Ana SayfaÖZEL HABERÖZEL HABER | Sefaköy’de lokanta işleten Uygur Mahmut Anayeti’nin Çin’e deport tehlikesi...

ÖZEL HABER | Sefaköy’de lokanta işleten Uygur Mahmut Anayeti’nin Çin’e deport tehlikesi var: “Türkiye, eşimi Çin’e teslim etme”

Türkiye’de 2016’dan bu yana yasal ikamet izniyle oturan Uygur Mahmut Anayeti (37), gözaltına alınarak geri gönderme merkezine gönderildi. Anayeti’ye Çin’e gitmeyi kabul ettiğine dair evrak imzalatılmak istendi ancak Anayeti imzalamayı reddetti. Eşi Hurşide Anayeti: “Türkiye’nin hakkında hiçbir dava, suçlama olmayan üç kızıyla birlikte yaşayan bir babayı, Uygur Türkü kardeşini Çin’e teslim edeceğine inanmıyorum. Yetkililer, yıllardır Türkiye’de kanunlara uygun şekilde esnaflık yapan eşimi en kısa sürede serbest bırakacaklardır. Tüm Türkiye’den dualarını bekliyorum.”

İkamet izniyle Türkiye’de yaşayan Çin vatandaşı Uygur, Mahmut Anayeti (37), 17 Ekim Perşembe günü gözaltına alındı.

2016’dan bu yana yine kendisi gibi ikamet izni alan eşiyle birlikte Türkiye’ye gelen ve İstanbul Sefaköy’de lokanta işletmeciliği yapan Mahmut Anayeti’nin gözaltına alınma nedeni, terör soruşturması kapsamında soruşturulan bir kişiyle telefon irtibatı olmasıydı.

Mahmut Anayeti, gözaltına alınmasına sebep olan kişiyle yaptığı görüşmelerin, lokantasının tabelasına yazdığı cep telefonu numarasına gelen sipariş aramaları nedeniyle olduğunu söyledi.

Mahmut Anayeti’nin Türkiye’deki sürücü belgesi.

Çin’e gönderilmeyi kabul ettiği belgesi imzalatılmak istendi

Eşi Hurşide Anayeti’nin Serbestiyet’e verdiği bilgiye göre, suçlamayla ilgili hakkında başka bir delil gösterilmeyen Mahmut Anayeti, savcılığa sevk edilmedi.

Mahmut Anayeti, Türkiye vatandaşı olmaması nedeniyle Emniyet’ten Çatalca’daki Binkılıç Geri Gönderme Merkezi’ne gönderildi.

Anayeti’den Çin’e gönderilmeyi kabul ettiğine dair bir evrak imzalaması istendi ancak Anayeti imzalamayı reddetti.

Mahmut Anayeti.

“Türkiye’nin eşimi deport edeceğine inanmıyorum, serbest kalacağına inanıyorum”

Eşi Hurşide Anayeti, Serbestiyet’e şunları söyledi:

“2016’da iki kızımla birlikte Türkiye’ye geldik. Türkiye’de şimdi 5 yaşında olan bir kızımız daha oldu. Hepimizin Türkiye’de yasal ikamet iznimiz var. Türkiye’nin; hiçbir suçu olmayan, hakkında hiçbir dava bulunmayan, yıllardır Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına bağlı bir şekilde esnaflık yapan eşimin Çin’e geri göndereceğine inanmıyorum.

Eşimin en kısa zamanda serbest kalmasını istiyorum. Yetkililerimizin bu duruma en kısa zamanda son vereceğine de inanıyorum. Tüm Türkiye’den, Uygur Türkü kardeşleri olan eşim için dualarını, desteklerini talep ediyorum.”

Çin, Uygurlara soykırımla suçlanıyor

Çin, Uygur Özerk Bölgesi’nde 2016’dan beri uluslararası toplumun “toplama kampı” diye adlandırdığı merkezler kuruyor ve “soykırım”la suçlanan uygulamalar yapıyor.

- Advertisment -