yapıldı. Millet de bunu gördü. “
“Millet de aptal değil”
Ahmet İyimaya, 31 Mart seçim sonucunun kendisini şaşırtmadığını, daha önceden öngördüğünü söylerken, “Herkes görüyordu. Millet aptal değil” çıkışı yapıyor:
“Ben kesinlikle böyle bir sonucu öngörüyordum. Daha önceki seçimde (14 Mayıs seçiminde) bekliyordum asıl. Siyasette öyle manipülasyon olur mu? Siyasette olmayan şeyi yapmak mümkün mü? Bir partinin yapmadığı bir şey için –yaptı- demek, -şununla işbirliği yaptı- demek hoş değil. Millet de aptal değil. Millet seziyor. Herkes öngörüyordu.”