Ana SayfaHaberlerGündemMeslekle tüm ilişkileri kesildi

Meslekle tüm ilişkileri kesildi

HSYK Genel Kurulu, savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara, Mehmet Yüzgeç ve hakim Süleyman Karaçöl'ün, meslekten ihraçlarına yapılan itirazları reddetti. İhraç kararına ilişkin itiraz süreçlerinin tamamlanmasıyla Öz, Kara ve Karaçöl'ün meslekle ilişikleri tümden kesildi.

 

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesi, savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş, Mehmet Yüzgeç ile Hâkim Süleyman Karaçöl'ü, yürüttükleri 17-25 Aralık soruşturmasında yasal yetkilerini aştıkları, Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) hükümlerine aykırı kararlar verdikleri sonucuna vararak, 12 Mayıs 2015'te meslekten ihraç etmişti.

 

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç'in, "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" ile "cebir, şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya, görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçlarını işlediklerine dair kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin oluştuğunu, savcılarla ilgili "örgüt kurma" suçlamalarının yer aldığını belirterek, gereğinin yapılması için Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nden bu kişilerin tutuklanma amacıyla yakalanmalarına karar verilmesini talep etmişti.

 

Talepleri ve delilleri değerlendiren mahkeme de eski savcılar Öz, Kara ve Yüzgeç ile ilgili tutuklanmaları amacıyla yakalama kararı çıkarılmasına oybirliğiyle karar vermişti.

 

Hükümet özellikle 17 Aralık operasyonu sonrasında Cemaat'e yakın bazı hâkim ve savcıları HSYK'ya şikâyet etmişti. Ancak şikâyetleri ya değerlendirilmedi ya da toplantı yeter sayısı olmadığı gerekçesiyle karar çıkması engellendi.

 

17 Aralık soruşturmasının koordinasyonunu gerçekleştiren, sonra da Bolu'ya tayin edilen Ergenekon soruşturmasının eski savcısı Zekeriya Öz bu süreçte hükümet aleyhine tweet atmıştı. Şikâyetlere rağmen 3. Daire Öz hakkında işlem yapmadı. Öz gibi Cemaat'e yakın olduğu iddia edilen bazı hâkim ve savcılar hakkındaki şikâyet ve başvuruları, 3. Daire tarafından ya soruşturulmasına izin vermeyerek ya da savcı ve hâkimlerle ilgili herhangi bir karar çıkarmayarak değerlendirilmedi.

 

17-25 Aralık savcıları

Meslekten uzaklaştırma kararı verilen savcılar 17 Aralık ve 25 Aralık operasyonlarının mimarlarıydı. 17 Aralık 2013 günü işadamları Rıza Sarraf, Ali Ağaoğlu, dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler’in oğlu Barış Güler, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın oğlu Salih Kaan Çağlayan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın oğlu Abdullah Oğuz Bayraktar'ın aralarında olduğu çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı. Savcılar Celal Kara, Mehmet Yüzgeç ve Başsavcıvekili Zekeriya Öz 17 Aralık soruşturmasını Başsavcı'nın haberi olmadan yapmış, bakanlar bile operasyonu televizyonlardan öğrenmişti.

 

25 Aralık soruşturmasının savcısı Muammer Akkaş birçok işadamının da aralarında bulunduğu 41 kişilik gözaltı listesi hazırlamış ve polisten bu kişileri gözaltına almalarını istemişti. Akkaş, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ı da şüpheli sıfatıyla ifadeye çağırdı. Mahkemeden bazı iş adamlarının mal varlığına el koyma kararı çıkarılmasına rağmen 25 Aralık operasyonu hiç gerçekleşmedi. Savcı Akkaş mesai bitimine kadar adliyedeki bekleyişi, kapı önünde görev yapmasının engellendiğini belirten bir basın açıklamasıyla sonlandırdı.

Kaynak: AA

- Advertisment -