Anasayfa / Dünya / “Nefes alamıyorum” dedi, polis kelepçeledi: İngiltere’de Henry Nowak öfkesi büyüyor

“Nefes alamıyorum” dedi, polis kelepçeledi: İngiltere’de Henry Nowak öfkesi büyüyor

İngiltere’de 18 yaşındaki öğrenci Henry Nowak, bıçaklandıktan sonra yerde can çekişirken polis tarafından saldırgan sanılarak kelepçelendi. Polis kamerası görüntülerinde Nowak’ın “Bıçaklandım, nefes alamıyorum” diye yalvardığı, bir polisin ise “Sanmıyorum dostum” diye karşılık verdiği ortaya çıktı. Görüntüler ülke çapında infial yarattı.
2

İngiltere, Southampton kentinde öldürülen 18 yaşındaki Henry Nowak’ın son anlarını gösteren polis kamerası görüntülerini konuşuyor.

Geçen yıl Aralık ayında meydana gelen olayda Nowak, aldığı bıçak darbeleriyle ölümcül şekilde yaralandı. Ancak olay yerine gelen polisler, saldırganın verdiği yanlış bilgi nedeniyle genç kurbanı saldırgan zannetti.

Pazartesi günü ömür boyu hapis cezasına çarptırılan 23 yaşındaki Vickrum Digwa’nın, polis gelene kadar Nowak’ın kendisine saldırdığını öne sürdüğü ve ekipleri yanlış yönlendirdiği ortaya çıktı.

Mahkemede izletilen polis kamerası görüntülerinde, yerde kanlar içinde yatan Nowak’ın defalarca “Bıçaklandım” ve “Nefes alamıyorum” dediği duyuluyor.

Ancak görüntülerde bir polis memuru genç adama, “Sanmıyorum dostum” diye cevap veriyor.

Nowak’ın daha sonra kelepçelendiği ve kısa süre sonra aldığı yaralar nedeniyle hayatını kaybettiği belirtildi.

Ülkede infial yarattı

Görüntülerin ortaya çıkmasının ardından İngiltere’de polis teşkilatına yönelik sert eleştiriler yükseldi.

Siyasetçiler, hukukçular ve sosyal medya kullanıcıları, ölümcül şekilde yaralanmış bir gencin yardım çağrılarının dikkate alınmamasını ve polislerin olay yerindeki yaklaşımını sorguladı.

Birçok kullanıcı, görüntüleri ABD’de siyah vatandaşların polis müdahaleleri sırasında söylediği “I can’t breathe” (Nefes alamıyorum) vakalarıyla karşılaştırdı.

İngiliz basını, davanın sonuçlanmasının ardından görüntülerin yeniden gündeme geldiğini ve olayın polis teşkilatına yönelik son yılların en büyük güven tartışmalarından birine dönüştüğünü yazdı.

Nowak’ın ailesi ise polislerin oğullarına suçlu muamelesi yaptığını ve ölümünün önlenip önlenemeyeceğinin bağımsız şekilde araştırılması gerektiğini savunuyor.

Yazıyı beğendiysen, patronumuz olur musun?

Evet, çok ciddi bir teklif bu. Patronumuz yok. Sahibimiz kar amacı gütmeyen bir dernek. Bizi okuyorsan, memnunsan ve devam etmesini istiyorsan, artık boş olan patron koltuğuna geçmen lazım.

Serbestiyet; Türkiye'nin gri alanı. Siyah ve beyazlar içinde bu gri alanı korumalıyız. Herkese bir gün gri alanlar lazım olur.

Bu Sayfayı Paylaşın