BM Güvenlik Konseyi'nde düzenlenen Madaya oturumunda Suriye BM Temsilcisi Beşşar Caferi, Madaya'da 'açlık olmadığını ve tüm meselenin belli televizyon kanallarının yaptığı yalan haberlerden ibaret' olduğunu iddia etmişti. Ancak Pazartesi günü yardım tırlarıyla beraber Madaya'ya giren BM ve yardım kuruluşlarının yetkilileri Caferi ile aynı fikirde değil.
BM’nin Suriye İnsani Çalışmalar Koordinatörü Yakup Hilu, Madaya ile ilgili medyada yer alan haber ve görüntülerinin uydurma olmadığını hepsinin doğru olduğunu açıkladı.
Hilu, İkamet ettiği Şam’dan New York’ta bazı gazetecilere konuştu. ‘Madaya’da sefil, hasta, aç ve çok fakir insanlar gördüm. Gıdasızlıktan dolayı inceleyen çocukları kendi gözlerimle gördüm’ dedi.
‘Yardımlar bir ay yeterli’
Hilu, Madaya’ya 34, Fua ve Kefreyya’ya ise 35 yardım tırı girdiğini, bu yardımların bir ay için yeterli olduğuna dikkat çekti. ‘Düzenli olarak oraya yardım ulaştırmak için Suriye hükümeti ile silahlı grupların arasındaki anlaşmayı yinelemeye çalışıyoruz.’ Dedi.
‘Sağlıklı tek kişi görmedim’
Yardım kuruluşları yetkilileri de Esed rejimi ve Hizbullah’ın 7 aydan beri kuşattığı Madaya’da gördükleri insanlık dramı anlattı.
Uluslararası Kızılhaç Komitesi Sözcüsü Dibeh Fakhr, Ekim ayından bu yana ilk defa insani yardım ulaştırılan Madaya kasabasında durumun "içler acısı ve dehşet verici" olarak nitelendirdi.
Fakhr, Madaya’daki insani durumu şu sözlerle özetledi:
"Bazıları 5 gün boyunca hiçbir şey yemediğini söyledi. Dört aydır ekmek bulamayan insanlar var. Yetersiz beslenme nedeniyle durumu çok kritik olanlar var. Çaresiz durumdalar. Yardım konvoylarını görmek onları mutlu etti. Bazıları ise yardım geciktiği için öfkeliydi. Bebekler, çocuklar, kadınlar ve yaşlılar açlık nedeniyle çok ciddi sağlık sorunları yaşıyor ve bazılarıysa yaşamla ölüm arasında mücadele veriyor. Birçoğuysa çok zayıf, solgun, bitkin ve umutsuz. Sağlıklı tek bir kişi göremedik" dedi.
"Durumu kritik olanların tahliye edilmesi gerek"
Sağlık durumu son derece kritik olanların Madaya'dan bir an önce tahliye edilmesi gerektiğine dikkati çeken Fakhr, "Suriye'de en son tahliye aralık ayında yapıldı ancak tahliye görüşmeleri üç ay sürdü. Bütün taraflarla görüşmek gerekiyor ve şu anda görüşmeler sürüyor. Bu nedenle de Madaya'ya bir an önce tıbbi yardım da yapılması gerekiyor" şeklinde konuştu.
“İkinci yardım konvoyu olacak”
Perşembe günü ikinci tur insani yardım sevkiyatının yapılacağını ve bu kez kuşatma altındaki Zabadani'ye de ulaşmayı umut ettiklerini ifade eden Fakhr, taraflara Suriye'de insani yardımların tüm bölgelere engelsiz şekilde ulaştırılmasına izin vermeleri çağrısında bulundu.
“Madaya'ya mobil klinikler gerekli”
Dünya Sağlık Örgütü'nün Suriye Temsilcisi Elizabeth Hoff ise, Madaya'da 400 civarında kişinin durumunun çok kritik olduğunu ve acil tedavi edilmesi gerektiğini söyledi.
Hoff, "8 ve 5 yaşlarında iki çocuk ve 7 aylık bir bebek anneleri ile birlikte, yine acil tedavi edilmesi gereken başka bir çocuk, toplamda beş kişi Madaya'dan beş kilometre uzaklıkta bir hastaneye gönderildi" dedi.
Hoff, Suriye rejimine birisi yaralı üç doktorun bulunduğu Madaya'ya mobil klinikler ve sağlık görevlileri gönderilmesi teklifinde de bulunduklarını sözlerine ekledi.
Suriye rejimi ve Hizbullah tarafından 7 aydır abluka altında tutulan ve 42 bin kişinin açlık riski ile karşı karşıya olduğu Madaya'ya pazartesi günü insani yardım yüklü 47 kamyon, 20 bin kişinin yaşadığı Fua ve Kefraya'ya ise 21 kamyon gönderilmişti.
Kaynak:AA
Hizbullah'ın, Madaya beldesinin çevresine mayın döşemesi ve rejim güçlerinin müdahaleleri sebebiyle bölgeden çıkamayan halk, temel gıda maddelerine dahi ulaşamıyor. Abluka sebebiyle bölgede geçen ay 23 kişi açlıktan hayatını kaybetmişti.
Birleşmiş Milletler'in rakamlarına göre yaklaşık 4 buçuk milyon Suriyeli ülkede ulaşımın güç olduğu bölgelerde yaşıyor, 400 bini ise abluka altındaki 15 bölgede temel yaşamsal ihtiyaçlarından mahrum bulunuyor.