Ana SayfaHaberlerÖZEL HABER | Serbestiyet dün duyurdu; Uygur göçmen Mutellip Memet...

ÖZEL HABER | Serbestiyet dün duyurdu; Uygur göçmen Mutellip Memet 3 ay sonra bugün serbest bırakıldı: “Türkiye’ye teşekkürler”

Uygur göçmen Mutellip Memet’in komşusunun şikayeti sonrası savcılıktan serbest bırakılmasına rağmen üç aydır geri gönderme merkezinde tutulduğu Serbestiyet’in dünkü haberiyle ortaya çıkmıştı. Memet’in tutukluluğu ve yaşı küçük 4 çocuğunun 19 yaşındaki ağabeyleriyle kalmasına kamuoyundan tepkiler geldi. Tepkiler üzerine bugün serbest kalan Memet, Serbestiyet’e konuştu: “Türkiye’ye teşekkürler.”

Ankara Altındağ’da beş çocuğuyla birlikte şartlı mülteci olarak yaşayan Çin vatandaşı Uygur göçmen Mutellip Memet’in (51) yaklaşık üç aydır geri gönderme merkezinde tutulduğu, Serbestiyet’in dünkü (5 Mart) haberiyle gündeme gelmişti.

Mutellip Memet’in geri gönderme merkezinde tutulması ile, anneleri de 2021’de sınırdışı edilen ve Türkiye’ye girişine izin verilmeyen, yaşları 9 ile 5 arasında değişen dört küçük çocuğun 19 yaşlarındaki ağabeyleriyle baş başa kalması, sosyal medyada tepkilere neden oldu.

30 gün içinde Türkiye’den ayrılması gerekecek

Kamuoyundaki tepkilerin ardından Mutellip Memet, bugün sabah saatlerinde geri gönderme merkezinden serbest bırakılarak çocuklarına kavuştu.

Şartlı mülteci statüsü iptal edilen Mutellip Memet’e, 30 gün içinde kendisini mülteci olarak kabul edecek ülke bulması bildirildi.

Mutellip Memet, tahliyesi sonrası Serbestiyet’e, “Türkiye’ye, duyarlılık gösteren Türkiye kamuoyuna teşekkür ediyorum” dedi.

Ne olmuştu?

Mutellip Memet, karşı dairede oturan kadın komşusu tarafından, Mutellip Memet’in kendisine “aşkım” diye hitap eden bir mesaj gönderdiği suçlamasıyla şikayetçi olması üzerine 17 Aralık’ta gözaltına alındı.

Eşine göndereceği mesajı yanlışlıkla komşusuna gönderdiğini söyleyen Mutellip Memet, savcılıktan serbest bırakıldı ancak Türkiye vatandaşı olmaması nedeniyle geri gönderme merkezine yollandı.

Avukatı Ertan Alar, Serbestiyet’e şunları söylemişti:

“Komşu hanımefendi ile görüştüm. Durumun bir yanlış anlaşılmadan kaynaklandığına kendisine de kanaat getirdi. İlk duruşmada şikayetinden vazgeçtiğini beyan edecek zaten çocukların durumuna da çok üzülüyor. Ancak şikayetinden vazgeçmesinin mevcut mağduriyete bir etkisi olmayacak.”

https://serbestiyet.com/serbestiyet-in-english/ozel-haber-uygur-anne-deport-edildi-baba-geri-gonderme-merkezinde-4-kucuk-cocuk-19-yasindaki-agabeyle-kaldi-babamizi-cine-yollamayin-198906/

- Advertisment -