İsrail Hükümetinin Gazze’de savaşmaları karşılığında Afrikalı sığınmacılara oturum izni vereceği bildirildi. İsrail’in “Haaretz” gazetesine konuşan askeri kaynaklar, asker alımının “savunma kurumu danışmanlarının hukuki rehberliğiyle” organize edildiğini doğruladı ancak asker alımının nasıl yapılacağı kamuoyuna açıklanmadı.
İsrail’in önde gelen mülteci destekçisi hak örgütü Mülteciler ve Göçmenler Yardım Hattı’nın kamu politikaları direktörü Shira Abbo’ya göre 2020’den bu yana Sudan ve Eritre’den olmak üzere yaklaşık 30.000 sığınmacı İsrail’de yaşıyordu ancak oturum taleplerinin %1’den azı onaylandı.
BM’nin 1951 Mülteci Sözleşmesi, bir mültecinin, bir ev sahibi devlet veya uluslararası kuruluş tarafından, “haklı bir zulüm korkusu” nedeniyle bir ana vatana geri dönemeyen kişi olarak kabul edildiği bir kişi olduğunu belirtir. Buna karşılık, bir sığınmacı, hala bu tanınmayı bekleyen kişidir.
‘’Başvuran çoğu kişinin talepleri reddedilmiyor. 5-10 yıl veya daha uzun süre bekletiliyor.’’
Abbo, “Başvuran çoğu kişinin talepleri reddedilmiyor. 5-10 yıl veya daha uzun süre bekletiliyor ve bu da onları yasal belirsizlik içinde bırakıyor” dedi.
7 Ekim saldırılarından sonra İsrail ile Hamas arasında çıkan savaş İsrail’de yaşayan ve çalışanlar arasında bir gönüllülük dalgası başlattı. Yasal statülerini sağlamlaştırmak için çaresiz olan birçok sığınmacı, sivil komuta merkezlerine ve tarım işlerine kaydolmayı teklif etti.
Haaretz’e göre, askeri yetkililer bu arzuyu değerlendirmek için bir fırsat gördüler.