PKK’nın silah bırakmaya başlaması ve örgüt mensubu ilk grubun Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) Süleymaniye kentinde silahlarını yakması, dünya basınında büyük ilgi gördü.
Reuters: Tüm bölgeyi etkileyecek bir gelişme
İngiliz haber ajansı Reuters, PKK’lıların silahsızlanma sürecini başlatmak için IKBY’de silahlarını yaktığını belirttiği haberinde, törenin Iraklı ve Türk istihbarat yetkilileri tarafından takip edildiği bilgisine yer verdi.
Törenin Dukan kasabasında yer alan Casene mağarasının girişinde gerçekleştirildiği kaydedilen haberde, silah bırakma kararının önce Türkçe, ardından Kürtçe okunduğu ifade edildi.
Abdullah Öcalan’ın çağrısı sonrası dağılma ve silah bırakma kararı aldığı kaydedilen haberde, silahlar yakıldığı sırada helikopterlerin havada olduğu ve güvenlik güçlerinin dağlık bölgeyi çevreledikleri belirtildi.
Haberde, PKK’nın silah bırakmasının Suriye dahil tüm bölgeyi etkileyebilecek bir gelişme olduğuna da dikkat çekilerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu gelişmeye ilişkin açıklamalarına da yer verildi.
BBC: Etkileri Irak, Suriye ve İran’da hissedilecek
İngiliz yayın kuruluşu BBC de PKK’nın silah yakmasını başlığa taşıdığı haberinde, PKK’nın silah bırakmaya yönelik sembolik bir ilk adımı temsil eden tören gerçekleştirdiğini ifade etti. PKK’nın Türkiye’nin yanı sıra ABD, Avrupa Birliği ve İngiltere tarafından da terör örgütü olarak tanındığı vurgulanan haberde, “Silah bırakmanın etkileri, sadece Türkiye’de değil, Irak, Suriye ve İran’da da hissedilecek” ifadeleri kullanıldı. Haberde, silah bırakma sürecinin yaz boyu devam etmesinin beklendiği belirtildi.
APF: Tarihi ve demokratik bir adım
Fransız haber ajansı AFP ise haberinde dördü sözde komutan olmak üzere 30 PKK’lının silah yaktığını, örgüt mensuplarının bu hamleyi “tarihi ve demokratik bir adım” olarak nitelendirdiklerine yer verildi. Analistlerin PKK’nın askeri açıdan zayıfladığı ve bunun silahsızlanmayı “yüz kurtarıcı” bir hamle haline getirdiği ve bu gelişmenin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan adına bir zafer olarak kaydedileceği yönündeki yorumlarına da yer verildi.
TASS: Türk yetkili ‘Şiddetin son bulmasına yönelik büyük adım’ dedi
Rus haber ajansı Tass ise haberinde, PKK’dan ilk grubun Süleymaniye’nin dağlık kesiminde silah bıraktığını ancak basın mensuplarının törenin yapıldığı mağaraya girmesine izin verilmediğini belirtti. Haberde gazetecilerin birkaç kilometre uzaktan yayın yaptıkları aktarıldı. Ajans ayrıca üst düzey bir Türk yetkilinin “PKK’nın silah bırakmasının şiddetin son bulması yönünde büyük bir adım olduğu” yönündeki açıklamasına ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “terörsüz Türkiye” vurgusu yaptığı açıklamaya da yer verdi.
CNN: Küçük ama anlamı büyük bir jest
ABD’li CNN televizyonu ise “PKK militanları, on yıllardır süren ihtilafı sona erdirmek için tarihi bir adım atarak silah yaktı” başlıklı haberinde, PKK mensubu 30 erkek ve kadın militanın silahlarını büyük bir kazana bırakarak ateşe vermesinin “küçük ama sembolizmi büyük bir jest” olduğunu ifade etti. Küçük bir gözlemci grubu dışında gazetecilerin bölgeye girişine izin verilmediği belirtilen haberde, Irak Dışişleri Bakanlığı’nın da adımı “silahsızlanmaya doğru somut bir başlangıcı temsil eden önemli bir gelişme” olarak değerlendirdiğine dikkat çekildi.
Al Jazeera: 40 yılın ardından silahsızlanma süreci başladı
Katar merkezli Al Jazeera de PKK’nın 40 yılın ardından silahsızlanma sürecine başladığını ve tören görüntülerinde silahların yanan bir kazanda toplandığının görüldüğünü yazdı.
CGTN: Barış süreci kapsamında silahlar yakıldı
Çin merkezli CGTN, PKK’nın barış süreci kapsamında silah yaktığı ifadelerini başlığa taşıdığı haberinde, militanların Kuzey Irak’ta silahlarını imha ettikleri bir tören düzenlendiğini yazdı.