Ana SayfaANALİZLERANALİZ | Vaniköy’de Rus oligarkın villasına verilen basit onarım izniyle...

ANALİZ | Vaniköy’de Rus oligarkın villasına verilen basit onarım izniyle nasıl inşaat yapıldı?

İBB, Vaniköy sırtlarında bir Rus oligarka ait kaçak inşaat ile ilgili yaptığı açıklamada, söz konusu inşaat için “basit onarım izni” düzenlendiğini açıkladı. Boğaz hattı üzerindeki inşaatlarda basit onarım izni belgeleri Boğaziçi İmar Müdürlüğü tarafından süreli olarak veriliyor ve yapılacak onarımın kapsamına düzenlenen belgede yer veriliyor. Mevzuata göre basit onarım izni, çatı ve benzeri yerlerin tamiri, pencere değişimi gibi gerçekten kapsamı çok küçük tadilat çalışmalarını ifade ediyor. Bu nedenle basit onarım izni ile binada güçlendirme yapılması mümkün görünmüyor. Uygulamada Boğaziçi İmar Müdürlüğü’ndeki yapı kontrol birimleri periyodik olarak, izin belgesinde belirtilen süre sonunda ya da rasgele inşaatların izin kapsamında yürütülüp yürütülmediğini denetler. Peki, Vaniköy’deki binalar yıkılıp yeniden yapılırken yapı kontrol hiç uğramadı mı?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Vaniköy sırtlarında bir Rus oligarka ait kaçak inşaat ile ilgili yaptığı açıklamada, inşaat için “basit onarım izni” düzenlendiğini ancak yapılan çalışmaların basit onarım izni kapsamı dışına çıktığını açıkladı:

“Özel mülkiyete konu Üsküdar ilçesi Vaniköy mahallesi 928 ada 3 parsel sayılı yerde, ikişer katlı dört bağımsız bölümden oluşan iki adet betonarme yapı bulunmaktadır ve bu yapıların tamamı yapı kullanma izin belgesine sahiptir. Ayrıca parsel üzerinde yapı kullanma izin belgesi eki röleve projesinde mevcut havuz yapısı da yer almaktadır. Parsel içerisinde geçmişte mevcut olan kaçak yapılar yıkılmıştır. Sonrasında yasal yapılarla ilişkili olarak, yapı ilgilileri tarafından tamir ve tadilat izni almak amacıyla kurumumuza başvuruda bulunulmuştur. Yapılan incelemeler sonucunda, mevzuat gereği basit onarım izin belgesi düzenlenmiştir.

Ancak, mahallen yapılan denetimler sonucunda kısmen basit onarım izninin dışında kalan ve güçlendirme ruhsatı kapsamında yapılabilecek çalışmaların kurumumuza güçlendirme ruhsatı talebinde bunulmadan yapılmakta olduğu, yasal yapılara ilave ahşap ve prefabrik yapılarının inşa edilmekte olduğu tespit edilmiştir. Bu durum üzerine yasal süreç ivedilikle başlatılmış, 16.08.2024 tarih, 2089 sayılı yapı tatil tutanağı düzenlenmiş olup inşaat mühürlenerek faaliyetten men edilmiş ve konu hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmuştur. Ayrıca, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü de bilgilendirilmiştir. Kurumumuz, bu süreçte yasal yükümlülüklerini titizlikle yerine getirmekte olup, mevzuat dışı her türlü yapılaşmanın önüne geçmek için kararlı bir şekilde çalışmalarını sürdürmektedir.”

Peki bu açıklama ne anlama geliyor?

Boğaziçi öngörünüm bölgesindeki yapılarda yapılacak basit tadilatlar için  basit onarım izni belgeleri Boğaziçi İmar Müdürlüğü tarafından süreli olarak veriliyor ve yapılacak onarımın kapsamı belgede yazıyor.

Vaniköy’deki villaya hangi süre ve kapsamda bu belge verildi?

Soru bir: Vaniköy’deki villaya hangi süre ve kapsamda bu belge verildi?

Mevzuata göre basit onarım izni, gerçekten kapsamı çok tadiatları ifade ediyor.

Basit tamir ve tadillere; balkonlarda yapılan açılır kapanır katlanır cam panel uygulamaları, korkuluk, pergola, çardak/kameriye ve benzerlerinin yapımı ile bölme duvar, bahçe duvarı, duvar kaplamaları, baca, saçak, çatı ve benzeri elemanların tamiri ve pencere değişimi gibi örnekler verilebilir.

Dolayısıyla basit onarım izni ile güçlendirme yapılamaz. Ancak küçük tadilatlar yapılabilir.

Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nde ruhsat biriminin yanı sıra yapı kontrol birimi ve memurları bulunuyor.

Ruhsat biriminin verdiği ruhsat ve basit onarım iznini, yapı kontrol birimi yapılan çalışmaların verilen izne uygun yapılıp yapılmadığını incelemek için periyodik olarak, belgede belirtilen süre sonunda ya da rasgele denetler.

Vaniköy’deki binalar yıkılıp yeniden yapılırken yapı kontrol hiç uğramadı mı?

İkinci soru: Vaniköy’deki binalar yıkılıp yeniden yapılırken yapı kontrol hiç uğramadı mı?

Ruhsatsız inşaat tespiti inşaatı bitmesine yakın bir zamanda mı yapıldı?

Yasal olarak yol görünen yere mül sahipleri tarafından kapı yapılmış ve haberlere göre ilk etapta İl Çevre Şehircilik çalışanlarını bile güvenlik içeri almamış.

Mühür ve mühür için yapıya asılan tutanak nerede?

Üçüncü soru şu; İBB “İnşaatı 16 Ağustos’ta mühürledik” diye açıklama yaptı. Peki mühür ve mühür için yapıya asılan tutanak nerede? Eğer mühürleme yapıldıysa içeride güvenlik ve diğer çalışanlar ne arıyor?

⁠16 Ağustos’ta mühür ve suç duyurusu yapıldıysa bunların belgeleri nerede? Ayrıca savcılığa suç duyurusunda bulunulduysa, bunun evrakı nerede?

⁠Yine bu basit onarım izninin küçük tadilatlar için verilmesinden dolayı süresi çok uzun olamaz. Balkon ve cam gibi tadilatları için 1 yıllık basit onarım izni düzenlenemez.

Belgede yazan sürede denetim yapıldı mı?

Dördüncü soru; Belgede yazan sürede denetim yapıldı mı? Yoksa denetim sürenin bitmesinden sonra mı gerçekleşti?

Bakanlık ile İBB tarafından soruşturmanın başlangıcı konusunda da farklılıklar öne çıktı. İBB 16 Ağustos’ta suç duyurusunda bulunulduğunu belirmişken, Adalet Bakanı Tunç ‘re’sen’ soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Ve son soru: Bir suç duyurusunun yapılma ya da bir soruşturmanın başlama tarihi ve şekli resmi belge ile kolayca ortaya koyulabilecek hususlar. Vaniköy’de işlenen suç hakkında suç duyurusu ve soruşturmayı hangi makam ne zaman yaptı ya da başlattı?

- Advertisment -