Anasayfa / Haberler / Eski Yunan Bakan Varufakis: ‘Türkiye akıllı davrandı, biz İsrail uydusu olduk’

Eski Yunan Bakan Varufakis: ‘Türkiye akıllı davrandı, biz İsrail uydusu olduk’

Varufakis: “İsrail ve ABD savaş makinelerinin uşaklarıyız, onların uydusu haline geldik. Sizin hükümetiniz ise, mesela Ukrayna savaşında, hem Rusya hem de Ukrayna ile çok iyi ilişkiler sürdürdü.”

Varufakis 2015’te Yunanistan’ı sarsan büyük ekonomik krizin en dikkat çeken ismiydi. Yunanistan’ın eski maliye bakanı ve ekonomi profesörü.

Bugün ise İsrail’i açıkça “soykırımcı” ilan eden en sıra dışı siyasetçilerden biri. Gazze’de yaşananlar karşısında Avrupa’nın sessizliğini sert sözlerle eleştirdi. Bedelini de ödedi: Almanya’ya girişi ve siyasi faaliyetleri yasaklandı. Avrupa’da ve Yunanistan’da ise adeta dışlandı.

Mera25 adlı siyasi partinin lideri de olan Varufakis, Hürriyet’e verdiği röportajda, Türkiye’nin son dönemde gerilimlerdeki rolüne dikkat çekerek, “Türkiye, Yunanistan’ın başaramadığını yapıyor. Kendini arabulucu olarak konumlandırıyor” dedi. Yunanistan’ı ise, ABD ve İsrail’in “uydusu” haline gelmekle suçladı.

“Türkiye İsrail için büyük balık”

 Türkiye barış için uğraşırken, ABD ve İsrail tarafından savaşa çekilmeye mi çalışılıyor?
Türkiye’ye saldırmak, (İsrail Başbakanı Binyamin) Netanyahu için çok yanlış bir hesap olur. İsrail bir taraftan suçlu, diğer taraftan da korkak. Kaybetme ihtimali olan bir savaşa girmez. Türkiye ise İsrail için çok “büyük bir balık”. İsrail tüm bölge ve insanlık için açık bir tehlike. Filistin’de işlediği soykırım suçunu nihayete erdirmek için, bölgede sürekli bir savaş ortamına ihtiyaç duyuyor. Bir gün uyanacağız ve Filistinlilerin yok olduğunu göreceğiz.

 Yunanistan’ın derin stratejik iş birliği nedeniyle, İsrail’e teslim olduğunu düşünenlere katılıyor musunuz?

Yunan halkının çıkarlarına zarar veren ve 1999’da başlayan bu ilişkiyi utanç verici buluyoruz. O tarihten itibaren Yunan hükümetleri buna destek verdi. Bundan sonra Yunanistan, İsrail’in uydusu haline geldi. Bağımsızlığımızı kaybettik. Sadece ABD’nin değil, İsrail’in de pençesindeyiz. Başbakan Miçotakis, İsrail teknolojisi ile, kendi bakanlarını ve silahlı kuvvet mensuplarını dinlerken suçüstü yakalandı.

Eski Yunan Bakan Varufakis Hürriyet’e konuştu… ‘Türkiye akıllı davrandı, biz İsrail uydusu olduk’

Eski Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis, Hürriyet Atina Temsilcisi Duygu Leloğlu’nun sorularını yanıtladı.

“Türk-Yunan gerginliği silah tüccarlarına yarıyor”

 Türkiye ve Yunanistan bugünlerde Kıbrıs üzerinden karşı karşıya mı getirilmeye çalışılıyor?
Ben dünyaya gelmeden önce bile buna uğraşıyorlardı. Askerliğim sırasında Yunan donanmasına ait bir gemideydim. Karşımıza Türk donanmasına ait bir gemi çıktı. İki geminin de tıpatıp aynı olduğunu fark ettim. Sonradan öğrendim ki, ikisi de ABD’de aynı tersanede inşa edilmiş. Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerginlik silah tüccarları için son derece kârlı. Batı’nın, kendi çıkarları açısından ne Türkiye ne de Yunanistan umurunda.

 Türkiye’nin Ortadoğu’daki konumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkiye, Yunanistan’ın başaramadığını başardı. Biz ABD ve İsrail’in güdümüne girdik. Kimse artık Yunanistan’ı ciddiye almıyor. İsrail ve ABD savaş makinelerinin uşaklarıyız, onların uydusu haline geldik. Sizin hükümetiniz ise, mesela Ukrayna savaşında, hem Rusya hem de Ukrayna ile çok iyi ilişkiler sürdürdü. Ukrayna’ya dron gönderirken, aynı anda Rus gazının ticaretini de kolaylaştırdı. Bu işte makul ve akıllı bir politika örneği. Kendisini arabulucu olarak konumlandırdı. Umarım Ankara bu savaşta da arabulucu olur.    

Röportajın tamamı için

Yazıyı beğendiysen, patronumuz olur musun?

Evet, çok ciddi bir teklif bu. Patronumuz yok. Sahibimiz kar amacı gütmeyen bir dernek. Bizi okuyorsan, memnunsan ve devam etmesini istiyorsan, artık boş olan patron koltuğuna geçmen lazım.

Serbestiyet; Türkiye'nin gri alanı. Siyah ve beyazlar içinde bu gri alanı korumalıyız. Herkese bir gün gri alanlar lazım olur.

Bu Sayfayı Paylaşın