Eski başbakan Ahmet Davutoğlu’yla birlikte 2019’da Gelecek Partisi’nin kurucu isimleri arasında yer alan Gelecek Partisi İstanbul Milletvekili Selim Temurci’nin AK Parti’ye katılacağı haberleri siyaset kulislerini hareketlendirdi.
Bayramdan önce Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la görüşen Temurci’nin AK Parti’ye katılması durumunda Gelecek ve Saadet partili vekillerin birlikteliğiyle oluşan Saadet grubu dağılma riskiyle karşı karşıya kalacak.
Gelecek Partililerin “grubumuz dağılmaz”, Saadet Partisi vekillerinin de “sadece bir eksikle grup dağılmaz” dediği bu süreçte, AK Parti’nin bir dönem İstanbul il başkanlığı görevinde de bulunmuş Selim Temurci; Erdoğan’la görüşmesinin arka planını ve Gelecek’ten ayrılma düşüncesinin gerekçesini Serbestiyet’e anlattı:
“Erdoğan’la siyasetin geleceğini konuştuk”
Eski bir AK Partili olarak AK Parti’ye mi geçme kararı aldınız?
“Bayramdan önce cumhurbaşkanımızla bir görüşmemiz oldu. Bu görüşmeden, genel başkanımız Ahmet Davutoğlu dahil partimizdeki vekillerin de haberi vardı. Cumhurbaşkanımız yıllardır siyaset yaptığımız bir büyüğümüz. Herkes Erdoğan’la görüşüyor. Herkesin görüşmesi de gerekir. CHP Genel Başkanı Özgür Özel de, cumhurbaşkanımızın yürüttüğü normalleşme sürecinde Cumhurbaşkanımızla biraraya geldi.
Benim cumhurbaşkanımızla görüşmem de doğal. Gayet güzel bir sohbet ettik kendisiyle. Siyasetin bugünkü durumunu, geleceğini konuştuk. Cumhurbaşkanımızla yaptığımız görüşmenin hukukunu korumam gerekir. Aynı zamanda birlikte siyaset yaptığımız Ahmet Davutoğlu’nun da hukukunu korumam gerekir. Dolayısıyla şimdi AK Parti’ye geçmekle ilgili bir şey söylemeyi doğru bulmuyorum.”
“Merkez sağ bölünerek değil, birleşerek siyaset yapmalı”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’la siyasetin geleceğini nasıl konuştunuz? Neler öngördünüz geleceğe dair?
“Memleketin birlik ve beraberliğini konuştuk. Merkez sağın birlikte hareket etmesini konuştuk. Ben Altılı Masa sürecinde Gelecek Partisi’nin siyasi duruşunun belli olduğunu, merkez sağın birlikte hareket etmesini, Altılı Masa’daki parti genel başkanlarının cumhurbaşkanı yardımcısı olmaması gerektiğini söylemiştim.
Şimdi siyasette bir ara dönem yaşanıyor. Cumhurbaşkanımızın özellikle 14 Mayıs seçiminden sonra yaptığı konuşma çok önemliydi. Ruh ve kan değişiminden söz etti. Öze dönüş mesajı verdi. Hepimizin, Türkiye’nin özlediği şeydi bu. Buna destek vermek gerekir. Cumhur İttifakı’yla mücadeleden sonra şapkamızı önümüze koyup, düşünmeliyiz. Daha makro politikalara yönelmeliyiz. Bölünerek değil, birleşerek siyaset yapmalıyız.”
“Parti içinde konuşuyoruz”
Partiden ayrılma düşüncenizi Ahmet Davutoğlu’yla konuştunuz mu?
“Benim düşüncelerimi, görüşlerimi partideki herkes biliyor. Herkesin bilgisi dahilinde görüşmeler yapıyoruz. Erdoğan’la bir abi-kardeş hukukumuz var. Genel başkanımız Davutoğlu’yla da birlikte AK Parti’den ayrılıp parti kurduk. Parti içindeki değerlendirmelerimizi yapıyoruz. Kimseden gizlimiz saklımız yok. Kendi içimizde görüşüyoruz. Dediğim gibi; görüşmelerimiz sürüyor. İlerleyen bir süreç var. Şimdi benim ayrılık üzerine konuşmamı beklemeyin lütfen.”
“Grup dağılırsa vebalini nasıl taşıyacak”
Saadet Grup Başkanı Gelecek Partili Selçuk Özdağ: “Biz her hafta genel başkanımızla biraraya gelip, her şeyi konuşuyoruz. Saadet grubumuzun dağıldığı felan yok. Selim Temurci de nereye geçecek? Geçmez. Ayrıldı, grup dağıldı diyelim. Bunun vebalini nasıl taşıyacak? Bu grup ne yapıyor? CHP’nin yapmadığını yapıyor. Etkili muhalefet yapıyor. Temurci, Erdoğan zamanında İstanbul il başkanlığı yaptı. Erdoğan onu vekil yapmadı.”
Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya: “Gelecek Partisi’nden AK Parti’ye geçiş olacağına dair duyumlarımız var ama biz çok inanmıyoruz. Selim Temurci AK Parti’ye geçerse sürpriz olur. Bence geçmez. Ama geçerse de Saadet grubu, bir eksik yüzünden dağılmaz. Bizim grup konusunda muhatabımız Gelecek Partisi’dir, Ahmet Davutoğlu’dur. Onların karar vermesi gerekir.”
CHP listelerinden meclise giren 10 Saadet Partili vekil ile 10 Gelecek Partili vekilin biraraya gelmesiyle mecliste Saadet grubu kurulmuştu. Saadet milletvekillerinden Hasan Bitmez’in yaşamını yitirmesinden sonra CHP Kütahya milletvekili Ali Fazıl Kasap, Saadet Partisi’ne geçerek Saadet Grubu’nu dağılmaktan kurtarmıştı. Grup, 20 vekille yoluna devam ediyor. Ancak bir eksilmesi durumunda grup kurmakta kriter olan en az 20 vekilin altına düşmüş olacak ve grup bozulacak.