Yazar, felsefe profesörü Sinan Özbek’in yeni kitabı Dayanışma Etiği, Sentez Yayınları’ndan çıktı.
Kitabın birinci bölümünde Kant ve Schopenhauer gibi etiğin büyük filozoflarıyla hesaplaşan Özbek, dayanışmayı zooloji üzerinden kuran Kropotkin’in aksine, dayanışmayı antropolojiden hareket ederek tartışıyor.
Kitabın ikinci bölümünde insan üzerine tam bir antropolojik araştırmaya girişen yazar, üçüncü bölümde ise avcı-toplayıcıların dayanışma zeminine oturan toplumu gibi bir toplum inşa edilirse, onların “ahlâkına” benzeyen bir “ahlâkın” da mümkün olacağını ve böylece, ahlâki bir topluma varılacağını temellendirmeye çalışıyor.
Marx, Arendt, Gramsci, Rawls, Habermas…
Özbek, araştırmasını Paris Komünü’nden Karl Marx’a, Hannah Arendt’e ve Antonio Gramsci’ye kadar vardırıyor. Hızlı bir felsefe tarihi sorgulaması ve oradan Rawls ve Habermas’a uzanan adalet sorgulamasından, tekrar Marx’ın adalet anlayışına dönen Özbek’e göre, “Dayanışma zemininde yükselen ahlâki ilişkiler, buna uygun başat bir ‘erdem’ olarak adaleti yaratıyor. Sonuç olarak, ahlâkın bir etik teorinin konusu olmadığı ahlâksız ahlâki toplumu ve erdemin etiğin konusu olmadığı erdemsiz erdemli toplumu anlatan ‘Dayanışma Etiği’ tamamlanmış oluyor…”
Söyleşisi bugün
Özbek, bugün (31 Mayıs) 19.30’da Dayanışma Etiği kitabıyla ilgili bir söyleşide konuşacak. Enternasyonal Dayanışma Toplantıları çerçevesinde Şişli Teyyareci Fehmi Sokak’taki Nostalji Kitap Cafe’de yapılacak söyleşinin moderatörlüğünü Ferda Keskin yapacak.