Ana SayfaHaberlerGündemSultanahmet saldırısında sır görüşmeler

Sultanahmet saldırısında sır görüşmeler

 

İstanbul Sultanahmet’te 12 Ocak’ta terör örgütü IŞİD’in gerçekleştirdiği canlı bomba eylemi sonrasında soruşturmayı derinleştiren polis, eylem sonrasında gözaltına alınan Suriye uyruklu bir şüphelinin bağlantılarını ortaya çıkardı. Tutuklanan şüphelilerden İbrahim A.’nın eylem öncesi ve sonrası dönemde Suriye’nin İstanbul Başkonsolosluğu ile 30’a yakın telefon görüşmesi yaptığı aynı zamanda canlı bomba Nabıl Fadlı ile temasta olduğu belirlendi. Şüpheli İbrahim A.’nın evinde yapılan aramada üç adet simkart, üç adet cep telefonu ve elektronikte kullanılan malzemeler ele geçirildi. 
 

Milliyet’in edindiği bilgiye göre, canlı bomba Fadlı’nın eylemi sonrasında İstanbul’daki bağlantılarının izini süren polis, önemli bir delile ulaştı. Fadlı ile bağlantılı olan Suriyelilerin gözaltına alınması sırasında yakalanan İbrahim A. adlı Suriyeli’nin üzerinde bulunan telefonları inceleyen İstanbul polisi, şüphelinin Suriye’nin İstanbul Başkonsolosluğu ile yoğun görüşme yaptığını ortaya koydu. 

İstanbul’da başka bir IŞİD hücresinin olup olmadığını araştıran polis, Fadlı’nın eylemi sonrasında 17 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar arasında yeralan Halep doğumlu İbrahim A.’nın kaldığı Zeytinburnu Yeşiltepe’deki evde arama yapan polis, üç cep telefonu, üç sim kart, iki  sim kart aparatı, bir bilgisayar belleği, bir dizüstü bilgisayar ve eletronikte kullanılan malzemeler bulundu. 
 

Konsolosluk arandı

 

Simkart ve cem telefonlarını araştıran polis, farklı simkartların kullanıldığı farklı cep telefonlarıyla İstanbul’daki Suriye Başkonsolosluğu’nun arandığını tespit etti. Telefon görüşmelerinin izini süren polis, canlı bomba eylemi öncesi süreç ile eylemin gerçekleşmesinden çok kısa süre sonra aynı numaranın arandığını ortaya koydu. 

 
Telefon görüşmelerindeki ayrıntılara göre, şüpheli İbrahim A.’nın iki haftalık süre içinde konsolosluktaki sabit telefonu yaklaşık 30 kez aradığı, kimi zaman uzun, kimi zaman da kısa görüşmeler yaptığı belirlendi. Milliyet’e bilgi veren bir üst düzey emniyet yetkilisi, bu görüşmelerin “sıradan görüşme olmadığına” dikkat çekti. 

Telefon bolluğu 

 

Aynı soruşturma içinde Fatih Sinanağa’daki Ali A.’nın gözaltına alındığı evdeki aramada da dokuz cep telefonu, iki  dizüstü bilgisayar, bir kamera kayıt cihazı, iki taşınabilir bilgisayar belleği elde edildi. Burada el konulan cep telefonlarıyla ilgili teknik çalışmalar yapılırken, canlı bombanın Türkiye’ye girişinden itibaren İstanbul’a gelişi ve 5 Ocak’ta yaptığı ikamet başvurusuna kadar geçen sürenin aydınlatıldığı renildi. Ancak eylemin gerçekleştirildiği 12 Ocak’a kadar olan yedi günlük süreyle ilgili geriye dönük detaylı çalışmalarla Fadlı’nın bağlantılı olduğu başka IŞİD grubunun olup olmadığının araştırıldığı belirtildi. Şu ana kadar yapılan araştırmalarda eylemci Fadlı’nın kullandığı bomba düzenekli yeleğin kim tarafından hazırlandığı ya da Fadlı’ya ne zaman nerede teslim edildiği konusunda da net bir bilgiye ulaşılamadığı kaydedildi.

 

Kaynak: Milliyet

- Advertisment -