Anasayfa / Haberler / İngiltere’de “yardımlı ölüm” tasarısı Avam Kamarası’ndan geçmedi

İngiltere’de “yardımlı ölüm” tasarısı Avam Kamarası’ndan geçmedi

İngiltere ve Galler’de ölümcül hastalığı bulunan yetişkinlere belirli şartlarda yaşamlarını sonlandırmak için tıbbi yardım alma hakkı tanımayı öngören yasa tasarısı, Avam Kamarası’nda 270’e karşı 286 oyla reddedildi. Böylece yaklaşık iki yıldır parlamentoda tartışılan düzenlemenin kısa vadede yasalaşma ihtimali ortadan kalktı.

İngiltere Parlamentosu’nda “yardımlı ölüm” olarak bilinen düzenlemeyi yasallaştırmaya yönelik son girişim sonuçsuz kaldı.

Avam Kamarası’nda yapılan oylamada 286 milletvekili tasarıya karşı, 270 milletvekili ise lehte oy kullandı. Tasarı 16 oy farkla reddedildi.

İşçi Partili milletvekili Lauren Edwards tarafından sunulan Terminally Ill Adults (End of Life) Bill, altı aydan daha az ömrü kaldığı öngörülen yetişkinlerin belirli koşullar altında yaşamlarını sonlandırmak için yardım talep edebilmesine imkân tanıyordu.

Tasarıya göre başvurunun iki doktor tarafından onaylanması, ardından uzmanlardan oluşan bir kurul tarafından değerlendirilmesi gerekiyordu.

Milletvekilleri oylamada parti disiplinine tabi tutulmadı; düzenleme bir vicdan meselesi kabul edilerek milletvekillerine serbest oy hakkı tanındı.

Tasarıyı destekleyenler, ölümcül hastaların yaşamlarının son dönemlerinde kendi tercihlerini yapabilmesi gerektiğini savundu. Karşı çıkanlar ise özellikle yaşlı, engelli veya savunmasız kişilerin yaşamlarını sonlandırmaya yönelik baskıya maruz kalabileceğini ve tasarıdaki güvencelerin bunu önlemek için yeterli olmadığını ileri sürdü. Bazı milletvekilleri, önceliğin yardımlı ölümü yasallaştırmak yerine palyatif bakım hizmetlerini geliştirmek olması gerektiğini söyledi.

Benzer bir düzenleme önceki parlamento döneminde Avam Kamarası’ndan destek almış ancak Lordlar Kamarası’ndaki süreçte ilerleyememişti.

Son oylamayla birlikte tasarı parlamentodaki yolculuğunu tamamladı. Ancak milletvekilleri veya Lordlar Kamarası üyeleri, gelecek parlamento döneminde yeni bir tasarıyla konuyu yeniden gündeme getirebilecek.

Yazıyı beğendiysen, patronumuz olur musun?

Evet, çok ciddi bir teklif bu. Patronumuz yok. Sahibimiz kar amacı gütmeyen bir dernek. Bizi okuyorsan, memnunsan ve devam etmesini istiyorsan, artık boş olan patron koltuğuna geçmen lazım.

Serbestiyet; Türkiye'nin gri alanı. Siyah ve beyazlar içinde bu gri alanı korumalıyız. Herkese bir gün gri alanlar lazım olur.

Bu Sayfayı Paylaşın