İzlemek için:
Fetullah Gülen Amerika’da vefat etti ve toprağa verildi. Belki 2012-2013’te vefat etseydi Türkiye’ye getirilir, hatta devlet töreni bile yapılabilirdi.
Gelelim ikinci önemli meseleye: BRICS. Şimdi gazetelerde Hindistan’ın Türkiye’yi veto ettiği yazıldı. Bu doğru değilmiş; yalanlandı. Aslında genişlemeyi şimdilik durdurdular ve biz de bu durumdan kurtulmuş olduk. BRICS’e katılım çok oldu. Bu katılımın hepsinin Putin’e destek anlamına geldiği şeklinde yorumlar yapılıyor. Ancak bence bu doğru değil. Katılım, daha ziyade “orada ne olduğunu görmek” ve bugünkü dünya sistemini kurmuş olan Amerika’nın bu süreci iyi yönetememesi dolayısıyla bir protesto olarak da görülebilir. Türkiye de bunlardan biri. Ne dedik biz? “Avrupa Birliği’ne bizi alsalardı, BRICS’i düşünmezdik,” dedik.
Şimdi Rusya hakkında bir şey söylemek istiyorum. Sizler hatırlamayabilirsiniz gençler, ama ben hatırlıyorum; Sovyet ordusu denince eskiden titrenirdi. Şu anda Rus ordusu Kuzey Kore’den, İran’dan, Çin’den yardım alıyor. Hatta Kuzey Kore askerlerini bile alıyor. Bu, Rusya’nın içine düştüğü durumu gösteriyor ve parlak bir durum değil. Amerika, kurduğu sistemi iyi yönetebilseydi ve adil olsaydı belki BRICS bu kadar önem kazanmazdı.
Gelelim İran’a. Allah’tan İran’la İsrail’in sınırı yok. Anlaşılan Amerika, son İsrail saldırısından sonra her iki tarafa da “artık durun” dedi.
Amerikan seçimleri hakkında da biraz konuşmak istiyorum. Mahkumiyeti olan ve doktorlar tarafından “dengesiz” diye nitelenen Trump’ın seçilme ihtimali büyük. Şimdi Amerikan seçmeni hakkında bir şey ifade etmek istiyorum. Amerikan seçmeninin kalitesi, Avrupa seçmeninin kalitesi gibi değil. Şimdi bakın; Biden’ın İsrail yanlısı olarak nitelenen tutumu dolayısıyla bazı Araplar ve Zenciler oy vermeyeceklerini söylüyor. Oy vermeyince ne olacak? Daha İsrail yanlısı olan Trump seçilecek. Amerikan halkı bu analizi yapabilecek kapasitede değil. Tabii ki denize kıyısı olan eyaletleri dışarıda tutuyorum; ama Orta Amerika halkı, ben orada da bulundum, birçok şeyden bihaber ve analiz yeteneği çok zayıf. Avrupa seçmeni gibi değil. Yani ne olacak? Kürtaj karşıtları mı kazanacak, yoksa mülteci karşıtları mı? İş, bu seviyeye kadar inmiş durumda. Bu yüzden ben Amerikan halkının sağduyusuna pek güvenemiyorum, kusura bakmasınlar. Avrupa’yı gördükçe Amerikan halkının değerlendirme kabiliyetinin ne kadar zayıf olduğu anlaşılıyor.
Lübnan bu işler bittikten sonra herhalde Hizbullah’a Lübnan’da yer vermeyecek; çünkü Hizbullah, Lübnan’ın başını belaya soktu.
Gürcistan’da seçimler yapıldı, ama kabul edilmiyor; “Rus parmağı var” diyorlar. Eminim ki vardır. Moldova ise kıyıdan döndü. Çok ufak bir farkla Batı yanlıları kazandı. Gürcistan’da ne olacağını henüz bilmiyoruz. Düşünün ki, Gürcistan bir ara Rusya tarafından işgal edildi; iki parçası koparıldı, Osetya’lar… Ona rağmen Rus taraftarları, hileli olduğu söylenen seçimi kazanmış görünüyorlar.
Nobel ödülleri hakkında bir şey söylemek istiyorum. Beklerdim ki Nobel Barış Ödülü, Gazze’de büyük emek veren ve bir kısmı hayatını kaybeden tıp mensuplarına verilsin. Ancak Hiroşima halkına verdiler. Görünen o ki Nobel bu Orta Doğu meselesine bulaşmak istemiyor. Nobel jürisi için çok ayıp bir şey bu. Yani İsrail-Filistin savaşıyla ilgili hiçbir şey söylememek, hiçbir ödül vermemek Nobel’e yakışmadı diye düşünüyorum.
Hepinize saygılar sunuyorum.