Ana SayfaGÜNÜN YAZILARIYapay zekada şapkadan ne çıkacak?

Yapay zekada şapkadan ne çıkacak?

Şirketler, yapay zeka meraklılarınu her haftaya yeni bir haberle başlamaya alıştırdılar. OpenAI birkaç hafta önce duyurduğu o1 modeliyle sırasını savmış; Meta AI adına sahneden çocukların alınmasını isteyen Zuckenberg yeni nesil Quest 3 VR gözlükleri ve yapay zeka destekli Rayban gözlüklerle sıradaki gelişmelere dair beklentiyi epey yükseltmişti. Sıra bahar aylarında gerçekleşecek Dev Day’de Sam Altman’ın şapkadan çıkaracağı yeni tavşanda. Altman, o1 modeliyle AGI yani genel yapay zekaya biraz daha yaklaşıldığını duyurmuştu. Sam Altman’ın ajandasında bir sır gibi sakladığı genel yapay zeka yol haritasındaki ikinci adımın o1 modeliyle katedildiği belirtiliyor.

Serbestiyet gazetesinde geçen hafta yayınlanan yazımızda Time dergisinin Time AI 100 kapağını konu almış; Time’ın kapağında yer almanın OpenAI yöneticilerine iyi gelmediğini belirtmiştik.

Dilimi eşek arısı sokaydı. Bunu demeye kalmadı, yazı yayınlandıktan hemen sonra OpenAI’ın demir başlarından Mira Murati’nin istifa haberleri ile ortalık çalkalanmaya başladı. Sadece Murati değil, başka ağır toplar da birbir gemiyi terketmişlerdi.

Diğer yandan Elon Musk, “beni kandılar” diyerek her defasında OpenAI’ya dava sopasını göstermeye devam ediyor. Bütün bu gelişmelere karşı soğuk kanlılığını koruyan Altman ise CEO’su olduğu firmanın neredeyse 150 milyar dolar değere ulaşmasını gururla izliyor. E, Altman gururlanmasın da kim gururlansın? 2023 yılından beri firmanın aylık geliri yüzde 1700 artarak, aylık 300 milyon dolar abonelik bedeline ulaşmış.

Yapay zeka meraklılarını her haftaya yeni bir haberle başlamaya öyle alıştırdılar ki, sırf bir sahne şovuna dönüşmedi diye OpenAI geliştirici günlerinde görücüye çıkan gerçek zamanlı sesten sese yapay zeka iletişimi, dil modellerine verilen prompt’ların maliyetlerini düşürecek “girdi önbellekleme”, yani daha önce girilen bilginin önbellekten servis edilerek maliyetlerinin düşürülmesi gibi özellikler gölgede kaldı. Oysa bu özellikler yapay zeka uygulamalarının demokratikleşmesi, daha fazla uygulamada kullanılması için gerçekten önemli adımlar.

OpenAI birkaç hafta önce duyurduğu o1 modeliyle sırasını savmış; Meta AI adına sahneden çocukların alınmasını isteyen Zuckenberg yeni nesil Quest 3 VR gözlükleri ve yapay zeka destekli Rayban gözlüklerle sıradaki gelişmelere dair beklentiyi epey yükseltmişti. OpenAI Dev Day’in sönük geçmesi bu açıdan bakılınca aslında normal geliyor. Ama kimse bahar aylarında gerçekleşecek Dev Day’de Sam Altman’ın şapkadan yeni bir tavşan çıkarmayacağını iddia edemez.

Altman, o1 modeliyle AGI yani genel yapay zekaya biraz daha yaklaşıldığını duyurmuştu. Sam Altman’ın ajandasında bir sır gibi sakladığı genel yapay zeka yol haritasındaki ikinci adımın o1 modeliyle katedildiği belirtiliyor. Genel yapay zekaya giden yoldaki ikinci önemli adım olan yapay zeka modellerinin bir karara varmadan önce takip edebileceği adımları belirleyebilme yeteneğini o1 modeliyle Altman tüm dünyaya gösteren Altman, satır aralarında “beklenen gün gelecekse, çekilen çile kutsaldır” mesajını veriyor sanki. Sıradaki madde otonom davranışlar sergileyen “agent” ya da işgören yapay zekalar. OpenAI’ın sıradaki lansmanında, belki de bahar aylarında gerçekleşecek geliştirici günlerinde karşımıza bir donanım ile çıkarsa, sizi bilmem ama ben şaşırmayacağım. At fava bekle.

Diğer yandan Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın çatı şirketi Meta’nın duyurduğu gelişmeler yapay zeka yasalarının bölgesel farklılılar göstermesi nedeniyle bir  süre daha hayatımıza giremeyecek.  Coğrafya kaderdir! WhatsApp ve Messenger’dan yapay zekaya sesli komutlar verme, ünlülerin seslerini yapay zeka arkadaşımız olarak seçebilme, görsel oluşturma, yapay zeka tarafından üretilecek içeriklerin haber akışlarımızda gözükmesi gibi yenilikleri biraz daha beklememiz gerekiyor.

Yapay zekanın sunduğu onca imkâna rağmen, bir yandan da kulaklarımız her an çıkabilecek bir dünya savaşında. Yapay zeka şirketlerinin tüm umutlarını bağladığı körfez sermayesi kartların yeniden karılacağı bir dünya savaşı konjonktüründe tüm planların tekrar gözden geçirilmesine neden olabilir. Bir başka kötü senaryo  da hayatımızda hep olabileceğini varsaydığımız bu pahalı ve yetenekli araçların bir ambargo ile ellerimizden alınabileceği ihtimali.

Görelim mevlam neyler.

- Advertisment -