Şam’da Şara ile entegrasyon için iki gündür görüşen Mazlum Abdi kameraların karşısına çıktı ve tarihi kararı açıkladı.
“Bugün Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) görevinin sona erdiğini, bağımsız bir askeri güç olarak feshedildiğini ilan ediyoruz…”
SDG yönetimi ile Şam arasında yürütülen entegrasyon görüşmelerinde kritik bir temas gerçekleşti.
SDG Genel Komutanı Mazlum Abdi ve Özerk Yönetim Dış İlişkiler Dairesi Eş Başkanı İlham Ahmed, Şam’da Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ile bir araya geldi.
Görüşmenin ana gündemini SDG’nin Suriye ordusuna entegrasyonu oluşturdu. Kürtçe eğitim, yerel yönetimlerin merkezi yönetime bağlanması ve Kürtlerin yeni Suriye’deki anayasal statüsü de masadaki başlıklar arasında yer aldı.
Görüşmeye ilişkin henüz taraflardan ayrıntılı resmi bir açıklama yapılmazken, bazı kaynaklar Şam yönetiminin SDG’nin önde gelen isimlerine merkezi yönetimde görevler önerdiğini iddia etti.
Mazlum Abdi’ye danışmanlık teklifi
İddiaya göre Mazlum Abdi’ye Suriye Cumhurbaşkanlığı bünyesinde Kürt halkının meselelerinden sorumlu üst düzey danışmanlık görevi teklif edildi.
İlham Ahmed’e ise Cumhurbaşkanı Yardımcılığı veya Dışişleri Bakan Yardımcılığı gibi üst düzey görevlerin önerildiği ileri sürüldü.
Ahmed’in bu teklifleri henüz kabul etmediği, kişisel bir görev üstlenmek yerine Kürtlerin anayasal statüsünün güvence altına alınmasını öncelikli gördüğü iddia edildi.
YPJ İçişleri Bakanlığı’na mı bağlanacak?
Görüşmelerde SDG’nin askeri ve güvenlik yapılarının yeni Suriye devletine nasıl entegre edileceği de ele alındı.
Aktarılan bilgilere göre kadın savaşçılardan oluşan YPJ’nin Suriye İçişleri Bakanlığı bünyesine entegrasyonu konusunda anlaşmaya varıldı.
İddiaların doğrulanması halinde Şam’daki görüşme, SDG ile yeni Suriye yönetimi arasında bugüne kadar yapılan temasların en somut sonuçlarından biri olacak.
Yazıyı beğendiysen, patronumuz olur musun?
Evet, çok ciddi bir teklif bu. Patronumuz yok. Sahibimiz kar amacı gütmeyen bir dernek. Bizi okuyorsan, memnunsan ve devam etmesini istiyorsan, artık boş olan patron koltuğuna geçmen lazım.
Serbestiyet; Türkiye'nin gri alanı. Siyah ve beyazlar içinde bu gri alanı korumalıyız. Herkese bir gün gri alanlar lazım olur.